Η ΟΕΒΕ Χίου για το μεταφορικό ισοδύναμο

Από την Πέμπτη 4  Οκτωβρίου, έχει ανοίξει η πλατφόρμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου, για την υποβολή παραστατικών, για τη χρηματοδότηση των νησιωτικών επιχειρήσεων που είναι δικαιούχοι του μέτρου.

Η φιλοσοφία του μέτρου, είναι το δικαίωμα του νησιώτη και του επιχειρηματία που βρίσκεται σε κάποιο από τα 49 νησιά, να απολαμβάνει μεταφορικές υπηρεσίες με το ίδιο κόστος που απολαμβάνει ο κάτοικος της Αθήνας, αλλά και των άλλων περιοχών της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας. Ωστόσο η εφαρμογή αφορά μόνο στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και όχι στις αεροπορικές. Η διαδικασία επιστροφής του αντίστοιχου ποσού για κάθε επιχείρηση, θα γίνεται σε μορφή επιδότησης, με κατάθεση σε λογαριασμό τραπέζης και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Παρόλα αυτά, ο τρόπος υποβολής των δικαιολογητικών είναι χρονοβόρος και δυσλειτουργικός για τους επιχειρηματίες, καθώς μετά τον έλεγχο και την έγκριση της χρηματοδότησης είναι υποχρεωμένοι, να καταχωρούν στην πλατφόρμα αναλυτικά, την κάθε φορτωτική  ξεχωριστά, δηλώνοντας ημερομηνία, αριθμό στοιχείου, επωνυμία προμηθευτή, αξία κλπ, και στη συνέχεια να επισυνάπτουν μαζί την απόδειξη πληρωμής της φορτωτικής, να τα σκανάρουν και να τα προωθούν ηλεκτρονικά.

Πολλές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν καν τον εξοπλισμό και τις γνώσεις για να τρέξουν τη διαδικασία, οπότε η λογιστική συνδρομή θα είναι αναπόφευκτη. Κρίνουμε ότι, θα είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δε θα  συμμετέχουν στη δράση αυτή, καθώς το κόστος της υποβολής των δικαιολογητικών θα είναι ίσο, και κάποιες φορές μεγαλύτερο  από το ποσό που θα τους επιστραφεί.

Θεωρούμε λοιπόν ότι, η διαδικασία θα πρέπει να απλοποιηθεί, να γίνει πιο βατή για τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει νόημα για αυτές που θα υποβάλουν την αίτηση, καθώς επίσης να συμπεριληφθούν  επιλέξιμοι κωδικοί δραστηριότητας, ειδικότερα για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που αυτή τη στιγμή αποκλείονται από την ευνοϊκή αυτή δυνατότητα πχ ενδεικτικά και όχι περιοριστικά κλάδοι ασφαλειών, λογιστών κομμωτών οι οποί μετακινούνται για τις ανάγκες της επιχείρησης τους, (σεμινάρια ενημερώσεις δειγματισμοί.)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.