Θεσπίζονται βραβεία επιχειρηματικότητας από το Επιμελητηρίου Χίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η θέσπιση των βραβείων ανακοινώθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 με κοινή συνέντευξη τύπου από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κο Παντελή Λεγάτο , τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Δρ. Μανώλη Χριστοφάκη και τον κο Γιώργο Περρή, Ειδικό Σύμβουλο του Επιμελητηρίου.

Ο θεσμός των βραβείων επιχειρηματικότητας αποτελεί μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χίου σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κύριοι στόχοι του θεσμού των Βραβείων Επιχειρηματικότητας είναι οι εξής:

-Η ανάδειξη και προβολή καλών επιχειρηματικών πρακτικών με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, τον κοινωνικό αντίκτυπο και τον βαθμό περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

-Η δημιουργία μιας δυναμικής κοινότητας με συμμετέχοντες τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Επιμελητήριο Χίου και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με απώτερο στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και την αλληλοϋποστήριξη των εμπλεκόμενων εταίρων.

-Η περαιτέρω ενημέρωση της κοινωνίας για τον ρόλο των τοπικών επιχειρήσεων στη Χιακή οικονομία και η ενίσχυση της τοπικής καταναλωτικής συνείδησης.

-Η λειτουργία του θεσμού ως πηγή ενθάρρυνσης και έμπνευσης για νέους επιχειρηματίες.

-Η λειτουργία του ως καταλύτης δημιουργίας ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή, με κέντρο τη Χίο.

-Η ανάδειξη της αποτελεσματικότητας αυτού του οικοσυστήματος, δηλαδή η προώθηση της συν-δημιουργίας επιχειρηματικής αξίας (οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής, τεχνολογικής) από μια δυναμική κοινότητα συμμετεχόντων με κέντρο τη Χίο.

Η επίτευξη αειφορίας μέσω της οικοδόμησης ενός υγιούς, καινοτόμου, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ευαίσθητου επιχειρηματικού πυρήνα που θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής καλών πρακτικών, αποτελεί κεντρικό σκοπό της προσπάθειας.

Κατηγορίες Βραβείων:

  1. Βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας: Επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, καθώς και στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο.
  2. Βραβείο Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας: Νέες επιχειρήσεις (2-5 έτη) οι οποίες ενσωματώνουν στοιχεία καινοτομίας, εξωστρέφειας και επιχειρηματικής δικτύωσης.
  3. Βραβείο “Βrain Undrain”: Επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό και επενδύουν στην κατάρτιση και την εξέλιξη των στελεχών τους.

Προϋποθέσεις συμμετοχής επιχειρήσεων:

  1. Να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
  2. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης, από υλοποίηση εθνικού ή κοινοτικού προγράμματος.
  3. Να λειτουργούν νόμιμα, δηλαδή να έχουν την κατά περίπτωση εν ισχύ άδεια λειτουργίας.
  4. Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 2.1, σημεία 9, 10, 11 των κατευθυντηρίων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004/C/244/02).
  5. Να μην δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης δικαιόχρησης (franchising).

Αξία βραβείου:

– Αύξηση της αναγνωρισιμότητας  μέσω της συστηματικής προβολής ως καλής πρακτικής

– Ευκαιρίες δικτύωσης

– Χρηματικό έπαθλο

– Υπηρεσίες mentoring (ΤΔΕ Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Επιμελητήριο Χίου)

 

Η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να καταθέσει αίτηση για το βραβείο που την ενδιαφέρει. Τα απαραίτητα έγγραφα διαφοροποιούνται αναλόγως με την κατηγορία του βραβείου.

Περισσότερα για την αίτηση εδώ

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά (υπογεγραμμένη αίτηση συμμετοχής, έντυπο τεκμηρίωσης, απαραίτητα δικαιολογητικά ανά κριτήριο)  μπορούν να αποστέλλονται στη διεύθυνση info@chioschamber.gr από την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, έως την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 και ώρα 15:00.

Πηγή: Επιμελητήριο Χίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.