Του ΣΙΜΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ
Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Χίου
Τον Ιούνιο του 2020 με την ιδιότητά μου ως προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Χίου εισηγήθηκα στο Τοπικό Συμβούλιο ,την ανάδειξη του Λωβοκομείου και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεών του με σεβασμό στην ιστορία του, θεωρώντας ότι αυτό το σπουδαίο μνημείο- πολιτιστικής κληρονομιάς – θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον τουρισμό και την ανάπτυξη του νησιού μας.
Πρόκειται για το μακροβιότερο υγειονομικό ίδρυμα στον ελλαδικό χώρο, με συνεχή παρουσία 6 περίπου αιώνων ταγμένο στην περίθαλψη των ασθενών από λέπρα και βρίσκεται σε μία έκταση 548 στρεμμάτων πυκνού πευκοδάσους και καρποφόρων δέντρων, ενώ οι εγκαταστάσεις του ιδρύματος είναι 822 τμ . Στο ίδρυμα αυτό υπάρχει μία ασκεπής βυζαντινή εκκλησία, η Αγία Υπακοή, όπου σώζονται τμήματα τοιχογραφιών στους τοίχους που ακόμα στέκονται και η εκκλησία του Αγίου Λάζαρου όπου λειτουργεί κανονικά . Παρότι είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο το 2011,είχε αφεθεί στην καταστροφή και στην εγκατάλειψη.
Το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας Χίου τον Ιούνιο του 2020 ψήφισε ομόφωνα την πρόταση μου για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Λωβοκομείου, και την ανάδειξη της ιστορίας του. (Αποφ 26/2020, ΑΔΑ : ΩΖΟΞΩΗΝ-ΝΒ4). Αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο της πόλης της Χίου μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας.
Με χαρά διαπίστωσα σε δημοσίευμα αναφορικά με πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη , και του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνου στο χώρο του Λωβοκομείου , ότι συμπλέουν οι απόψεις μας και ότι θα το εντάξουν σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως αρμόζει σε ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς.
Ελπίζω με την ένταξή του και την χρηματοδότησή του να πραγματοποιηθούν οι προσδοκίες του χιώτικου λαού, και να ανοίξει ο δρόμος για αυτό το στολίδι της πόλης μας . Χαίρομαι ιδιαίτερα που η προσπάθειά μου για ένα τόσο σημαντικό μνημείο που χαρακτηρίζει το νησί μας , θα αρχίσει να υλοποιείται.