Η ΛΑ.Σ για τη λειτουργία των σχολείων

Με αφορμή τον Αγιασμό  στα σχολεία και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρευρέθηκαν στο  σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου-Λυκείου και ΕΠΑΛ Βροντάδου σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Μετά τον αγιασμό  οι Διευθυντές των σχολείων έκαναν μια περιήγηση όλων των παρευρισκομένων συμβούλων, δημοτικών και τοπικών,  στους χώρους των εγκαταστάσεων προς ενημέρωση και κατανόηση-γνώση των προβλημάτων.

Για μια ακόμη φορά  κατατέθηκαν προβλήματα υποδομών, όπως ακατάλληλοι χώροι γηπέδων (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου) που εγκυμονούν κινδύνους, κτιριακές εγκαταστάσεις εκ των οποίων  πολλές νεόκτιστες, φέρουν προβλήματα υγρασίας, εισόδου υδάτων κατά περίοδο βροχοπτώσεων, αποχέτευσης, και διάφορα άλλα και γίναμε κοινωνοί της ανησυχίας  και των προβληματισμών των διδασκόντων για την σωστή λειτουργία των σχολείων, την ασφαλή χρήση  και διαβίωση των παιδιών  στους εσωτερικούς και εξωτερικούς  χώρους του Σχολ. Συγκροτήματος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα έχει θέση τα προβλήματα της παιδείας στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώντας ότι σε κάθε Σχολείο πρέπει:

  • Να υπάρχει ικανό και μόνιμο προσωπικό διδασκόντων και η μόρφωση των παιδιών μας να παρέχεται ενιαία, δημόσια και με δωρεάν χαρακτήρα .
  • Αντισεισμική προστασία – Ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα σχολεία του δήμου για τις πιθανές επικινδυνότητες και δυσλειτουργίες των υποδομών
  • Αποτύπωση των κτιρίων που είναι χτισμένα με τον παλιό αντισεισμικό νόμο και των νεότερων ώστε να δούμε με βάση τις προτάσεις των επιστημόνων τι μπορούμε να κάνουμε.
  • Ασφαλή και σύγχρονα σχολεία με εργαστήρια, χώρους άθλησης, βιβλιοθήκες, θέατρα, χώρους μουσικής,κλπ.

Καλούμε τη Δημ. Αρχή , να αναλάβει άμεσα δράσεις , κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες  του Δήμου για τον έλεγχο όλων των σχολείων σε κάθε επίπεδο ( στατικό, μηχ/κο, ηλεκτρ/κο, κλπ), αλλά και να  εξευρεθεί έκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθούν  οι  ανάγκες  των κτιριακών υποδομών και των γηπέδων που  λειτουργούν εντός των σχολείων.

Είναι γνωστό  ότι η ελλιπής χρηματοδότηση που βιώνουμε όλα τα χρόνια της κρίσης, ελέω μνημονίων και που καμιά κυβέρνηση  δεν αντιστάθηκε σε   τίποτα, ούτε και σε αυτά τα  θέματα της παιδείας που αφορούν στα παιδιά μας, η μεταφορά αρμοδιοτήτων της εκπαίδευσης από το κράτος σε δήμους και περιφέρειες χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση, οι αλλαγές  στο εργασιακό καθεστώς με  ωρομίσθιους, αναπληρωτές, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με ότι αυτά συνεπάγονται, έχουν υποβαθμίσει  κατά πολύ το επίπεδο στα σχολεία.

Δε φτάνει που λόγω της ολοένα και αυξανόμενης υποχρηματοδότησης των τελευταίων χρόνων τα σχολεία ασφυκτιούν και δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους δαπάνες (ΔΕΚΟ, πετρέλαιο, αναλώσιμα ), η κυβερνητική αδιαφορία και αναλγησία τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της τωρινής της ΝΔ κλιμακώθηκε από το γεγονός ότι δεν ενήργησαν, ώστε να εξασφαλιστεί έγκαιρα η απόδοση της Γ’ δόσης, με αποτέλεσμα τα ταμεία των σχολείων να είναι κυριολεκτικά άδεια!!!

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από το γεγονός ότι ακόμα και τα λιγοστά χρήματα που υπάρχουν σε κάποιες σχολικές επιτροπές από προηγούμενες δόσεις, λόγω της μη σύστασης νέων σχολικών επιτροπών και τον ορισμό υπεύθυνου διαχειριστή για τις συναλλαγές με τις τράπεζες, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα σχολεία στους περισσότερους δήμους με ευθύνη και των τραπεζών.

Απαιτούμε:

  • Την άρση από την πλευρά της κυβέρνησης των όποιων γραφειοκρατικών δυσκολιών και την άμεση απόδοση της τρίτης και τέταρτης δόσης του 2019 σε όλες τις σχολικές μονάδες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
  • Την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τις νέες δημοτικές αρχές και την εντολή προς τις τράπεζες να αποδεσμεύουν τα εναπομείναντα χρήματα των σχολικών επιτροπών προκειμένου να καλύψουν ορισμένα από τα αναγκαία λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Ο Δήμος Χίου να ενεργήσει άμεσα και να απαιτήσει την αποδέσμευση των χρημάτων από την τράπεζα Πειραιως .Διοικήσεις υπάρχουν καθόλα νόμιμες , σε αντίθετη περίπτωση να προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων .
  • Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη λειτουργία των σχολείων ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Να μη βάζει το χέρι στην τσέπη κανένας γονιός .

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.