«Η μουσική δεν είναι παραπαιδεία»

«Εκεί που οι λέξεις υστερούν, οι νότες μας μιλούν! «, επισημαίνουν με επιστολή τους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου, οι οποίοι  υπογραμμίζουν τις ελλείψεις σε βιβλία και μουσικά όργανα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο τους και τονίζουν ότι είναι απαράδεκτο η πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων να διενεργείται μόνο από Ωδεία αναγκάζοντας τους μαθητές να πληρώσουν το ανάλογο κόστος.

Στην επιστολή τους αναφέρουν:

 

“Τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι ένα σχοινί, το οποίο συνεχώς τεντώνεται και κινδυνεύει να κοπεί. Γι’ αυτό κι εμείς παλεύουμε, για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος. Τα Μουσικά Σχολεία, μετά από 34 χρόνια λειτουργίας, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα που διογκώνονται όλο και περισσότερο. Αρχικά, ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι η απουσία βιβλίων που αφορούν τα μουσικά μαθήματα. Είναι αδιανόητο ότι δεν έχουν γραφτεί ακόμα βιβλία για θεωρητικά μαθήματα, όπως η Ευρωπαϊκή και η παραδοσιακή μουσική, η Αρμονία, η Ιστορία Μουσικής, η Μορφολογία, όπως και για τα ατομικά και υποχρεωτικά όργανα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι μαθητές να αγοράζουν με δικά τους έξοδα φωτοτυπίες από σημειώσεις (βάσει του προγράμματος σπουδών) καθηγητών/τριών. Λόγω της απουσίας βιβλίων δεν υπάρχει επίσης καθορισμένη ύλη στα μουσικά μαθήματα, τα οποία εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις με αποτέλεσμα ο κάθε εκπαιδευτικός μουσικής να μην γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να διδάξει. Όλοι μας λοιπόν, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πως τα παιδιά που επιθυμούν να εισαχθούν στα μουσικά τμήματα των Πανεπιστημίων, δεν ξέρουν ποιες γνώσεις απαιτείται να κατέχουν. Επιπλέον, ένα φλέγον ζήτημα, που συναρτάται με τα παραπάνω, είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει στα Μουσικά Σχολεία 5η κατεύθυνση αποκλειστικά για μουσικές σπουδές (ΑΕΙ) με μαθήματα όπως η Αρμονία , η Παραδοσιακή Μουσική, η Ιστορία Μουσικής και το ατομικό Όργανο που θα έπρεπε να διδάσκονται 6 ώρες το καθένα από αυτά, όπως σε όλες τις άλλες υπάρχουσες κατευθύνσεις. Επιπροσθέτως, είναι αλήθεια πως φέτος το καλοκαίρι δημοσιεύθηκε ένα ΦΕΚ από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την αλλαγή του συστήματος εξετάσεων για την εισαγωγή στα μουσικά τμήματα χωρίς να έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις. Μαθητές και καθηγητές της μουσικής αναμένουν όχι μόνο την ύλη αλλά και τα μαθήματα που προβλέπεται να εξεταστούν. Τέλος, η μαθητική κοινότητα των Μουσικών Σχολείων εκφράζει το αίτημά της γα πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων με την μορφή ΚΠμ (Κρατικό Πιστοποιητικό μουσικής, όπως ΚΠγ- Κρατικό Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας), το οποίο κατατάσσει τους υποψήφιους σε επίπεδα. Είναι απαράδεκτο η πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων να διενεργείται μόνο από Ωδεία αναγκάζοντας τους μαθητές να πληρώσουν το ανάλογο κόστος. Ανισότητα στην παιδεία σημαίνει ανισότητα στο μέλλον των παιδιών και φρένο στα όνειρά τους. Ως μαθητές μουσικού σχολείου δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Τα αίτημα μας είναι η «δημόσια» εκπαίδευση να μην κάνει διακρίσεις και να είναι συνολικά δημόσια. Μας λυπεί το γεγονός πως κάποια παιδιά απορρίπτουν τη μουσική παιδεία ή την εγκαταλείπουν, διότι οι οικογένειές τους αδυνατούν να στηρίζουν οικονομικά την αγορά βιβλίων, την φοίτηση σε ωδεία για πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων και άλλα. …Εκεί που οι λέξεις υστερούν, οι νότες μας μιλούν! Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου”, καταλήγει η επιστολή των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χίου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.