ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Συνεχίζει να προκαλεί «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ» Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

 

Νέες προκλητικές αναφορές στην Αγία Σοφία περιλάμβανε η ομιλία του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τελετή εγκαινίων ενός νέου τζαμιού στην πόλη Ζονγκουλντάκ του Πόντου, σήμερα Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.

Τι ανέφερε στην ομιλία του:

«Πιστεύω πως κάθε τζαμί το οποίο χτίζουμε, είναι ένας πνευματικός φρουρός που προστατεύει το μέλλον του λαού μας και της πατρίδας μας», ανέφερε και εξήγησε τους λόγους της απόφασης του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί:

«Eμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό και έχει νόημα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και πάλι για προσκύνημα ως τζαμί, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης».

Τα σημερινά εγκαίνια είναι μια από τις πολλές ανάλογες κινήσεις του τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ υπόσχεται χτίσιμο και άλλων τζαμιών σε διάφορα σημεία της Τουρκίας.

Τα εγκαίνια τζαμιού δίπλα στον Ορθόδοξο Ναό:
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, μετά την πρωινή προσευχή, ο Ερντογάν εγκαινίασε το νεόκτιστο τέμενος Ταξίμ, που βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στην ομώνυμη πλατεία και δίπλα στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας. Τα εγκαίνια τοποθετήθηκαν επίσης την παραμονή της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, η οποία μνημονεύεται ενσυνείδητα κάθε χρόνο από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Από την εποχή που ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν επαναλάμβανε εμμονικά ότι ένα τέμενος απουσιάζει από την πλατεία Ταξίμ, όπου το μόνο ορατό κτίριο θρησκευτικής λατρείας εκεί είναι μία ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία (εννοώντας την εκκλησία της Αγίας Τριάδας).

Με το τέμενος αυτό, ο Ερντογάν έβαλε την σφραγίδα του στην πασίγνωστη πλατεία Ταξίμ του κέντρου της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιώντας το όνειρο τριάντα ετών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η δυσάρεστη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας ήταν ο πραγματικός λόγος πίσω από την μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.