Ιστορικής αξίας η συμβολική κίνηση του Ιδρύματος Νικόλας Δ. Πατέρας

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών στην Αθήνα, κατόπιν της καθοριστικής συμβολής του Αρχιεπισκόπου, του Δήμου Αθηναίων και έπειτα από χορηγία για έργα συντήρησης του Ιδρύματος «Νικόλας Δ. Πατέρας».

Την Κυριακή 21 Μαΐου, ανήμερα την ημέρα των εθνικών εκλογών, στο πλαίσιο της παραχώρησης του ναού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Συμπροσευχόμενος, παρέστη στη λειτουργία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος. Η παρουσία των δύο επιβεβαίωσε το κλίμα ενότητας και σύμπνοιας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο πλαίσιο της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής Εκπροσωπήσεως του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, αναφέρθηκε στην εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και χαρακτήρισε την ημέρα ιδιαίτερα σημαντική. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο χάρη στην υποστήριξη και συμβολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ταυτόχρονα, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας μίλησε για την ιστορία του ναού πραγματοποιώντας ιδιαίτερη αναφορά στην οικογένεια Νικολάου Δ. Πατέρα η οποία διαχρονικά έχει σταθεί δίπλα σε όλες τις ανάγκες του ναού. Όλοι οι ιεράρχες αναφέρθηκαν στο συμβολισμό της παραχώρησης του συγκεκριμένου ναού, στην καρδιά της Αθήνας η οποία συμβολίζει και αντανακλά την ενότητα των εκκλησιών της ελληνικής ορθοδοξίας και στις αγαστές σχέσεις του Πατριαρχείου με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι «η χαρά και η πνευματική ευφροσύνη ημών γίνεται ακόμη μεγαλυτέρα, καθότι η ημετέρα Μετριότης παραχωρεί επισήμως σήμερον, με την συγκατάθεση του Δημαρχείου Αθηναίων, τον ιερόν τούτον Ναόν εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο δια την εξυπηρέτησίν των λειτουργικών αυτού αναγκών. Ο εν λόγω Ναός αποτελεί ιστορικόν και αρχιτεκτονικόν καύχημα των Αθηνών και χαιρόμεθα διότι από του νυν θα αποτελή καύχημα και της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Ως εκ τούτου, η Αγία Εκκλησία αυτή, του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου είναι από της σήμερον σύμβολον ενότητος, συναλληλίας, τιμής και αγάπης μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Iωάννα Μαρτίνου, Νικόλαος Πατέρας, Εβελίνα Παπαντωνίου, Βασίλης Πατέρας

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, τον Δήμαρχο Αθηναίων και την Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο για τη συμβολή τους στην παραχώρηση του Ναού προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βράβευσε τον ευεργέτη του ναού κ. Νικόλα Δ. Πατέρα, προσφωνώντας τον ως «μεγάλο Ευεργέτη», τονίζοντας το σημαντικό έργο που επιτέλεσε κατά την ανακαίνιση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου ακολουθώντας το παράδειγμα σημαντικών ευεργετών του τόπου μας. Πιο συγκεκριμένα, το 2019 λόγω μεγάλης εισροής υδάτων από την οροφή, ο Ι. Ν. Αγίου Νικολάου που είχε κατασκευαστεί το 1876 στο εσωτερικό του περιβόλου του Πτωχοκομείου Αθηνών, υπέστη σοβαρές ζημιές. Η οικογένεια Νικόλα Δ. Πατέρα επιδιόρθωσε όλες τις ζημιές ενώ προχώρησε και σε συντήρηση των πολύτιμων αγιογραφιών του ναού. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2020.

Ο Ναός Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου, στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας & οδού Πλουτάρχου στο Κολωνάκι, κατασκευάστηκε το 1876, με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, θεωρείται ένα περίτεχνο δημιούργημα Νεοβυζαντινού ρυθμού.

Μετά το πέρας του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Νικόλας Δ. Πατέρας» παρέθεσε δεξίωση προς όλους τους προσκεκλημένους.

Πηγή: kourdistoportocali.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.