Η Eurobank ανακοινώνει τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση της θυγατρικής της στην Σερβία, Eurobank Direktna, στην AIK Banka Beograd  

 

Η Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία («Eurobank»), θυγατρική της Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία («Eurobank Holdings»), ανακοινώνει την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την AIK Banka a.d. Beograd («AIK») για την πώληση της θυγατρικής της στην Σερβία, Eurobank Direktna (η «Συναλλαγή»).

 

Η Συναλλαγή αποτιμά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Direktna στα 280 εκατ. ευρώ και είναι ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική της Eurobank να κατευθύνει κεφάλαια σε επενδύσεις με προοπτικές υψηλότερων αποδόσεων (RoTBV) και να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Βουλγαρία και στην Κύπρο.

 

Η Συναλλαγή εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 50 μ.β. στο δείκτη CET 1 του Ομίλου Eurobank (βάσει των δεικτών του τρίτου τριμήνου του 2022) που αντανακλά τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού. Η Συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους 2023 και τελεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων.

 

Η Eurobank Direktna έχει έδρα στο Βελιγράδι και δραστηριοποιείται σε 4 βασικούς τομείς: τη λιανική τραπεζική, τη τραπεζική μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, τη τραπεζική μικρών επιχειρήσεών και ψηφιακή τραπεζική ενώ διατηρεί ένα μερίδιο αγοράς με βάση το σύνολο του ενεργητικού της τάξης του 6%. Διαθέτει 1.600 υπαλλήλους, ένα δίκτυο 98 καταστημάτων και το μέγεθος του ισολογισμού της ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ. Η Eurobank Direktna ανήκει κατά 70% στην Eurobank Holdings και κατά 30% στους παλαιούς μετόχους της Direktna Banka.»

 

Η AIK Banka είναι ένα από τα πλέον διακεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα στην Σερβική αγορά με παράδοση άνω των 40 ετών και με 8.2% μερίδιο αγοράς με βάση το ενεργητικό. Παρέχει υψηλής ποιότητας τραπεζικές υπηρεσίες σε πάνω από 740.000 πελάτες λιανικής τραπεζικής και επιχειρήσεων και διαθέτει ισχυρή ψηφιακή παρουσία. Ακολουθώντας τις διεθνείς τραπεζικές τάσεις, η ΑΙΚ Banka επιτυγχάνει διατηρήσιμη ανάπτυξη με ισχυρή κεφαλαιακή βάση επενδύοντας συνεχώς σε καινοτόμες λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών.

 

Η UBS ενεργεί ως αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της Eurobank για την Συναλλαγή ενώ η BNP Paribas παρέχει την έκθεση για το εύλογο και το δίκαιο της αποτίμησης. Οι Milbank LLP και Živković Samardžić Law Office ενεργούν ως διεθνής και τοπικός νομικός σύμβουλος του πωλητή αντίστοιχα.

 

Η Eurobank συμμετέχει στο εθνικό πένθος και εκφράζει τη βαθιά οδύνη και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων. Η δημοσιοποίηση της συναλλαγής και η έκδοση της παρούσας ανακοίνωσης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποτελούν ρυθμιστική υποχρέωση.

 

Σημαντική Σημείωση: Η παρούσα ανακοίνωση περιλαμβάνει ορισμένες δηλώσεις που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις. Οι εν λόγω δηλώσεις εμπεριέχουν κινδύνους και αβεβαιότητα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και βασίζονται σε συγκεκριμένες βασικές παραδοχές. Εξαιτίας πολλών παραμέτρων, τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ουσιωδώς από αυτά που προβάλλονται ή εννοούνται στις δηλώσεις που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις. Λόγω της αβεβαιότητας και των κινδύνων που εμπεριέχουν, συνιστάται στους αναγνώστες να μην αποδώσουν αδικαιολόγητη βαρύτητα στις εν λόγω δηλώσεις, οι οποίες ισχύουν μόνο κατά την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης. Η Eurobank δεν έχει αναλάβει την υποχρέωση να επικαιροποιεί τις δηλώσεις που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις και περιέχονται στην παρούσα, εκτός εάν απαιτείται ρητά βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.