Η πρώτη ομιλία του Κώστα Καραμανλή μετά από 10 χρόνια

Σχεδόν 10 χρόνια μετά την τελευταία του δημόσια ομιλία, στις 2 Οκτωβρίου 2009, κατά την κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Πεδίον του Άρεως, ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να σπάσει την μακρόχρονη σιωπή του.

Επέλεξε να το κάνει «εντός έδρας», στην παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ στις δύο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, μπροστά σε ένα κομματικό ακροατήριο που περίμενε για πολύ καιρό αυτή την δημόσια παρέμβαση του. Η ομιλία διήρκεσε ακριβώς 16 λεπτά – με αρκετές διακοπές από παρατεταμένα χειροκροτήματα – έχοντας ως βασικό μήνυμα την συστράτευση και την συμπόρευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ανάγκη η χώρα να έχει στις 7 Ιουλίου μια ισχυρή κυβέρνηση με ξεκάθαρο πρόγραμμα και ορίζοντα τετραετίας. «Κι αυτή την προοπτική μόνο η παράταξή μας μπορεί να την προσφέρει. Μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αναλάβει το δύσκολο, αλλά εθνικά αναγκαίο, έργο της εθνικής ανασυγκρότησης», τόνισε

Η απόφαση να συμμετάσχει ενεργά στην προεκλογική προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του από την προεδρία του κόμματος, φαίνεται να οριστικοποιήθηκε μετά την εμφατική νίκη του κόμματος στις Ευρωκλογές με διαφορά 9,3 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση αυτή του πρώην Πρωθυπουργού, να βγει για πρώτη φορά μπροστά, ύστερα από 10 χρόνια, εκτιμάται από πολιτικά στελέχη ως προάγγελος μιας πιο ουσιαστικής παρουσίας στη δημόσια σφαίρα το επόμενο διάστημα. Σε περίπτωση που όντως επιθυμεί να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στο μέλλον, πιστεύεται ότι δεν μπορούσε να διατηρήσει την στάση των περασμένων ετών και ούτε να δείχνει αποστασιοποιημένος από μια μεγάλη εκλογική νίκη της ΝΔ, όπως εκτιμάται με βάση τις δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει εμφανής συμμετοχή του Κώστα Καραμανλή στην προσπάθεια που καταβάλει η παράταξη για την νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ και την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και ισχυρής κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας υπογράμμισε στην πρώτη του μετά από δέκα χρόνια δημόσια ομιλία σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καλώντας τους απογοητευμένους ψηφοφόρους αλλά και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα εθνικά θέματα, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία και εκφράζοντας για πρώτη φορά δημόσια τη θέση του απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ.Καραμανλής διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι απειλές δε γίνονται δεκτές και επιστρέφονται στον αποστολέα τους. Διαμήνυσε στους εταίρους ότι πιέσεις δε γίνονται δεκτές, αναφερόμενος στο Σκοπιανό. Ενώ δήλωσε ότι λυπάται που δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, που κόστισε πολιτικά και προσωπικά όπως τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κυριαρχία της ΝΔ στη δημόσια ζωή επί σχεδόν μισό αιώνα, εκτιμώντας ότι αυτό έγινε γιατί οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η παράταξη αυτή λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Και έκανε την αυτοκριτική της ΝΔ: “Ούτε αλάνθαστοι είμαστε, ούτε τέλειοι. Και λάθη κάναμε και αδυναμίες έχουμε. Όμως στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας μείναμε σταθεροί και συνεπείς”.

Τόνισε ότι η ΝΔ πιστεύει και υπηρετεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, “όχι γιατί δεν ξέρουμε ότι η Ευρώπη έχει αδυναμίες, όχι γιατί δεν αισθανθήκαμε συχνά αδικημένοι από συμπεριφορές εταίρων μας, όχι γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι η σημερινή Ευρώπη απέχει πολύ από το ευρωπαϊκό όραμα των ιδρυτών της, αλλά γιατί ξέρουμε καλά ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια με τις αδυναμίες της και τις ατέλειες της παραμένει ο καλύτερος, ο μοναδικός χώρος για την ασφάλεια της χώρας”. Απευθύνθηκε έτσι στη βάση της ΝΔ που τα χρόνια των μνημονίων ένιωσε προδομένη από την ΕΕ.

Σχολίασε μάλιστα με νόημα ότι κάποιοι “την περίοδο τη δύσκολη των μνημονίων έπαιξαν με αντιευρωπαϊκές απόψεις και άλλοι έκαναν καριέρα τον αντιευρωπαϊσμό” και πρόσθεσε: “Εμείς σταθήκαμε άγρυπνοι φρουροί της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας. Ναι πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη, ναι πρέπει να την κάνουμε καλύτερη, πρέπει να την κάνουμε πιο αποτελεσματική πιο αλληλέγγυα, όχι όμως μόνοι μας να βγάλουμε τα μάτια μας όπως δυστυχώς διατυμπάνιζαν κάποιοι”.

Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε ευθέως στο “κρίσιμο καλοκαίρι του 2015” τονίζοντας ότι τότε ήταν η ΝΔ που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη μετά το πρώτο περιπετειώδες εξάμηνο του 2015 και με την τότε κυβερνητική πλειοψηφία σε αποσύνθεση, ήταν η ΝΔ που όρθωσε το ανάστημά της και κράτησε την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή τροχιά. Το έκανε χωρίς κομματικό συμφέρον, αντίθετα σε βάρος του κομματικού συμφέροντος. Το έκανε όμως γιατί αυτό ήταν το εθνικά ορθό και επιβεβλημένο, το κάναμε γιατί αυτό ήταν το εθνικό μας καθήκον”.

Και έστειλε διπλό μήνυμα στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις και στους εταίρους για το Σκοπιανό.  “Ασφαλώς θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο, στο διάλογο, στις σχέσεις καλής γειτονίας και πιστεύουμε ακόμη ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος για όλους. Ομως απειλές, εκβιασμούς, απόπειρες εκφοβισμού, δεν μας πτοούν, δεν γίνονται δεκτές, επιστρέφονται στον αποστολέα τους” είπε και πρόσθεσε: “Και ακόμη συστάσεις, προτροπές, πιέσεις από όπου και αν προέρχονται, συμμάχους, εταίρους, φίλους ή οποιοδήποτε άλλο, δεν γίνονται δεκτές όταν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Εμείς μία φανέλα φοράμε, είναι η φανέλα της Ελλάδας, για τα συμφέροντα της Ελλάδας αγωνιζόμαστε, τα συμφέροντα της Ελλάδας υπερασπιζόμαστε”.  Για τη συμφωνία των Πρεσπών εκτίμησε ειδικότερα ότι η ΝΔ ορθώς την επέκρινε και ορθώς την καταψήφισε και εξέφρασε τη λύπη του γιατί “δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι και το πετύχαμε με πολύ κόπο και βαρύ κόστος, κόστος πολιτικό, κόστος παραταξιακό, κόστος προσωπικό”. Είπε δε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση “έπρεπε ως χώρα να απαιτήσουμε και να πετύχουμε πολύ περισσότερα”.

Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στα χρόνια των μνημονίων επισημαίνοντας ότι χάθηκαν επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και το ένα τρίτο του εθνικού εισοδήματος, αλλά χάθηκε πάνω από όλα η πίστη και η ελπίδα. Χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου και τόνισε: “Η χώρα χρειάζεται επειγόντως οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις, πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη, στήριξη στους λιγότερο ευνοημένους, ευκαιρίες για όλους και κυρίως τους νέους μας. Πάνω απ΄ όλα αυτά, η χώρα χρειάζεται πρωτίστως εθνική αυτοπεποίθηση. Οι Έλληνες έχουμε, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη να ανορθώσουμε την αυτοεκτίμησή μας.”  Για να γίνουν αυτά υπάρχει μια ξεκάθαρη προϋπόθεση, τόνισε όμως ο κ.Καραμανλής, ισχυρή κυβέρνηση με ξεκάθαρο πρόγραμμα και ορίζοντα τετραετίας. “Κι αυτή την προοπτική μόνο η παράταξή μας μπορεί να την προσφέρει. Μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αναλάβει το δύσκολο, αλλά εθνικά αναγκαίο, έργο της εθνικής ανασυγκρότησης” υπογράμμισε. Ο πρώην πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μία προσωπική αναφορά, που ξεκινούσε με μία φράση την οποία χρησιμοποίησε στην τελευταία του προεκλογική ομιλία το 2009:  “Σας είπα πάντα την αλήθεια, το ίδιο κάνω και τώρα. Γνωριζόμαστε χρόνια και γνωριζόμαστε καλά, με πολλούς από τα φοιτητικά αμφιθέατρα και τους αγώνες της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ και από τις μάχες που δώσαμε όλες αυτές τις δεκαετίες για τις ιδέες μας και τις αξίες μας, για την Ελλάδα. Ξέρω ότι στη μακρά αυτή πορεία αγωνιστήκαμε με πάθος για κοινούς στόχους. Ξέρω ότι ήμασταν πάντα μαζί σε καλούς και χαλεπούς καιρούς, σε νίκες και σε ήττες, σε χαρές και σε λύπες, στα ανηφορικά μονοπάτια που τα διαβήκαμε μαζί”  Και απευθύνθηκε στους απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων: “Καμιά φορά πικράναμε και φίλους. Τους θέλουμε δίπλα μας. Ξέρω ότι όταν μπαίνουμε στη μάχη κανένας στόχος δεν είναι ανέφικτος, κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο. Σας καλώ όλες και όλους σε αυτό το προσκλητήριο, σας καλώ να σταθούμε στο πλευρό του Κυριάκου σε αυτή την αποφασιστική μάχη και καλώ όλους όσους σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις επέλεξαν διαφορετικά να έρθουν κοντά μας. Δεν μας χωρίζει τίποτα και μας ενώνουν τόσα πολλά. Για μία ακόμη φορά σας καλώ στην πρώτη γραμμή στις 7 Ιουλίου. Πάμε μαζί, πάμε μπροστά, πάμε για τη νίκη, για την Ελλάδα, για τη ζωή μας και τα παιδιά μας.”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.