Ιόνιο Πέλαγος: Λευκάδα, ο ‘Ιανός’ …τους πήρε και τους σήκωσε… Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ο Μεσογειακός κυκλώνας ‘Ιανός’ μπορεί προς το παρόν να μην έχει ‘επισκεφτεί’ τη Αττική όμως το Ιόνιο αρχιπέλαγος βίωσε για καλά την παρουσία του απρόσκλητου επισκέπτη που από την Πέμπτη προκαλεί τεράστιες καταστροφές στα νησιά του Ιονίου.

Κεφαλλονιά και η μικρή Ιθάκη έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές και ταυτόχρονα πολύωρες διακοπές ρεύματος , εμείς όμως θα σταθούμε στην Λευκάδα για να πάρουμε μια ‘γεύση’ της επίσκεψης του ‘Ιανού’ σε αυτήν.

Μόλις πριν λίγη ώρα σήμερα Σάββατο ο Δήμος Λευκάδας υπέβαλε αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δημοτική Ενότητα Απολλωνίων, περιοχή που πλήγηκε τρομερά από τον κυκλώνα Ιανό.

Αν και –ευτυχώς- στην Λευκάδα δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα οι καταστροφές είναι πράγματι φοβερές , με τον τυφώνα να αφήνει πίσω του συντρίμμια , καράβια βυθισμένα στα λιμάνια, ξεριζωμένα αρχαία δέντρα, κάμπους να γίνονται λίμνες, η θάλασσα να γίνετε ποτάμι στην ξηρά και να καλύπτει τους παραλιακούς δρόμους…

Επιδεινώνεται διαρκώς  η κατάσταση στη Βασιλική Λευκάδας, που πλήγηκε περισσότερο από την επέλαση του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», με το νερό να ξεπερνά σε κάποιες περιοχές το ένα μέτρο και να έχουν πλημμυρίσει σπίτια, καταστήματα και υπόγεια ξενοδοχειακών μονάδων. Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που συμβαίνουν αυτού του είδους τα πλημμυρικά φαινόμενα σε αυτή την περιοχή της Λευκάδας…

Μετά τη Βασιλική ο Πόρος ήταν ένα από τα χωριά της Λευκάδας που πλήγηκαν έντονα από την επέλαση του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός». Ζημιές έχουν υποστεί στέγες σπιτιών καθώς και βάρκες στο Μικρό Γιαλό όπου έπεσε και ένα μεγάλο κυπαρίσσι στο δρόμο, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν σε διάφορα δέντρα, όπως αμυγδαλιές, ελιές κ.λπ.

Στο Βλυχό Λευκάδας, στον επαρχιακό δρόμο, πάντα παρουσιαζόταν και μάλιστα εντονότερα το πρόβλημα πλημμύρας σε περιπτώσεις πολύ πιο ήπιες από τον Ιανό,που δείχνει την άμεση ανάγκη να γίνει κάποιο αντιπλημμυρικό έργο που θα προστατέψει την περιοχή.

Και περνάμε στον κάμπο του Μαραντοχωρίου. Ένας όμορφος κάμπος που ο Ιανός τον μετέτρεψε … σε μια τεράστια λίμνη…. εφόσον οι βροχές του γέμισαν πρόωρα τον κάμπο με νερό, απίστευτα πολύ νερό…

Και κλείνω το αφιέρωμα στην επίσκεψη του Ιανού στην Λευκάδα με ένα βουλιαγμένο σκάφος στο Νυδρί , ένα βουλιαγμένο ιστιοφόρο σκάφος  που αντίκρυσαν οι κάτοικοι του χωριού χτες πρωί της Παρασκευής μετά το πέρασμα του Μεσογειακού κυκλώνα ‘Ιανός’ στην περιοχή τους, το Νυδρί Λευκάδας.

Ας ευχηθούμε όχι άλλες καταστροφές στο Ιόνιο Αρχιπέλαγος  κι από όπου αλλού περάσει ο ‘Ιανός’.

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.