Ε.Π.Σ ΧΙΟΥ: ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 

 

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ_ΕΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ- ΕΠΙΣΗΜΩΝ-ΦΙΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

Αγαπητοί ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες, αγαπητοί υπεύθυνοι των σωματείων,

Οι λοιμώξεις με τον COVID -19 συνεχίζουν να μας απασχολούν καθημερινά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή την πραγματικότητα. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που αλλάζουν καθημερινά με στόχο την μείωση μιας πιθανής μόλυνσης.

Αυτή η προσπάθεια μπορεί να πετύχει μόνο σε συνεργασία με τις υπεύθυνες υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας.

Το παρακάτω υγειονομικό πρωτόκολλο αποτελεί μια κατευθυντήρια γραμμή για όλα τα σωματεία τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που αναφέρονται παρακάτω, ούτως ώστε να γίνει δυνατή η επανέναρξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις λαμβάνοντας υπόψη τα καθημερινά προβλήματα. Για την καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων συστήνεται ο διαχωρισμός της κάθε αθλητικής εγκατάστασης σε τρεις ζώνες

Ζώνη 1: αφορά το καθαρά αγωνιστικό μέρος

Ζώνη 2: αφορά τα αποδυτήρια

Ζώνη 3: αφορά τον προσβάσιμο ελεύθερο χώρο γύρω από την αθλητική εγκατάσταση

Πιθανές εγκαταστάσεις γύρω από τη Ζώνη 3 (κυλικεία, καντίνες κ.α) υπόκεινται στα ισχύοντα πρωτόκολλα των υπεύθυνων υγειονομικών υπηρεσιών.

Γενικοί κανόνες

1.Στις Ζώνες 1 και 2 είναι υποχρεωτική η απόσταση του 1,5-2m ( μέτρων) μεταξύ των ατόμων και να διαθέτουν επίσης μοριακό (RT-PCR) 24-48 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα.

2.Επίσης ,δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε μοριακό τεστ (RT_PCR) ή με άμεσο τεστ αντιγόνου(Rapid Antigen Test, RAT) οι οποίοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ( πλήρως

εμβολιασμένοι) ή πιστοποιητικό νόσησης( εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά την νόσηση).

 1. Ενήλικες αθλούμενοι (18 ετών και άνω) : PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών (με εξαίρεση όσους προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση).

 2. Δύναται στους αθλητές έως και 17 ετών εκτός από την διενέργεια εργαστηριακών τεστ (RT- PCR & Rapid Antigen Tet, RAT) έως 48 ωρών παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής Self-Test παρουσία του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας την ημέρα του αγώνα.
 3. Στην Ζώνη 3 είναι υποχρεωτική η απόσταση του 1,5 -2m (μέτρων) μεταξύ των ατόμων
 4. Απαγορεύονται οι πανηγυρισμοί με σωματική επαφή (εναγκαλισμοί, χειραψίες)
 5. Να τηρούνται οι κανόνες σωστής υγιεινής συμπεριφοράς σε περίπτωση βήχα, φτερνίσματος (χρήση χαρτομάντηλου, χρήση του αγκώνα του χεριού για το βήξιμο)
 6. πλύσιμο χεριών με σαπούνι (τουλάχιστον για 30 δευτερόλεπτα) ή/και απολύμανση χεριών
 7. αποφεύγονται φτυσίματα και απέκκριση υγρών από τη μύτη στους αθλητικούς χώρους
 8. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους , εκτός των αθλητών ΜΟΝΟ κατά την διάρκεια της άθλησης.
 9. Η θερμομέτρηση είναι υποχρεωτική για κάθε εισερχόμενο στις εγκαταστάσεις και με θερμοκρασία πάνω από 37 δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος
 10. Διαιτητές, παρατηρητές και όσοι εισέρχονται στις ζώνες 1 & 2 υποχρεωτικά θα υποδεικνύουν ταυτότητα και αρνητικό μοριακό (RT-PCR) 24-48 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα. Επίσης, δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε μοριακό τεστ (RT_PCR) ή με άμεσο τεστ αντιγόνου(Rapid Antigen Test, RAT) οι οποίοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ( πλήρως εμβολιασμένοι) ή πιστοποιητικό νόσησης( εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά την νόσηση) για να τους επιτραπεί η είσοδος.
 11. Ποδοσφαιριστές έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο αν τηρούν τις νομικές προϋποθέσεις για άθληση όπως αυτές περιγράφονται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και συμπληρώνοντας τα σχετικά έντυπα που είναι αναρτημένα στο(https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981- covid19-sports).

Ύποπτα κρούσματα

Σε περίπτωση που οποιοδήποτε άτομο αναφέρει συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου, ανοσμίας ή υπέρμετρης κόπωσης, δε θα του επιτρέπεται η είσοδος στην αθλητική εγκατάσταση και θα του δίνονται συστάσεις επικοινωνίας με τον Ιατρό του Συλλόγου ή της Ομάδας του ή με τον ΕΟΔΥ εφόσον αφορά άλλο προσωπικό . Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν και όταν υπάρχουν παρόμοια συμπτώματα και σε μέλη του στενού περιβάλλοντος των παραβρισκόμενών στην εγκατάσταση. Εάν υπάρξει θετικό τεστ, ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που εφαρμόζονται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής. Επιβάλλεται οπωσδήποτε καραντίνα 10 ημερών για το άτομο με το θετικό τεστ. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση θετικού τεστ ατόμου του στενού περιβάλλοντος των παραβρισκόμενών στην εγκατάσταση. Επισημαίνεται ότι με πάνω από πέντε (5) θετικά κρούσματα αθλητών ο αγώνας αναβάλλεται.

Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος ο Ιατρός του Συλλόγου ή της Ομάδας θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, για κάθε ύποπτο σύμπτωμα (πχ πυρετό, κόπωση, βήχα, δύσπνοια, ανοσμία) αθλητή ή προσωπικού ή παράγοντα ή μέλους οικογένειας των προηγουμένων κρούσματος και να ακολουθούνται οι νέες οδηγίες της Γ.Γ.Α. όπως αυτές περιγράφονται στο παρακάτω σύνδεσμο και εκπονήθηκαν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ .

Επικαιροποιημένες Οδηγίες για τη διαδικασία ελέγχων COVID-19 και για τη διαχείριση κρούσματος στον αθλητισμό (13/03/2021)

Επίσης, σε περίπτωση κρούσματος covid19 σε προσωπικό της διοργάνωσης ή αθλούμενο εφαρμόζονται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον γενικό πληθυσμό : https://eody.gov.gr/wp- content/uploads/2020/11/COVID19-lixi-karantinas-apomonosis.pdf

Για την επάνοδο του αθλητή στις αθλητικές δραστηριότητες μετά την καραντίνα χρειάζεται γνωμάτευση καρδιολόγου ότι ο εν λόγω αθλητής μπορεί να αθληθεί κανονικά και να εκδίδεται νέα Κάρτα Υγείας Αθλητή από ειδικευμένο καρδιολόγο.

Επιπροσθέτως, να τηρούνται οι Οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την επιστροφή των αθλητών μετά από λοίμωξη από τον ιό όπως αυτές αναφέρονται παρακάτω:

Οδηγίες Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας για επιστροφή στην άθληση μετά από λοίμωξη COVID19 (31/12/2020)

Οργανωτικά θέματα

 1. Υποχρεωτικός εβδομαδιαίος προληπτικός έλεγχος με test αντιγόνου για COVID 19 από διαπιστευμένα εργαστήρια πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις.
 1. Των διευκρινιστικών οδηγιών της Γ.Γ.Α. κατόπιν των συστάσεων της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας, ότι στην αγωνιστική περίοδο το εβδομαδιαίο τεστ αντιγόνου για COVID-19 συστήνεται να διενεργείται 24-48 ώρες πριν από ΚΑΘΕ αγώνα. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος πριν από τους αγώνες να είναι μοριακός (RT-PCR) 24-48 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα. Αν έχει προγραμματιστεί ταξίδι, τα αποτελέσματα του τεστ θα πρέπει να είναι γνωστά πριν την ομαδική μετακίνηση της ομάδας, οπότε το τεστ μπορεί να γίνει έως και 36 ώρες πριν. Στις ομαδικές μετακινήσεις συστήνεται η χρήση διπλής μάσκας.

 

3.Επισης δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε μοριακό τεστ (RT_PCR) ή με άμεσο τεστ αντιγόνου(Rapid Antigen Test, RAT) οι οποίοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ( πλήρως εμβολιασμένοι) ή πιστοποιητικό νόσησης( εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά την νόσηση).

 

1.Ενήλικες αθλούμενοι (18 ετών και άνω) : PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών (με εξαίρεση όσους προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση).

 1. Δύναται στους αθλητές έως και 17 ετών εκτός από την διενέργεια εργαστηριακών τεστ (RT- PCR & Rapid Antigen Tet, RAT) έως 48 ωρών παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής Self-Test παρουσία του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας την ημέρα του αγώνα .
 2. Επισημαίνεται οτι η αναβολή αγώνα προκύπτει μετά από 5 θετικά κρούσματαΕπιπλέον με 5 ή περισσότερα κρούσματα σε δύο διαδοχικούς ελέγχους αναστέλλονται οι ομαδικές προπονήσεις για 7 ημέρες. (επίσης δεν ισχύει η αναφορά σε καραντίνα 14 ημερών του κρούσματος, καθώς είναι 10 ημέρες)
 1. Αναβολή αγώνα γίνεται μόνο όταν στο προγραμματισμένο έλεγχο 24 ή 48 ώρες πριν τον αγώνα διαπιστωθούν πάνω από πέντε (5) θετικά κρούσματα σε αθλητές.
 2. Προηγούμενα κρούσματα σε αθλητές σε ελέγχους μέσα στην εβδομάδα λόγω συμπτωμάτων ή στενής επαφής με κρούσμα βάζουν την ομάδα σε αυξημένη επιτήρηση αλλά δεν προσμετρώνται για αναβολή αγώνα.
 1. Κρούσματα σε προπονητές ,ιατρικό και λοιπό τεχνικό προσωπικό που θεωρούνται προστατευμένες επαφές, αντιμετωπίζονται με απομόνωση χωρίς να επηρεάζουν την ομάδα.
 2. Καθημερινή ενεργητική επιτήρηση για τυχόν συμπτώματα.
 3. Εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέτρα των υγειονομικών υπηρεσιών της περιοχής
 4. Ορισμός από τον σύλλογο ενός υπεύθυνου COVID-19 που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου και λεπτομερείς ενημέρωση – εκπαίδευση από το άτομο αυτό όλων των αναμειγνυομένων (ποδοσφαιριστών, προπονητών, βοηθητικού προσωπικού, παραγόντων) για την τήρηση των κανόνων του πρωτοκόλλου. Η ενημέρωση επεκτείνεται και στα μέλη της φιλοξενούμενης ομάδας αναφορικά με ιδιαιτερότητες της αθλητικής εγκατάστασης.

13.Οι ομάδες θα αποστέλλουν στην Ομοσπονδία, σε συγκεντρωτικό πίνακα τα εβδομαδιαία τεστ που διενεργήθηκαν, και η Ομοσπονδία θα ενημερώνει κάθε εβδομάδα την ΓΓΑ και την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή (στο email covid19@gga.gov.gr) για το σύνολο των τεστ που διενεργήθηκαν, αποστέλλοντας συγκεντρωτικό πίνακα για όλες τις ομάδες, ανά κατηγορία/πρωτάθλημα.

 1. Συγκεκριμένο ωράριο προπόνησης και μόνο μία προπόνηση την ημέρα.
 2. Συγκεκριμένο μοναδικό χώρο προπόνησης.
 3. Ονομαστική λίστα παικτών-προπονητών -τεχνικού προσωπικού (έως 25 άτομα συνολικά ) για τις προπονήσεις.
 4. Άτομα που θα βρίσκονται στη Ζώνη 3 ενημερώνονται για το πρωτόκολλο μέσω της ανάρτησής του στην είσοδο της εγκατάστασης
 5. Η αθλητική εγκατάσταση θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη σε όλες τις εισόδους και εξόδους με κατάλληλα μέσα για πλύσιμο των χεριών ή απολύμανση.

Ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκόμενων ανά πάσα στιγμή σε ποδοσφαιρικό γήπεδο ( προπόνηση, επίσημος ή και φιλικός αγώνας) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα ισχύοντα της ΚΥΑ.

Επίσης, για την καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις γίνεται υποχρεωτικά χρήση του εντύπου Κατάλογος εισερχομένων-εξερχομένων στην αθλητική εγκατάσταση (από 06/04/2021)

Το αρχείο διατηρείται στην εγκατάσταση για λόγους ιχνηλασιμότητας για 14 ημέρες. Συστήνεται να χρησιμοποιείται μία είσοδος και έξοδος (η ίδια) στην εγκατάσταση για τον έλεγχο των παρευρισκόμενών.

 1. Εάν και εφόσον κρίνουν οι τοπικές υγειονομικές αρχές διαφορετικά τότε ισχύει η απόφασή τους.

Άτομα κατά ζώνες

Ζώνη 1:

Α) αθλητές -τριές, τεχνικές και ιατρικές ομάδες και βοηθητικό προσωπικό Β) διαιτητές

Γ) τραυματιοφορείς

Δ) υπεύθυνοι εφαρμογής υγειονομικού πρωτοκόλλου Ε) πιθανά διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, φωτογράφοι

Θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και να χρησιμοποιείται η προστατευτική μάσκα από όσους δεν συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα

Ζώνη 2 (αποδυτήρια):

Α) αθλητές -τριές, τεχνικές και ιατρικές ομάδες και βοηθητικό προσωπικό

Β) διαιτητές

Γ) υπεύθυνοι εφαρμογής υγειονομικού πρωτοκόλλου

Η είσοδος και η έξοδος από τα αποδυτήρια συστήνεται να γίνεται ξεχωριστά για την κάθε μία ομάδα, τηρώντας και τις κατάλληλες αποστάσεις. Για το λόγο αυτό συστήνεται οι προπονήσεις να οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός κατά την είσοδο και έξοδο των προπονητικών γκρουπ στον χώρο.

Για τις προπονήσεις εφαρμόζονται και οι Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης Γ΄ Φάσης της Γ.Γ.Α Oδηγίες ασφαλούς άσκησης Γ’ Φάσης σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους (από 13/10/2020)συμπληρωματικά με το Πρωτόκολλο της Ομοσπονδίας.

Ζώνη 3

Ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στην Ζώνη 3 πρέπει να είναι γνωστός καθ’ όλη τη διάρκεια της αθλητικής εκδήλωσης με υποχρεωτική καταγραφή των στοιχείων των ατόμων αυτών (προσαρμογή στις διατάξεις της περιοχής). Αν είναι δυνατόν να υπάρχουν ξεχωριστές είσοδοι και έξοδοι.

 

Επανάληψη βασικών κανόνων για τους υπευθύνους

 • Εφαρμογή των διατάξεων των υγειονομικών υπηρεσιών της περιοχής στην οποία βρίσκεται η εγκατάσταση.
 • Καθημερινή ενεργητική επιτήρηση για τυχόν συμπτωμάτων.
 • Βασικές προϋποθέσεις τήρησης των μέτρων υγιεινής (καθαριότητα, απολύμανση, σαπούνι, πετσέτες μια χρήσης, ρύθμιση εισόδου-εξόδου)
 • Οργάνωση αποδυτηρίων (άφιξη, αναχώρηση ομάδων) με προσπάθεια αποφυγής συγχρωτισμού, χρήση των ντούζ από κάθε ομάδα ξεχωριστά εκεί όπου ο χώρος είναι ενιαίος, προσπάθεια περιορισμού του χρόνου παραμονής στα αποδυτήρια. Καθώς επίσης στη χρήση των αποδυτηρίων να εφαρμόζεται ό,τι προβλέπεται στις «Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης Γ ΄φάσης» της Γ.Γ.Α.

Oδηγίες ασφαλούς άσκησης Γ’ Φάσης σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους (από 13/10/2020) -Όσον αφορά την διαμονή, μεταφορά και μετακίνηση των ομάδων ισχύουν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

-Για τις μεταβάσεις των αθλητών/ομάδων προς το εξωτερικό ή τις μεταβάσεις από το εξωτερικό ισχύουν οι οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Γ.Γ.Α.

Οδηγίες Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής ΓΓΑ για μετάβαση αθλητών και ομάδων προς το εξωτερικό

Οδηγίες Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής ΓΓΑ για μετάβαση αθλητών και                                                                                                                                           ομάδων από το εξωτερικό (από 01/10/2020)

Όλες οι παραπάνω προτάσεις έχουν σαν στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Οι υπεύθυνοι παρακαλούνται να ελέγχουν συνεχώς την εφαρμογή των μέτρων και να τα αναπροσαρμόζουν σύμφωνα με τις ισχύοντες απαιτήσεις των υπηρεσιών υγιεινής της περιοχής καθώς επίσης να ενημερώνουν εβδομαδιαίως την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τον αριθμό των ελέγχων και των τυχόν κρουσμάτων.

Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων με Φιλάθλους

Το Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων με Φιλάθλους, περιγράφει τους κανόνες, λειτουργίες και οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι θεατές και όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση των αγώνων, καθώς και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα των αγώνων του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος, αγωνιστικής περιόδου 2021-2022.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις και τα απαραίτητα μέτραμε βάση το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ενώ το περιεχόμενό του θα επικαιροποιείται ανάλογα με τιςεξελίξεις και τα επιστημονικά δεδομένα.

Ι. Βασικές Αρχές

 1. Στους αγώνες του Ερασιτεχνικού Πρωτθλήματος, το ποσοστό των θεατών σε κάθε γήπεδο/στάδιο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 60% επί συνολικής χωρητικότητας της εγκατάστασης, ενώ παράλληλα τίθεται ανώτατο όριο 10.000 θεατών. Το ποσοστό 60% επί της συνολικής χωρητικότητας ισχύει ανά θύρα και αναφέρεται στις θύρες που θα είναι ανοιχτές σύμφωνα με την απόφαση μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ.
 2. Η είσοδος στο γήπεδο για τους φιλάθλους θα επιτρέπεται με εισιτήρια διαρκείας, μεμονωμένα εισιτήρια και προσκλήσεις (υπό την προϋπόθεση ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι) και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο παρόν Πρωτόκολλο.
 3. Πρόσβαση στην εγκατάσταση για τη διεξαγωγή των αγώνων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ποσοστό εισερχομένων, έχουν όσοι συμμετέχουν στους αγώνες (ποδοσφαιριστές, διαιτητές, αξιωματούχοι αγώνα και αξιωματούχοι ομάδων) καθώς και όσοι συμμετέχουν στη διοργάνωση του αγώνα (προσωπικό Ομάδας., προσωπικό εγκατάστασης, δυνάμεις ασφαλείας κ.ο.κ.), σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο ισχύον Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων της Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος, το οποίο ισχύει συμπληρωματικά σε σχέση με το παρόν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλοι όσοι εργάζονται στο στάδιο/γήπεδο τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Σε περίπτωση που το εμβολιασμένο προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων τότε, κατ’ εξαίρεση, όσοι εργάζονται και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (μοριακό τεστ που έχει διενεργηθεί σε διάστημα μικρότερο των 72 ωρών από την τέλεση του αγώνα ή rapid test που έχει πραγματοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών).
 1. Οι ποδοσφαιριστές, οι αξιωματούχοι των ομάδων και οι αξιωματούχοι του αγώνα θα πρέπει να εισέρχονται στο χώρο των αποδυτηρίων από μία και μοναδική είσοδο η οποία θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά διαφορετική από τις εισόδους που θα χρησιμοποιηθούν για τους φιλάθλους. Σε κάθε περίπτωση, η γηπεδούχος ομάδα θα λαμβάνει μέτρα ώστε να μην υπάρχει άμεση επαφή μεταξύαφενός όσων συμμετέχουν στον αγώνα και των υπολοίπων συντελεστών που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και αφετέρου των φιλάθλων.
 2. Όλο το υπόλοιπο προσωπικό/εκπρόσωποι που εργάζεται/ονται στην εγκατάσταση και θα εισέρχονται στους χώρους της εγκατάστασης, συνιστάται, όπου είναι εφικτό, να χρησιμοποιούν διαφορετική είσοδο/ έξοδο από τις εισόδους που θα χρησιμοποιηθούν για τους φιλάθλους. Επίσης, συνιστάται να υπάρχει ξεχωριστή είσοδος για τους δημοσιογράφους και εν γένει για όσους κάθονται στα δημοσιογραφικά θεωρεία καθώς και για τους φωτορεπόρτερ. Όλοι οι παραπάνω οφείλουν να πληρούν το βασικό κριτήριο που είναι ο εμβολιασμός ή προηγούμενη νόσηση από Covid 19 το τελευταίο εξάμηνο. Σε περίπτωση που το εμβολιασμένο προσωπικό δενεπαρκεί για την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων τότε, κατ’ εξαίρεση, όσοι εργάζονται και δενείναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (μοριακό τεστ που έχει διενεργηθεί σε διάστημα μικρότερο των 72 ωρώναπό την τέλεση του αγώνα ή rapid test που έχει πραγματοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών).
 1. Οι γηπεδούχες ομάδες θα ενημερώνουν για τις προϋποθέσεις και τα μέτρα προστασίας έναντι στον κορονοϊό SARS-CoV-2, το Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων με Φιλάθλους και γενικά οποιαδήποτε πληροφορία σχετικάμε την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα.
 2. Λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση και διασπορά του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα, οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες που θα εισέλθουν στο γήπεδο θα φορούν μάσκα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της παραμονής τους στο χώρο καθώς επίσης θα τηρούν όλα τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης που απαιτούνται για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού.

 

ΙI. Οδηγίες για τους φιλάθλους

Γενικές Οδηγίες

 1. Γενικώς, για την αποφυγή μετάδοσης του SARS-CoV-2, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα κάτωθι:
  1. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή καθαρισμός τους με αντισηπτικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα, πριν την προσέλευση στογήπεδο και αμέσως μετά την αποχώρηση από αυτό.
  2. Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου/μάσκας (μύτη, στόμα, οφθαλμοί) με άπλυτα χέρια, ιδίως αν προηγουμένως υπήρξε επαφή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει πολλά άλλα άτομα (π.χ. πόμολα, διακόπτες κ.λ.π. σε κοινόχρηστους χώρους).
  3. Άμεσο πλύσιμο των χεριών ή χρήση αντισηπτικού διαλύματος σε περίπτωση επαφής με άλλο πρόσωπο.
  4. Τήρηση απόστασης του 1,5 μέτρου από άλλα άτομα κατά την άφιξη και την αποχώρηση των φιλάθλων.
 2. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους τους θεατές κατά την παραμονήτους στις κερκίδες, στους προαύλιους χώρους καθώς και κατά την προσέλευση ή αποχώρηση τους.
 3. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φίλαθλος ο οποίος πρόκειται να εισέλθει στην αθλητική εγκατάσταση παρουσιάσει – είτε ο ίδιος είτε ακόμα και άτομο του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος με το οποίο έρχεται σε επαφή – συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας, μυαλγίας,διάρροιας, πονόλαιμου, ανοσμίας ή υπέρμετρης κόπωσης, δε θα πρέπει προσέρχεται στην αθλητική εγκατάσταση και άμεσα να ενημερώνει τηλεφωνικά τον προσωπικό του ιατρό.
 4. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φίλαθλος, ο οποίος έχει παραστεί πρόσφατα σε αγώνα βρεθεί θετικός σε εξέταση για τη νόσο COVID-19 να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και τη γηπεδούχο ομάδα και να ακολουθήσει τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

 

Μέσα εισόδου στην Εγκατάσταση

 1. Η είσοδος των ενήλικων φιλάθλων στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν αγώνες του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος, επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης το τελευταίο εξάμηνο.
 2. Η βεβαίωση αρνητικού ελέγχου με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου rapid test, PCRή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) στους ενήλικες δεν θα γίνεται αποδεκτή.
 1. Αναφορικά με την είσοδο των ανήλικων φιλάθλων, για όσους ανήκουν στο ηλικιακό όριο 13 – 17ετών, η είσοδος θα επιτρέπεται με τη βεβαίωση αρνητικού ελέγχου με PCR τεστ εντός εβδομήνταδύο (72) ωρών ή rapid test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα, ενώγια τους 12 ετών και κάτω, επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό self – test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα..
 2. Σε περίπτωση που κάποιος φίλαθλος δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νοσησης, δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στην εγκατάσταση, με εξαίρεση τους ανήλικους φιλάθλους ηλικίας 13 έως 17 ετών και τα παιδιά 12 ετών και κάτω που θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται.

Αγορά Εισιτηρίων

 1. Ο φίλαθλος, κατά την αγορά του εισιτηρίου διαρκείας ή του μεμονωμένου εισιτηρίου, υποχρεούται να ενημερώσει τη γηπεδούχο ομάδα για την τήρηση όσων προβλέπονται στις παρ.5 – 7 του παρόντος άρθρου, προσκομίζοντας/επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα (το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης).
 2. Για τους ανήλικους φιλάθλους, η αγορά του εισιτηρίου διαρκείας ή του ημερήσιου εισιτηρίου θαγίνεται από τον κηδεμόνα, ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύει τον ανήλικο και να ενημερώσει τη γηπεδούχο ομάδα για την τήρηση όσων προβλέπονται στις παραγράφους του παρόντος άρθρου, προσκομίζοντας/επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα (αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου), όπου απαιτείται υποχρεωτικά1.
 3. Οι κάτοχοι προσκλήσεων υποχρεούνται να προσκομίσουν υποχρεωτικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τη βεβαίωση νόσησης.
 4. Οι φίλαθλοι, κατά την αγορά του εισιτηρίου, οφείλουν να συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την πιθανή περίπτωση ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ.

 

Άφιξη – Παρουσία – Αναχώρηση από την Εγκατάσταση

 1. Οι φίλαθλοι συνιστάται να προσέρχονται και να αποχωρούν από την εγκατάσταση μεμονωμένα χρησιμοποιώντας, όπου είναι εφικτό, τα δικά τους μέσα μετακίνησης. Σε περίπτωση χρήσης ΜΜΜθα πρέπει υποχρεωτικά να τηρούνται οι οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την αποφυγή συνωστισμού. Στις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούνται άμεσα από μετρό, ηλεκτρικό θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο προσέλευσης σε συνεργασία των ομάδων, ΕΛ.ΑΣ και αντίστοιχων υπηρεσιών.

1 Για τον καθορισμό της ηλικίας του ανηλίκου υπολογίζεται η ημερομηνία γέννησης και όχι η χρονολογία.

 1. Η προσέλευση των θεατών στην εγκατάσταση θα γίνεται σταδιακά, τμηματικά σε διαστήματα (time slots) μισής ώρας. Οι γηπεδούχες ομάδες, με ανακοινώσεις ή/και ενημερώσεις θα ενημερώνουν τους φιλάθλους για τις ώρες άφιξης.
 2. Κατά την άφιξή τους στην εγκατάσταση, οι φίλαθλοι οφείλουν να περιορίσουν το χρόνο παραμονής τους σε κοινόχρηστους χώρους και να κατευθύνονται άμεσα προς τη θύρα εισόδου όπου βρίσκεται η θέση τους.
 3. Οι φίλαθλοι οφείλουν να έχουν μαζί τους, σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, και να παρουσιάσουνόταν τους ζητηθεί, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τη βεβαίωση νόσησης, και το αρνητικό αποτέλεσμα σε διενέργεια τεστ για τους ανήλικες. Ο έλεγχος για τους ενήλικες θα γίνεται με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας αναγνώρισης για πιστοποιητικά εμβολιασμού.
 4. Οι φίλαθλοι κατά την είσοδο τους στην εγκατάσταση πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με προστατευτική μάσκα και να τηρούν απόσταση 1,5μ. από τον προπορευόμενό τους.
 5. Οι φίλαθλοι, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο γήπεδο (στο διάστημα πριν την έναρξητου αγώνα, κατά τη διάρκεια του αγώνα και στο ημίχρονο), θα πρέπει να κάθονται στη θέση πουαναγράφεται στο εισιτήριο τους.
 6. Οι φίλαθλοι θα πρέπει να αποφεύγουν στο μέτρο του δυνατού την παραμονή τους σε εσωτερικούς χώρους και τη χρήση κοινόχρηστων χώρων όπως τουαλέτες κλπ., καθώς επίσης νααποφεύγουν το συνωστισμό σε χώρους όπως κυλικεία, VIP areas, κλίμακες κ.ο.κ.
 7. Οι φίλαθλοι παροτρύνονται να χρησιμοποιούν αυτόματους τρόπους πληρωμής με κάρτες και να αποφεύγουν τη χρήση μετρητών.
 8. Μετά το τέλος του αγώνα, η αποχώρηση των φιλάθλων θα πραγματοποιείται με ελεγχόμενη σταδιακή έξοδο και σύμφωνα με τις οδηγίες του προσωπικού ασφαλείας. Στις εγκαταστάσεις πουεξυπηρετούνται άμεσα από τα ΜΜΜ θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο αποφυγής συνωστισμού από την ΕΛ.ΑΣ για την επιβίβαση σε αυτά κατά την αποχώρηση των φιλάθλων.

 

ΙIΙ. Οδηγίες για τις Ομάδες

Γενικές Οδηγίες

 1. Στους αγώνες του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος, το ποσοστό των θεατών σε κάθεγήπεδο/στάδιο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 60% επί συνολικής χωρητικότητας της εγκατάστασης, ενώ παράλληλα τίθεται ανώτατο όριο 10.000 θεατών. Το ποσοστό 60% επί της συνολικής χωρητικότητας ισχύει ανά θύρα.
 1. Κατά την πώληση των εισιτηρίων διαρκείας και των μεμονωμένων εισιτηρίων, καθώς και στη διάθεση των προσκλήσεων, και προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα τοίχος προστασίας μεταξύ τωνθεατών, τίθεται ανώτατο όριο για τους ανήλικους φιλάθλους που δικαιούνται να εισέλθουν στο γήπεδο με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου και συγκεκριμένα 5% επί της συνολικήςχωρητικότητας ή 5% επί του ανώτατου ορίου θεατών της εγκατάστασης (10.000 για τιςεγκαταστάσεις).

Πώληση Εισιτηρίων

 1. Η διάθεση των ονομαστικών προσκλήσεων θα γίνεται από τη γηπεδούχο Ομάδα, εξασφαλίζονταςότι όσοι θα εισέλθουν στην εγκατάσταση θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και θα έχουν τα απαραίτητα έγγραφα πιστοποίησης εμβολιασμού ή νόσησης.
 2. Η παρουσία φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας δεν θα επιτρέπεται σε πρώτη φάση.
 3. Κατά τη συνάντηση μέτρων τάξης, θα αναφέρεται ο αριθμός των θυρών που θα λειτουργήσουνκαι η συνολική διάθεση εισιτηρίων σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Πρωτόκολλο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.