Η 25η Μαρτίου 1821                                                                            

 

Γράφει η Φιλόλογος Καθηγήτρια

Δέσποινα Χρ.  Γατανά -Παπαζή.

 

«Σαν  την σπίθα κρυμμένη στη στάχτη εκρυβόταν για μάς Λευτεριά ….» γράφει ο ποιητής .

Αλήθεια άναψε στις 25 Μαρτίου του 1821 η σπίθα, φούντωσε η φλόγα κι άστραψεν ο ελληνικός ουρανός ξεθωριάζοντας τώρα πια, που για 400 ολάκερα χρόνια ήτανε μουντός. Το σύνθημα Ελευθερία ή θάνατος δόνησε τους αιθέρες και απλώθηκε σ΄ όλα τα μήκη και πλάτη της Ελληνικής Γης. Το Γένος τώρα πια εξεσηκώθη, αφού ο τράχηλος του Έλληνος , ζυγόν δεν υποφέρει !

Άρχισεν ένας άνισος αγώνας.

Μοιράζονται τώρα προκηρύξεις για τον αγώνα τον ιερό και άγιο.  Σ΄ αυτές φαίνεται η έκφραση ιδεών και ιδεωδών της ελληνικής πατρίδας, της Ορθόδοξης πίστης και της Ελευθερίας.

Έτσι στην πρώτη επίσημη και ομαδική διακήρυξη της ελευθερίας του Ελληνικού έθνους , αναφέρεται «Το Ελληνικόν Έθνος , το υπό την φρικώδη Οθωμανικήν δυναστείαν, μη δυνάμενον να φέρη τον βαρύτατον και απαραδειγμάτιστον ζυγόν της τυραννίας και αποσείσαν αυτόν με μεγάλας θυσίας ,κηρύττει σήμερον διά των νομίμων παραστατών του ,εις εθνικήν συνηγμένην συνέλευσιν, ενώπιον Θεού και ανθρώπων ,την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν. Εν Επιδαύρω την πρώτην Ιανουαρίου , έτει 1822 και πρώτω της Ανεξαρτησίας.

Ποιος ξεχνά τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό , τον επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα , τον Αθανάσιο Διάκο, τον Παπαφλέσσα και άλλους λειτουργούς του Θεού που έδωσαν ένα μεγάλο παρών στον ιερό αγώνα ;

Όλη η Ελλάδα ήταν σαν ένα ηφαίστειο.  Στεριά και νησιά ξεσηκώθηκαν , αφού το όνειρο της ελεύθερης πατρίδας έτρεφε πάντα στην ψυχή του λαού μας. Με πίστη στα εθνικά του ιδανικά , ανέβαινε τον Γολγοθά του μαρτυρίου , περίμενε την ώρα της απολύτρωσης. Καρτερούσε την στιγμή του μεγάλου εθνικού συναγερμού.  Περίμενε την ημέρα της Ανάστασης του Γένους. Έφτασε η αγία η πολυπόθητη ημέρα του 1821.

Η φλόγα ανάβει, το σύνθημα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ δονεί τους αιθέρες και το σκλαβωμένο έθνος ξεσηκώνεται σαν μια ψυχή, σαν ένας άνθρωπος με μια θέληση και μ΄ έναν άγιο πόθο : την χάρη της ελευθερίας να φέρει πια στο γένος. Και έγινε το θαύμα. Φωτίστηκεν η Ελλάδα.  Δάκρυσαν οι ψυχές. Γράφονται νέες σελίδες δοξασμένης ιστορίας αφού την γράφουν τώρα με αίμα οι λίγοι μα δυνατοί. Ένα αληθινό Πάνθεο Ηρώων είναι το ΄21, Υψηλάντης, Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης, Μιαούλης, Κανάρης, Μάρκος Μπότσαρης,  οι ψυχές τους φτερουγίζουν κοντά μας και μας παρακινούν το δέντρο της Ελευθερίας που εκείνοι με το αίμα πότισαν, να μην αφήσομε ποτέ να ξεραθεί. Η νίκη στα Δέρβαινα, οι μάχες της Αλαμάνας και στο χάνι της Γραβιάς , η καταστροφή του Πέτα, η σφαγή της Χίου, η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου μαρτυρούν και φανερώνουν το μεγαλείο του λαού μας και προκάλεσαν του κόσμου τον θαυμασμό. Τα ηρωικά νησιά Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά δίνουν ένα μεγάλο παρών στον αγώνα.

Το 1821 είναι μια κληρονομιά που γεννά δικαιώματα μα και ευθύνες σε μάς τους κληρονόμους.

Την ίδια μέρα γιορτάζομε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με κάθε μεγαλοπρέπεια στους ιερούς ναούς , αφού εκείνη η μάνα του Θεού έθνος εβοήθησε και πάντα βοηθεί.

Στην Κρήτη γράφονται χρυσές σελίδες του Αγώνα. Μοιράζεται η προκήρυξη της Γενικής Συνελεύσεως των Κρητών από την οποία παραθέτομε αποσπάσματα΄

Εν ονόματι της Τρισυποστάτου  Θεότητος  . Οι κάτοικοι της νήσου Κρήτης πλήρεις από υψηλόν και ευγενές της ελευθερίας αίσθημα, έλαβον κατά της Οθωμανικής τυραννίας τα όπλα περί τας 14 του μηνός Ιουνίου εν έτει 1821. Πειθόμενοι εις την ιεράν φωνήν της Πατρίδος… κηρύττουσι σήμερον την άθικτον και ακριβή διατήρησιν των αρχών του Γενικού συστήματος της Ελλάδος. Εν Αρμένοις τη Εικοστή Μαΐου 1822, Δεύτερον έτος της Ανεξαρτησίας.    Ο αγώνας συνεχίστηκε.  Θυσίες έγιναν πολλές. Ο ουρανός από τότε είναι πάντα γελαστός και γαλανός.

Βαρειά η κληρονομιά του 1821 και επιβλητική .

Ποτέ να μην προδώσομε τον αγώνα Εκείνων.

Αντάξια συνεχίζομε την ιστορική πορεία μας προς τα εμπρός  προς τα ιδανικά και πεπρωμένα της φυλής , την ανάταση και τον θρίαμβο.

Ας αντηχούν ακόμη μέσα στην ψυχή μας και πράξη να γίνουν τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθής να λαχταρίζη μέσα σου, κάθε είδους μεγαλείον».

Ζήτω το Έθνος!

Ζήτω η 25η Μαρτίου!

 

 

Δέσποινα Χρ. Γατανά – Παπαζή.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.