Η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει σε έναν δίκαιο μηχανισμό αλληλεγγύης

Στις Βρυξέλλες και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σύνθεση Εσωτερικών Υποθέσεων), παρευρέθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Μετανάστευσης και Εσωτερικών των υπολοίπων χωρών προ της Συνεδρίασης του Συμβουλίου, ενώ κατά την είσοδό του στο συνεδριακό κέντρο, δήλωσε:

«Γίνεται σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των παράτυπων αφίξεων. Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου είναι πιο κοντά με τις χώρες διέλευσης για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβούν παράτυπες αναχωρήσεις. Και έτσι, να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις απώλειες ανθρώπινων ζωών που είδαμε να αυξάνονται το 2022. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα νέο Σύμφωνο. Και είναι κρίσιμο για αυτό το νέο Σύμφωνο να συμφωνήσουμε σε έναν δίκαιο μηχανισμό αλληλεγγύης. Και τρία χρόνια τώρα δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο. Ελπίζω σήμερα να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά».

Ο κ. Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην συνεδρίαση, τόνισε την αναγκαιότητα αλλαγής της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Μεταναστευτικό. Υπογράμμισε δε πως θα πρέπει να μειωθούν οι παράτυπες αφίξεις στην Ευρώπη και να αυξηθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν και νόμιμες οδοί τόσο για ανθρωπιστικούς, όσο και για εργασιακούς σκοπούς.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου πρόσθεσε επίσης πως το σύστημα εθελοντικής αλληλεγγύης από τα κράτη-μέλη δεν έχει φέρει τα απαραίτητα αποτελέσματα, ζητώντας την εξεύρεση άμεσης λύσης στο ζήτημα, καθώς την ίδια στιγμή, τα δίκτυα των λαθροδιακινητών αποτελούν άλυτο πρόβλημα εντός της Ένωσης.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης κάλεσε για ακόμη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει την Κοινή Δήλωση του 2016 που υπεγράφη με την Τουρκία, η οποία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.