Η αναπαράσταση της πυρπόλησης της Ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη στην Χίο

 

Οι εκδηλώσεις τιμής προς τον Κωνσταντίνο Κανάρη και τους πυρπολητές συμπολεμιστές του που έγιναν χθες  Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της πυρπόλησης της Ναυαρχίδας. Ένα ομοίωμά της  βρίσκονταν στον κόκκινο φανό του Λιμανιού της  Χίου όπου το προσέγγισε μια κωπήλατη λέμβος των Ναυτοπροσκόπων  και με μια αναμμένη δάδα, ο λεμβούχος, την ” πυρπόλησε ” συμβολικά .

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό με δοξολογία και συμμετοχή πολιτών και πολιτιστικών φορέων τής Χίου. Ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Κων/νου Κανάρη μετά το πέρας των οποίων έγινε  πομπή, με την Φιλαρμονική Δήμου Χίου να παιανίζει, προς το νότιο λιμενοβραχίονα όπου  έγινε  λαμπαδηδρομία βαρκών , τα Πολιτιστικά Σωματεία χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, “πυρπολήθηκε” η Ναυαρχίδα και τέλος έγινε ρίψη πυροτεχνημάτων. Χαιρετισμούς έκαναν: ο Πρόεδρος της Επιτροπής “ΧΙΟΣ 2021” κος Παύλος Καλογεράκης, ο Δήμαρχος Χίου κος Σταμάτης Κάρμαντζης και  ο απόγονος του Κ. Κανάρη κος Michel Marbot.

Όπως είπε ο κος Καλογεράκης «Η στόχευση των δράσεων και των εκδηλώσεων ως προς το περιεχόμενο, πέραν της απόδοσης τιμής και της ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης, είναι η ενδυνάμωση της εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και η προτροπή σε μια ιστορική επετειακή γιορτή με οραματισμό και αισιοδοξία για το μέλλον».

«Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το ορόσημο της Ελληνικής Επανάστασης, τιμούμε το ηρωικό μας παρελθόν και στεκόμαστε με υπερηφάνεια στο σήμερα», τόνισε  ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.