The European Parliament – a forum for all persons with disabilities
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- ένα φόρουμ για όλα τα άτομα με αναπηρία
Την έναρξη του 5 ου Ευρωκοινοβουλίου Ατόμων με Αναπηρία, αυτής της εξαιρετικά σημαντικής συνάντησης 700 και περισσοτέρων εκπροσώπων οργανώσεων ατόμων με αναπηρία από όλη την
Ευρώπη και Ευρωπαίων αξιωματούχων, κήρυξε την Τρίτη 23 Μαΐου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum[i] Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μαζί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου,Roberta Metsola. Η συνεδρίαση μεταδόθηκε ζωντανά – το βίντεο θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Από την Ελλάδα μετέβη 25μελής αντιπροσωπεία και εκ μέρους της μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Βασίλης Κούτσιανος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ισότιμη πολιτική συμμετοχή.
«Πρέπει να μετατρέψουμε τις αναφορές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε πραγματικές αλλαγές στις κοινωνίες μας. Οι μόνες αλλαγές που θα είναι πλήρως μετασχηματιστικές είναι αυτές που αναπτύσσονται και συμφωνούνται μαζί μας. Σήμερα είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον που θέλουμε για εμάς», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Βαρδακαστάνης.
«Ένα μέλλον στην Ευρώπη στο οποίο κανείς δεν στερείται του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές. Όπου οι εκλογές είναι προσβάσιμες και υπάρχουν περισσότερα άτομα με αναπηρία ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Όπου προστατευόμαστε από τις διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής και μπορούμε να συμμετέχουμε επί ίσοις όροις με τους άλλους. Όπου οι γυναίκες με αναπηρία μπορούν να ευδοκιμήσουν και να ηγηθούν εξίσου στην κοινωνία μας. Όπου κανείς δεν αντιμετωπίζει ποτέ βία ή απάνθρωπες πρακτικές όπως ο εξαναγκασμός, η
αναγκαστική θεραπεία και η αναγκαστική στείρωση. Όπου η προσβασιμότητα θεωρείται θεμελιώδες στοιχείο των κοινωνιών μας και όχι μεταγενέστερη σκέψη. Όπου οι πολίτες με αναπηρία μπορούν να ζουν ανεξάρτητοι στην κοινότητα. Όπου μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ με προσβάσιμες μεταφορές και ίσα δικαιώματα για όλους τους επιβάτες. Όπου μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και ποιοτική απασχόληση στην ανοικτή αγορά εργασίας. Όπου όλοι μπορούμε να απολαύσουμε ένα καλό βιοτικό επίπεδο. Όπου οι κυβερνήσεις μας προωθούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις χώρες τους και σε όλο τον κόσμο. Και όπου συμμετέχουμε ουσιαστικά στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα το Μανιφέστο του EDF για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, το οποίο επισυνάπτεται. Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε: «Στο Μανιφέστο απαιτούμε ίσα πολιτικά δικαιώματα χωρίς εξαιρέσεις. Προτείνουμε τη δημιουργία νέων δομών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την ενίσχυση των πολιτικών ισότητας, καθώς και έναν νέο ευρωπαϊκό οργανισμό για την προσβασιμότητα. Ζητούμε την ταχεία υιοθέτηση μιας ουσιαστικής ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας. Προτείνουμε ένα νέο χρηματοδοτικό σχήμα, την εγγύηση για την απασχόληση και τις δεξιότητες των ατόμων με αναπηρία για την προώθηση της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Θέλουμε όλες οι χώρες να ποινικοποιήσουν τη σκληρή πρακτική της αναγκαστικής στείρωσης. Και θέλουμε η ΕΕ να θεσπίσει νομοθεσία για τις υποστηρικτικές τεχνολογίες και για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ως επιβατών όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς. Καλούμε επίσης την ΕΕ να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας προσβάσιμης και χωρίς αποκλεισμούς Ουκρανίας για τα άτομα με αναπηρία, το συντομότερο δυνατόν, και να συμφωνήσει σε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα υποστηρίζει την ανεξάρτητη διαβίωση, την προσβασιμότητα, τη συμπερίληψη και την εξάλειψη των διακρίσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλο τον κόσμο. Συνάδελφοι, εδώ και δεκαετίες εμείς, τα άτομα με αναπηρία, έχουμε ενώσει και έχουμε υψώσει τις φωνές μας για να συμμετέχουμε ουσιαστικά σε όλες τις αποφάσεις που μας αφορούν, ακολουθώντας το σύνθημα του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς». Αυτό το Μανιφέστο είναι μια απόδειξη αυτής της δέσμευσης και μας πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα. Πρέπει να συμμετέχουμε ουσιαστικά σε όλες τις πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις κοινωνίες μας. Από τον πολεοδομικό σχεδιασμό στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Από τις κοινωνικές πολιτικές στις μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις. Από τις τοπικές εκλογές έως τις αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ.
Συνάδελφοι, αυτό το Μανιφέστο μας μεταφέρει από το “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς” στο “Τίποτα
χωρίς εμάς”.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.
Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.
Προσβάσιμο αρχείο Microsoft Word (*.docx). Το παρόν αρχείο ελέγχθηκε με το εργαλείο Microsoft Accessibility Checker και δε βρέθηκαν θέματα προσβασιμότητας. Τα άτομα με αναπηρία δε θα
αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάγνωσή του.
Ομιλίες Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο 5ο Ευρωκοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία
Έναρξη
Αγαπητή πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, αγαπητοί ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των εθνικών κυβερνήσεων και των διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών οργανισμών-εταίρων. Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, σας καλωσορίζουμε θερμά όλους στο 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία.
Πρώτον, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την πρόεδρο Metsola για τη συνεργασία τους στη διοργάνωση αυτής της κρίσιμης συνάντησης του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ολόψυχα όλα τα μέλη του EDF και τους ευρωβουλευτές που έκαναν πραγματικότητα αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία και μια ιστορική συνεδρίαση με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.
Συνάδελφοι, εδώ είμαστε και πάλι. Πάνω από 700 εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος από όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Μια πραγματική αναπαράσταση της πολυμορφίας των 100 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία και της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης. Όντας μαζί σε αυτό το σπίτι, στο σπίτι μας, γεμίζοντας το ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποδεικνύοντας όχι μόνο τη δύναμη του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, αλλά και τη δέσμευσή μας και τον αγώνα μας για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς για όλα τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη.
Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε εδώ, το 2017, κανείς μας δεν ήξερε πόσο θα άλλαζε ο κόσμος σε μόλις έξι χρόνια. Η Ευρώπη πέρασε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δραματικές κρίσεις – τη μία μετά την άλλη. Κάθε κρίση επηρεάζει εμάς, τα άτομα με αναπηρία, βαριά και δυσανάλογα.
Η πανδημία COVID-19 ήταν μια έντονη υπενθύμιση του πόσο μακριά βρισκόμαστε όσον αφορά στην απόλαυση των ίδιων δικαιωμάτων και προστασίας με οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Εξακολουθούμε να θρηνούμε τα εκατομμύρια ανθρώπων που χάσαμε εξαιτίας του ιού και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την υπέρβαση των συνεπειών αυτών των τραγικών ετών και εκείνων που εξακολουθούν να υποφέρουν.
Στη συνέχεια, ο χειρότερος εφιάλτης της ηπείρου μας επέστρεψε: ένας πόλεμος. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και, όπως σε κάθε ένοπλη σύγκρουση, τα άτομα με αναπηρία αντιμετώπισαν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκατάλειψης, κακοποίησης και παραμέλησης. Οι καρδιές και οι προσπάθειές μας είναι με όλους τους Ουκρανούς με αναπηρία που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα και εκείνους που παρέμειναν στην Ουκρανία και όλες τις οργανώσεις που τους υποστηρίζουν.
Ο πόλεμος προκάλεσε επίσης ένα σπιράλ αυξανόμενων τιμών που έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για εκατομμύρια άτομα με αναπηρία να τα βγάλουν πέρα και να έχουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
Επιπλέον, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ταχείας ψηφιακής μετάβασης θέτουν επίσης νέες προκλήσεις στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε όλα αυτά τα μέτωπα, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αγκαλιάζει πραγματικά την πολυμορφία και θα θέτει την ισότητα και τη συμπερίληψη στο επίκεντρο όλων των πολιτικών της. Πρέπει να μετατρέψουμε τα λόγια της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε πραγματικές αλλαγές στις κοινωνίες μας. Και οι μόνες πραγματικές αλλαγές που χρειαζόμαστε, οι μόνες αλλαγές που θα είναι πλήρως μετασχηματιστικές, είναι αυτές που αναπτύσσονται και συμφωνούνται μαζί με εμάς.
Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συμπερίληψη της αναπηρίας στο άρθρο της Συνθήκης του Άμστερνταμ για την καταπολέμηση των διακρίσεων το 1997. Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ολοένα και περισσότερο παρούσα στην καθημερινή μας ζωή χάρη στην ενωμένη φωνή και την υπεράσπισή μας.
Από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης που εγκρίθηκε το 1998 έως την επικείμενη Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, τα άτομα με αναπηρία, οι οικογένειές τους και το ευρύ αναπηρικό κίνημα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στα κύρια επιτεύγματα που καθιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο συμπεριληπτικά αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία.
Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία, καλέσαμε από κοινού την ΕΕ να υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία για την τρέχουσα δεκαετία με πυξίδα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως την έγκριση της πρώτης ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προσβασιμότητα, της ευρωπαϊκής πράξης για την προσβασιμότητα του 2019. Τονίσαμε και πάλι το πάγιο αίτημά μας για μια ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας που θα διασφαλίζει την αμοιβαία αναγνώριση της αναπηρίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, το οποίο θα προταθεί φέτος. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα της εποικοδομητικής δύναμης και αποστολής του κινήματός μας.
Πρόσφατα, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ διοργάνωσαν τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία ζήτησαν από τους πολίτες της ΕΕ τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Σήμερα είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον που θέλουμε για εμάς.
Ένα μέλλον στην Ευρώπη στο οποίο κανείς δεν στερείται του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές. Όπου οι εκλογές είναι προσβάσιμες και υπάρχουν περισσότερα άτομα με αναπηρία ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Όπου προστατευόμαστε από τις διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής και μπορούμε να συμμετέχουμε επί ίσοις όροις με τους άλλους.
Όπου οι γυναίκες με αναπηρία μπορούν να ευδοκιμήσουν και να ηγηθούν εξίσου στην κοινωνία μας.
Όπου κανείς δεν αντιμετωπίζει ποτέ βία ή απάνθρωπες πρακτικές όπως ο εξαναγκασμός, η αναγκαστική θεραπεία και η αναγκαστική στείρωση.
Όπου η προσβασιμότητα θεωρείται θεμελιώδες στοιχείο των κοινωνιών μας και όχι μεταγενέστερη σκέψη.
Όπου οι πολίτες με αναπηρία μπορούν να ζουν ανεξάρτητοι στην κοινότητα.
Όπου μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ με προσβάσιμες μεταφορές και ίσα δικαιώματα για όλους τους επιβάτες.
Όπου μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και ποιοτική απασχόληση στην ανοικτή αγορά εργασίας.
Όπου όλοι μπορούμε να απολαύσουμε ένα καλό βιοτικό επίπεδο.
Όπου οι κυβερνήσεις μας προωθούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις χώρες τους και σε όλο τον κόσμο.
Και όπου συμμετέχουμε ουσιαστικά στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ όλους να είστε φιλόδοξοι εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία που προτείνουν μέτρα για την επίτευξη αυτού του μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς. Πρέπει επίσης να υπερασπιστούμε εκείνους που δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας σήμερα: άτομα που ζουν σε κλειστά ιδρύματα ή άτομα με αναπηρία που αντιμετωπίζουν ακραίες κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες. Είμαστε εδώ και γι’ αυτούς. Γυναίκες και άνδρες με αναπηρία, οι οικογένειές τους, άτομα με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, άτομα με αόρατες αναπηρίες, ηλικιωμένοι και νεότεροι με αναπηρία, είμαστε όλοι εδώ ο ένας για τον άλλον.
Και για να γίνει αυτό, το κίνημά μας πρέπει επίσης να αγκαλιάσει τη συμπερίληψη που θέλουμε για την ήπειρό μας. Στο έργο μας, στις οργανώσεις μας θα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για τη συμμετοχή και την αντιμετώπιση της κατάστασης των ατόμων με αναπηρία κάθε φυλής, των Ρομά με αναπηρία, των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων με αναπηρία, των παιδιών και των νέων με αναπηρία, των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών με αναπηρία, καθώς και των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία.
Πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη και τη νομιμότητα της συνεργασίας για μια ειρηνική, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική Ευρωπαϊκή Ένωση, και είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα το αποδείξουμε για άλλη μια φορά.
Σας ευχαριστώ.
12:25 – 12:30 Υιοθέτηση του Μανιφέστου του EDF για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024
Αγαπητοί Συνάδελφοι. Σας ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα πολύ σοβαρές και ζωντανές συζητήσεις που έχουμε.
Βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή για το 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία: την υιοθέτηση του Μανιφέστου για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, το οποίο λάβατε όλοι.
Δεδομένου ότι μιλάμε για το μέλλον της ηπείρου μας, καλέσαμε έναν νέο με αναπηρία, τον Alexandre Gomez, να παρουσιάσει το Μανιφέστο μαζί μου, αλλά λόγω της αδυναμίας εύρεσης προσωπικής βοήθειας, δυστυχώς, έπρεπε να ακυρώσει τη συμμετοχή του.
Και αυτό ακριβώς είναι το είδος της κατάστασης που πρέπει να σταματήσει να ισχύει το συντομότερο δυνατό. Οι υπηρεσίες υποστήριξης στην κοινότητα και η ελεύθερη κυκλοφορία είναι δικαίωμα, όχι πολυτέλεια.
Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του EDF και όλους τους παρόντες σήμερα αντιπροσώπους για την αποστολή των ιδεών και των προτάσεών τους. Η υποστήριξή σας κατέστησε αυτό το Μανιφέστο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο του πνεύματος και της φιλοδοξίας του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος.
Με στόχο να συμβάλουμε σε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία, υποβάλλουμε ένα ευρύ φάσμα προτάσεων, σε 5 θεματικούς τομείς, οι οποίες θα καθοδηγήσουν τις εκστρατείες μας προς τις ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα χρόνο.
Στο Μανιφέστο απαιτούμε ίσα πολιτικά δικαιώματα χωρίς εξαιρέσεις. Προτείνουμε τη δημιουργία νέων δομών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την ενίσχυση των πολιτικών ισότητας, καθώς και έναν νέο ευρωπαϊκό οργανισμό για την προσβασιμότητα.
Ζητούμε την ταχεία υιοθέτηση μιας ουσιαστικής ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας. Προτείνουμε ένα νέο χρηματοδοτικό σχήμα, την εγγύηση για την απασχόληση και τις δεξιότητες των ατόμων με αναπηρία για την προώθηση της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.
Θέλουμε όλες οι χώρες να ποινικοποιήσουν τη σκληρή πρακτική της αναγκαστικής στείρωσης.
Και θέλουμε η ΕΕ να θεσπίσει νομοθεσία για τις υποστηρικτικές τεχνολογίες και για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ως επιβατών όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς.
Καλούμε επίσης την ΕΕ να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας προσβάσιμης και χωρίς αποκλεισμούς Ουκρανίας για τα άτομα με αναπηρία, το συντομότερο δυνατόν, και να συμφωνήσει σε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα υποστηρίζει την ανεξάρτητη διαβίωση, την προσβασιμότητα, την ένταξη και την εξάλειψη των διακρίσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλο τον κόσμο.
Συνάδελφοι, εδώ και δεκαετίες εμείς, τα άτομα με αναπηρία, έχουμε ενώσει και έχουμε υψώχει τις φωνές μας για να συμμετέχουμε ουσιαστικά σε όλες τις αποφάσεις που μας αφορούν, ακολουθώντας το σύνθημα του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς». Αυτό το Μανιφέστο είναι μια απόδειξη αυτής της δέσμευσης και μας πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα. Πρέπει να συμμετέχουμε ουσιαστικά σε όλες τις πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις κοινωνίες μας. Από τον πολεοδομικό σχεδιασμό στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Από τις κοινωνικές πολιτικές στις μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις. Από τις τοπικές εκλογές έως τις αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ.
Συνάδελφοι, αυτό το Μανιφέστο μας μεταφέρει από το «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» στο «Τίποτα χωρίς εμάς».
Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και όλα τα μέλη του θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξουν την υλοποίησή του.
EDF Manifesto Ελληνικά