Η πολιτεία έχει ηθική υποχρέωση να τιμήσει εν ζωή Μπροστάρηδες της προσφοράς στην κοινωνία!

Την αφορμή για το σημερινό μου κείμενο έγινε η δημοσίευση του χθεσινού μου άρθρου από τα Ιατρικά Γεγονότα της Χίου Νο 43 με την Ραιβοποδία ή Ραιβοϊπποποδία που αναφέρονται και στον Ορθοπεδικό Μάκη Λιούγκα και την τιμή που του έκανε εν ζωή το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας με την ονομασία σε μεγάλο δρόμο της πόλης αλλά και την ονομασία του Αθλητικού κέντρου της Γλυφάδας σε ” Μάκης Λιούγκας” …..ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα προσφοράς στα κοινά ,της ιατρικής ,του αθλητισμού και της δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής !

Και απευθύνομαι στους Δημοτικούς Άρχοντες για άλλη μια φορά: είναι τόσο πολύ δύσκολο το Δημοτικό συμβούλιο Χίου να τιμήσει εν ζωή εξέχουσες προσωπικότητες της προσφοράς σε όλους τους τομείς που ο καθένας από τους παρακάτω έχει χύσει ιδρώτα , πολλά ξενύχτια και μεροκάματα , μέσα στην ζέστη του καλοκαιριού και την παγωνιά του χειμώνα σε αντίξοες συνθήκες για το καλό του τόπου μας και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα ;

Θυμάμαι στις 26 Νοεμβρίου 2016 στην εκδήλωση για τα είκοσι χρόνια της δημιουργίας του Λαογραφικού μουσείου της Καλλιμασιάς σε πλήθος κόσμου παρουσία των σημερινών αρχόντων του Δήμου είχα στο τέλος κάνει την πρόταση να τιμηθούν εν ζωή πολίτες της Καλλιμασιάς και συγκεκριμένα για τον Γιάννη Κολλιάρο να ονομαστεί το λαογραφικό Μουσείο σε ” Γιάννης Κολλιάρος ” και να τιμήσουν και τον Αρχιεπίσκοπο του πολιτισμού της Καλλιμασιάς Δημήτρη Μελαχροινούδη καθώς και τον Κώστα Σταμούλη συμμαθητή μου στο δημοτικό σχολείο που το 1958 και 1959 βγάζαμε χειρόγραφη εφημερίδα και την έγραφε και αντέγραφε με τα καλλιτεχνικά του ολοστρόγγυλα τυπογραφικά γράμματα ο Κώστας Σταμούλης και δυστυχώς ο μετέπειτα δάσκαλος μετά τον Στρατή Παροικάκη τα πέταξε όλα καθώς και τα απίθανα έργα χειροτεχνίας και ζωγραφικής!

Επίσης και για τον πολυπράγμων σε όλους τους τομείς της Κοινωνίας μας όπως σταθμό αιμοδοσίας , πυροσβεστικά μέσα, ραδιοφωνικά προγράμματα και παιχνίδια όπως σκάκι με την συμμετοχή του σε κάθε εκδήλωση του τόπου μας τον πρόεδρο του συνδέσμου κληρικών Χίου και Ελλάδας παπά Γιώργη Κωνσταντίνου .
Έμαθα ότι ορισμένοι φορείς της Καλλιμασιάς τους πρόσφεραν κάποιο έντυπο του ηλεκτρονικού υπολογιστή… αλλά είναι άλλο πράγμα… και όπως λέει η παροιμία άλλα τά μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας !

Αυτό που χρειάζεται είναι χειροπιαστά και πραγματικά γεγονότα και ντοκουμέντα !
Και για να σας διευκολύνω σας κάνω τις προτάσεις μου που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς έξοδα και κόστος !
1) Να ονομαστεί το λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς στο όνομα του ιδρυτή” Γιάννης Κολλιάρος ”
2) Η μεγάλη αίθουσα του πνευματικού κέντρου της Καλλιμασιάς να ο ονομαστεί σε. ” Δημήτρης Μελαχροινούδης” !
3) Να δοθεί το όνομα του ” Κώστα Σταμούλη ” στην μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού σχολείου της Καλλιμασιάς εκεί που κάναμε μάθημα η Στ’ τάξη και εκδίδετο και η μαθητική εφημερίδα !
4 ) Να δοθεί το όνομα του ” παπά Γιώργη Κωνσταντίνου ” στον ισοπεδωμένο Πύργο της Καλλιμασιάς προς τιμή και του πατέρα του Μιχάλη που πετούσαμε τα πέτρινα χρόνια τον μεγαλύτερο αετό ( άστρο) πάνω από δύο μέτρα ύψος στην κορυφή και ήταν και από τους καλύτερους τετρακοσάρηδες και ποδοσφαιριστές της εποχής !
5) Να δοθεί επίσης σε κάποια αίθουσα του πνευματικού κέντρου το όνομα Γιάννης Γριμπαμπής ενός από τους ακάματους εργάτες του πολιτισμού της Καλλιμασιάς με μεγάλη προσφορά σ’ όλους τους τομείς εργασίας και της προόδου της Καλλιμασιάς …. θεατρικών παραστάσεων, με την έκδοση της εφημερίδας τα Καλλιμασιώτικα και δάσκαλος παραδοσιακού χορού στην νεολαία !

Δεν νομίζω ότι όλες οι προτάσεις μου δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν ! Χωρίς έξοδα και κόστος ! Δεκάρα τσακιστή που λέει η λαϊκή ρήση !
Εύχομαι τις προτάσεις μου να τις λάβουν σοβαρά υπόψη οι άρχοντες και οι αρμόδιοι φορείς του τόπου και να κοιτάξουν να τιμήσουν όλους τους ανθρώπους της προσφοράς του τόπου μας σε όλους τους τομείς και σ’όλη την Χίο ! Εύχομαι να ξημερώσει νέα εποχή με ανοιχτά μυαλά και αισιοδοξία !

Χίος 7 Ιουλίου 2020


Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.