Η Αμυγδαλιά και… το ‘θανατηφόρο’ μυστικό της. Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Η αμυγδαλιά αδιαφιλονίκητα κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο των ωραιότερων δέντρων της Ελληνικής κι όχι μόνο χλωρίδας.

Την ύμνησαν ποιητές και ζωγράφοι. Κάθε χρόνο ανθίζει τώρα τον Ιανουάριο. Τον Ιανουάριο μήνα χιονιού … χιόνι και ανθισμένα κλαδιά αμυγδαλιάς… τι ομορφιά… μαγεία…

Λευκά και ροζ τα άνθη της αμυγδαλιάς , δύο τα χρώματα γιατί και …δύο οι ποικιλίες της αμυγδαλιάς.

Η αμυγδαλιά με τα λευκά άνθη, η γλυκιά αμυγδαλιά. Και, η αμυγδαλιά με τα ροζ άνθη, η πικραμυγδαλιά.

Επομένως δυο κι οι ποικιλίες του αμύγδαλου. Και όλοι γνωρίζουμε τις θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνη Β17 κλπ του αμυγδάλου,λίγοι όμως το…θανατηφόρο μυστικό της πικραμυγδαλιάς…

Υπάρχουν λοιπόν, δύο ποικιλίες αμύγδαλου, το γλυκό αμύγδαλο και το πικραμύγδαλο. Το πικραμύγδαλο περιέχει μεγάλη ποσότητα υδροκυανικού οξέος. Ακόμη και 7-10 ωμά πικραμύγδαλα μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τους ενήλικες ή θανατηφόρα  για μικρά παιδιά..Σύμφωνα με τον δόκτορα Huseman 4-6 πικραμύγδαλα είναι ικανά να επιφέρουν τον θάνατο σε παιδιά , ενώ η θανατηφόρος δόσις αυτών στον ενήλικα ανέρχεται στην ποσότητα των 50-60 πικρών αμυγδάλων… Τα συμπτώματα από την κατανάλωση της αναφερόμενης ποσότητας πικραμύγδαλων είναι με την σειρά:  δύσπνοια, σπασμοί, ασφυξία-θάνατος.

Ίσως γι αυτό και ο ΕΦΕΤ με οδηγία προτείνει στους υγιείς καταναλωτές να μην υπερβαίνουν την κατανάλωση δυο πυρήνων πικραμυγδάλου ημηρεσίως.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι γνώριζαν καλά την θανατηφόρα ιδιότητα του πικραμύγδαλου κι όπως αναφέρει ο Διοσκουρίδης τα χρησιμοποιούσαν για να δηλητηριάζουν τις αλεπούδες. Μόνο αυτές;

Μάλλον όχι. Γιατί κι αν γνωρίζουμε όλοι ότι οι αρχαίοι Έλληνες …έστελναν στον άλλο κόσμο όσους ήθελαν να ξεφορτωθούν χρησιμοποιώντας το πιο δηλητηριώδες φυτό της χλωρίδας μας το κώνειο κάποτε αυτό τους τελείωνε- είχαν πολλούς να ξεφορτωθούν-, και… το αντικαθιστούσαν με χυμό-εκχύλισμα από πικραμύγδαλα.

Το κώνειο είναι φυτικό δηλητήριο Το φυτό είναι πολύ κοινό στην Ελλάδα, από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Θεωρείται, μαζί με την νικοτίνη το ισχυρότερο των φυτικών δηλητηρίων.

Η κατάποση εκχυλίσματος κωνείου προκαλεί ανώδυνο θάνατο. Νέκρωση αισθητήριων νεύρων-ύπνος-εγκεφαλική νάρκη-θάνατος. Με παρασκεύασμα κωνείου θανατώθηκε ο Αθηναίος φιλόσοφος Σωκράτης.

Όταν λοιπόν οι αρχαίοι μας πρόγονοι δεν είχαν πρόχειρο λίγο κώνειο στο ντουλάπι τους κι ήθελαν κάποιον να βγάλουν από την μέση τι πιο απλό; Πικραμύγδαλα…

Σουμάδες, γλυκά, λικέρ κι αιθέραια έλαια παρασκευάζονται από το πικραμύγδαλο κι οι φυτοφάγοι συνιστούν:<Να τρώτε τρία πικραμύγδαλα  την ημέρα και δεν θα πάθετε ποτέ καρκίνο>…

Επομένως να προσέχουμε πόσα θα τρώμε. Να τα μετράμε…

Στη φωτό παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής σπίτι της Ικαρίας από την σελίδα Ικαρία & Φίλοι της Ικαρίας.

Βοτανολογικές πληροφορίες: Μαρία Νιζάμη-Γεωπόνος.

Φωτογραφίες από το διαδίκτυο.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια..

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.