Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει κλιματικό νόμο εντός των επόμενων μηνών

 

Από το βήμα της Βουλής  κατά τη συνεδρίαση τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών με θέμα την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την κατάθεση σχεδίου κλιματικού νόμου προς διαβούλευση μέσα στους επόμενους μήνες. Μετά τη θετική τοποθέτηση, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, φαίνεται να διασφαλίζεται ένας ικανοποιητικός βαθμός διακομματικής συναίνεσης τουλάχιστον σε επίπεδο αρχής, απαραίτητο συστατικό ενός κλιματικού νόμου μακράς πνοής με όραμα και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εφαρμογής. Απομένει πλέον να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμφωνούν σε έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο, περιβαλλοντικά ακέραιο και κοινωνικά δίκαιο κλιματικό νόμο.

Ειδικότερα, ένας επιτυχημένος κλιματικός νόμος πρέπει να υπηρετεί:

Τον στόχο συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5oC. Ένας επιστημονικά τεκμηριωμένος κλιματικός νόμος πρέπει να  στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 65% έως το 2030.

Την προστασία της φύσης. Ένας περιβαλλοντικά ακέραιος κλιματικός νόμος πρέπει να  διασφαλίζει την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ως απαραίτητου συστατικού σε ένα ζωντανό και κλιματικά ανθεκτικό πλανήτη.

Όλους/-ες τους πολίτες. Ένας κοινωνικά δίκαιος κλιματικός νόμος, πρέπει να  επιμερίζει δίκαια τα βάρη και τα οφέλη του μετασχηματισμού προς την κλιματική ουδετερότητα, να αναδεικνύει τους πολίτες σε πρωταγωνιστές/-ριες της ενεργειακής μετάβασης και να διασφαλίζει ουσιαστικά ατομικά δικαιώματα των πολιτών με έμφαση στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Καλούμε πολίτες και φορείς να γίνουν ενεργό μέρος της πρωτοβουλίας και να συνδιαμορφώσουν το τελικό κείμενο της πρότασης νόμου μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα klimatikosnomos.gr.

Πηγή  “Greenpeace .org” ,” wwf.gr”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.