Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Α.μεΑ. Βορείου Αιγαίου στη Σάμο

Μια σειρά δεσμεύσεων για θέματα αναπηρίας, απέσπασε αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α.μεΑ. Βορείου Αιγαίου, μετά από γόνιμο διάλογο με τοπικούς φορείς Σάμου κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης στη Σάμο, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Η αντιπροσωπεία απαρτίστηκε από την Πρόεδρο της Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α., Σοφία Μιχάλα, τον ταμία Γιώργο Πατεριμό, την Αναπλ. Γραμματέα, Νάγια Νομικού, καθώς επίσης από μέλη του Πανσαμιακού Σωματείου «Ο Ίκαρος», του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων Α.με.Α. «Η Μέλισσα» και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και ΕΕΕΕΚ Σάμου.

Αρχικά, επισκέφτηκαν το ΚΕΦΙΑπ Σάμου (πρώην ΚΕΚΥΚΑ.μεΑ.), όπου ενημερώθηκαν λεπτομερώς από το προσωπικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσαν τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Λάζαρο Θεόφιλο, ο οποίος δεσμεύτηκε να συμπεριλάβει στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου θέση φυσιάτρου, παιδίατρου και παιδοψυχιάτρου. Όσον αφορά στο κτίριο του ΚΕΦΙΑπ, ενημέρωσε ότι εκτός των άλλων παρουσιάζει και πρόβλημα στατικότητας,  ενώ δεν έχει οικοδομική άδεια και δεν έχει παραληφθεί. «Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν προκύψει μια φυσική καταστροφή» ήταν το ερώτημα και ο προβληματισμός της κ. Μιχάλα, που μετέφερε στη συνέχεια στον Δήμαρχο και στον Αντιπεριφερειάρχη, οι οποίοι όμως σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Να σημειωθεί επιπλέον ότι σε αυτό το κτίριο στεγάζεται και το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Σάμου.

Θέματα προσβασιμότητας κυριάρχησαν στη συζήτηση της αντιπροσωπείας της Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α. με το Δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, καθώς επίσης και το γεγονός ότι και στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν υπάρχει κατάλληλη κτηριακή υποδομή για τα σχολεία της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Μετά από πρόταση της κ. Μιχάλα, ο κ. Αγγελόπουλος δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για συνεννόηση με τους Δημάρχους Χίου και Λέσβου, για να ξεκινήσει κοινός αγώνας με σκοπό την ίδρυση κατάλληλων σχολείων ειδικής αγωγής και στα τρία νησιά.

Έμφαση δόθηκε επίσης στην ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών όσον αφορά στα θέματα αναπηρίας, καθώς και στην ένταξη και εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με προτεραιότητα την πρόσβαση σε δημόσια κτίρια και δημόσιους χώρους.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκο Κατρακάζο, ο οποίος δεσμεύτηκε να υποστηρίξει οικονομικά τις προτάσεις που έθεσε η Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α. και αφορούν την απογραφή των Α.μεΑ. στη Σάμο -που θα αποτελέσει προϋπόθεση για σωστό σχεδιασμό και ιεράρχηση προβλημάτων-, αλλά και την συνδιοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Πρότεινε δε, να βοηθήσει ο ίδιος στην επικοινωνία με τους κατοίκους της Θύμαινας και των Φούρνων που είναι νησιά με δυστυχώς μεγάλο αριθμό ατόμων με αναπηρία και των οποίων οι κάτοικοι ζουν απομονωμένοι το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Παράλληλα, ο κ. Κατρακάζος επισήμανε ότι θα υποστηρίξει την ίδρυση δομών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ και λείπουν παντελώς από τη Σάμο, όπως Κέντρο Δημιουργικής Υποστήριξης και Φροντίδας Α.μεΑ. (ΚΔΗΦ) και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ).

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων η κ.Μιχάλα δήλωσε: «Μόνο θετικά αποτελέσματα έχει η συνεργασία μεταξύ των φορέων γιατί συνενώνει τις δυνάμεις τους και όλοι μαζί αποτελούν σημαντική δύναμη πίεσης στους αυτοδιοικητικούς φορείς Α’ και Β΄ βαθμού, προκειμένου να έχουν αποτελέσματα.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι φορείς του αναπηρικού κινήματος έχουν πολλή δουλειά να κάνουν μέχρι να υλοποιηθούν οι προτάσεις που καταθέτουν με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Α.μεΑ. και των οικογενειών τους.
Ευχόμαστε σε όλους καλό κουράγιο
».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.