Η.Π.Α: Η αρχή ενός δεύτερου Εμφυλίου πολέμου; Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Ο πρώτος  Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος ο οποίος διήρκησε από τις 12 Απριλίου 1861 έως 9 Μαΐου 1865 -δηλαδή κάπου 4 χρόνια- ήταν ο πλέον καταστροφικός πόλεμος που έζησε ποτέ το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ταυτόχρονα ιστορικό γεγονός με σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία.  Οι πρωτόγνωρες και δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις Η.Π.Α θα είναι άραγε η αρχή ενός 2ου Εμφυλίου πολέμου;

Αν ναι, υπάρχουν διαφορές… γιατί σε αντίθεση με τον 1ο εμφύλιο όταν σκλάβοι του Νότου  τάχθηκαν ενάντια σε βιομηχανικούς εργάτες του Βορρά, αυτή τη φορά θα είναι ένας εμφύλιος μεταξύ των παράλιων πολιτειών και της ενδοχώρας, μεταξύ των σπουδαγμένων διανοούμενων διεθνιστών με τα διδακτορικά των ΜΙΤ, Harvard, UCLA, Berkley κλπ αφενός και των αγροτών, εργατών, πετρελαιάδων, γαικτημόνων κλπ Αμερικανών ημιμαθών νοικοκυραίων της ενδοχώρας, οπαδών του Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια αφετέρου. Μεταξύ των εσωτερικών που παράγουν τα  αγαθά, και των παράλιων που απλά εμπορεύονται αγαθά.. Οι παράκτιες πολιτείες έχουν πολύ λιγότερη από τη μισή έκταση των εσωτερικών, αλλά περισσότερο από τον διπλάσιο πληθυσμό (και εκλέκτορες), ενώ επίσης έχουν και πολύ πιο πολύπλοκη διεθνική σύνθεση πληθυσμού (που κρίνουν με βάση τις επιπτώσεις και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους) σε σχέση με την σχεδόν μονοεθνική αμιγή σύνθεση πληθυσμού των εσωτερικών πολιτειών (που λειτουργούν στη βάση του αποκλειστικά δικού τους συμφέροντος).

Και τι θα γίνει;

Προς το παρόν ας δούμε τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο καυτό αυτό θέμα με πρώτη είδηση τον αποκλεισμό του λογαριασμού του προέδρου των Η.Π.Α Ντόναλντ Τράμπ από την υπηρεσία Twitter. Σας θυμίζω ότι με αυτό το μέσο ο πρόεδρος επικοινωνούσε με 85.000.000 ακολούθους. Η απάντηση του απερχόμενου προέδρου σε αυτήν την κίνηση της υπηρεσίας Twitter  ήταν η εξής:< Σε συντονισμό με την Αριστερά μου στερεί την ελευθερία του λόγου>.

Μία ακόμη εξέλιξη είναι η πρόταση μομφής κατά του Τράμπ που σκοπεύουν να καταθέσουν οι Δημοκρατικοί.

Η Νάνσι Πελόζι πρωτοστατεί στην απόπειρα παραπομπής και καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ, αφότου ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε σχετικά απρόθυμος τόσο για την ιδέα της παραπομπής όσο και για την επίκληση της 25ης τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος, η οποία δίνει στο υπουργικό συμβούλιο την εξουσία να αφαιρέσει τις εξουσίες από τον πρόεδρο.

«Αν έμεναν έξι μήνες, θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να τον βγάλουμε εκτός του Οβάλ Γραφείου, να τον κατηγορήσουμε ξανά και να ενεργοποιήσουμε την 25η Τροπολογία», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Αλλά τώρα είμαι συγκεντρωμένος στο να πάρουμε τον έλεγχο στις 20 Ιανουαρίου.»

Ωστόσο, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε ότι εναπόκειται στο Κογκρέσο να αποφασίσει εάν θα κατηγορήσει ή όχι τον πρόεδρο.

20 Ιανουαρίου είναι η ημέρα παράδοσης της εξουσίας στον νέο πρόεδρο των Η.Π.Α. Ο Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή. Αυτό χαροποίησε ιδιαίτερα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο εκπρόσωπο του Δημοκρατικού κόμματος, κόμματος του οποίου ο προηγούμενος εκπρόσωπος πρόεδρος των Η.Π.Α Ομπάμα γράφει στο πρόσφατο βιβλίο του:- Με τους παράνομους και αχρείαστους πολέμους, η Αμερική δημιουργεί περισσότερους εχθρούς απ΄ότι …σκοτώνει!

Κι ήταν αυτό το κατεστημένο των Δημοκρατικών που από κοινού με τα ελεγχόμενα από αυτό το κόμμα ΜΜΕ  της wall street πολέμησε λυσσωδώς την νίκη του Ντόναλντ Τράμπ στις προηγούμενες εκλογές επειδή όπως είχε δηλώσει προεκλογικά στόχος του ήταν η αποχώρηση των Η.Π.Α από τους πολέμους Αφγανιστάν, Συρίας και Ιράκ…

Τι θα συμβεί; Ίδωμεν…

 

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.