Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ του Νίκου Γεωργούλη

Ποια τα βασικά συστατικά μιας αποτελεσματικής προπαγάνδας;
Λες αλήθειες, το πρώτο. Κι ας λες τις μισές αλήθειες. Όπως στο απόσπασμα, το οποίο σας προτείνω ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε. Χρησιμοποιεί αλήθειες. Και αποκρύβει εσκεμμένα άλλες αλήθειες. Για όσους παρακολουθούν τις πρωινέ εκπομπές Τζούμα στο ραδιόφωνο ξέρουν καλά πως οι μισές απ’ αυτές κάθε χρόνο είναι αφιερωμένες στον επεκτατισμό της Τουρκίας. Στο μεταναστευτικό συλλογισμό του οι συγκεκριμένες αλήθειες εξαφανίζονται. Όπως αποκρύπτεται πως αυτές οι αλήθειες βασίζουν τη συλλογιστική όσων αρνούνται να παραχωρήσουν χώρο για δομή, προτού διασφαλίσουν πως δεν θα ζημιώσουν την εθνική υπόσταση των νησιών μας.
Σκορπάς φόβο, το δεύτερο. Κι ας είναι ανυπόστατος. Όπως ο φόβος που σκορπά η ανάλυση Τζούμα πως στο μεταναστευτικό θα περάσει της κυβέρνησης, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Κι ας είναι μόλις ολίγων ημερών το ναυάγιο της στον Έβρο, και η άρον – άρον απόσυρση του εκεί σχεδιασμού της.
Αυτός ο φόβος, από καταβολής του συγκροτήματος της «αλήθειας», κυριαρχεί και σήμερα στον πολιτικό κόσμο της Χίου και δεν τολμά κανείς – πλην ελαχίστων – να ξεμυτίσει στα ερτζιανά και να αποδομήσει μια αστεία συλλογιστική, που αποδίδει, δήθεν, σε μια υπόγεια υδατοδεξαμενή την απόρριψη της πρότασης Κάρμαντζη για τις Μπαμπακιές.
Δεν έχει καμία βάση αλήθειας η συλλογιστική Τζούμα; Έχει. Πράγματι, η Χίος σήμερα είναι χωρισμένη σε δυο κόσμους, διαφορετικούς βέβαια από αυτούς που παρουσιάζει ο ιδιοκτήτης της «αλήθειας».
Είναι ο κόσμος του κ. Τζούμα. Όλων εκείνων, δηλαδή, που έλαβαν την οριστική απόφαση να επανακαθορίσουν τις προσωπικές τους στρατηγικές αποδεχόμενοι ότι η Χίος απέκτησε αμετάκλητη φυσιογνωμία μεταναστευτικής γέφυρας. Οπότε, εκμισθώνουν τις επαγγελματικές τους εγκαταστάσεις, όνειρο και στόχος μιας ολόκληρης ζωής, εννοείται χωρίς κανένα διαγωνισμό, στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Και βλέποντας τα παιδιά τους να βρίσκουν επαγγελματικό καταφύγιο στην ευρεία επαγγελματική τάξη των συνοριοφυλάκων. Κατανοητή η επιλογή.
Είναι κι ο κόσμος κάποιων άλλων. Όσων ονειρεύονται μια ζωή στη Χίο διαφορετική, αναθρέφουν τα παιδιά τους για να τα δουν κάτι άλλο από συνοριοφύλακες. Σε κάποιους από αυτούς η … υδατοδεξαμενή των Μπαμπακιών είναι σπουδαίο στοιχείο της φυσιογνωμίας της Χίου που πιστεύουν με πάθος. Και τούτων η επιλογή σεβαστή.
Αυτοί οι κόσμοι συγκρούονται στη Χίο, κ. Τζούμα, κι η τεκτονική σύγκρουση των δυο πλακών που διεξάγεται στις μέρες μας θα διαμορφώσει τελικά τη Χίο των επόμενων δεκαετιών. Ας αναλογιστεί ο καθένας μας σε ποια Χίο θέλει να ποντάρει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.