«ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΡΑΒΑ»: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΒΑΤ[1]

 

 

Γράφει ο Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης, Ιατρός και πρ. Πρόεδρος

 

Τακτοποιώντας τα χαρτιά μου, τελείως τυχαίως… ανακαλύπτω ένα κείμενο που ασχολείται με τα πρώτα χρόνια της ΕΒΑΤ. Συγκεκριμένα ασχολείται με τα 20 πρώτα Διοικητικά Συμβούλια από το 1960 που ιδρύθηκε! Σε αυτό το κείμενο παρατηρώ ότι ο Ιωάννης Ζαννάρας διετέλεσε 5 φορές Πρόεδρος του Δ.Σ., και ο Δημήτρης ο Μαγγανάς[2] αρκετές φορές σε διάφορες θέσεις του Δ.Σ., από… κλητήρας και πάνω!…

Τα πιο πάνω τα γράφω διότι είχαμε προ ημερών εκλογές για νέο Δ.Σ. της ΕΒΑΤ και… (άκουσον-άκουσον) ΔΕΝ υπήρχαν υποψήφιοι (ούτε βέβαια υποψήφιες)!!! Και τα… ρίχνομε όλα στον Covid-19 ή στο γεγονός ότι είμαστε πολύ απασχολημένοι και δεν έχομε διαθέσιμο χρόνο για την ΕΒΑΤ. Σάμπως οι Ζαννάρας-Μαγγανάς-Μπαχάδες (κι εγώ) ήμασταν… «αργόσχολοι» και δεν είχαμε και οικογενειακά βάρη!… Τώρα τα ρίχνομε στον Covid-19 και στις δουλειές μας! Νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά, όχι μόνο στην ΕΒΑΤ, αλλά σε όλα τα Σωματεία πανελληνίως, είτε κοινωνικά είναι, είτε επιστημονικά! Και χωρίς να θέλω να μειώσω κανένα, παρακολουθώντας τα γεγονότα, βλέπω ότι ο Γιάννης ο Κοτσάνης εκτός από φανατικός Βρονταδούσης (και το αποδεικνύει) είναι και φανατικός… δάσκαλος. Έχει παραλάβει την κόρη μου και την έχει βάλει… στο λούκι (τη βλέπω και ασχολείται αρκετά με την ΕΒΑΤ και χαίρομαι πολύ!…).

Τώρα η ΕΒΑΤ ετοιμάζει κοπή πίτας με την επέλευση του Νέου Έτους! Για να δούμε σε ποιον θα… πέσει το φλουρί! Πάντως τα Βρονταδούσικα κάλαντα θα σας τα πούμε (ή πούμενε)! Και για όσους δεν γνωρίζουν τα λόγια, γράφω μερικά:

Το Νέο Έτος έφθασε κι ας χαροποιηθούμε

τον Άγιο Βασίλειο ήλθαμε να σας πούμε:

Ιδού οι χρόνοι κι οι καιροί μας έφερον γαλήνη[3]

πρέπει λοιπόν να χαίρεστε με αγαθή ειρήνη

Πρέπει λοιπόν να χαίρεστε να’χετε την υγειά Σας

(ή Να χαίρεστε, να χαίρεστε, να’χετε την υγειά Σας)

κι ο Άγιος Βασίλειος να’ναι βοήθειά Σας.

Και κατόπιν αρχίζουν οι… μπατινάδες (ματινάδες… αν προτιμάτε) ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και τα… προσόντα τους ή τις επιδιώξεις τους (τα «όνειρά» τους). Π.χ. για τη μοναχοκόρη: «Έχεις και κόρη όμορφη, το μήλο της Ευρώπης, το μήλο[4] της ευπρέπειας και της μεγαλειότης».

Είτε, αν υπάρχουν περισσότερα κορίτσια:

Ο ήλιος όταν πρωτοβγεί βγαίνει στα κυπαρίσσια

και ρίχνει τις ακτίνες του στα δύο (τρία κλπ.) σου κορίτσια.

Ακόμα (και αγόρι ή κορίτσι), π.χ. έτοιμο για γάμο:

Εύχομαι και του γιόκα (ή της κόρης) σας του χρόνου τέτοια μέρα

που να φορά στο χέρι του (ή «της») μαλαματένια βέρα.

Μπατινάδες ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που επισκεπτόμεθα μπορούσαμε και φτιάχναμε και… επιτόπου! Οι καλές μπατινάδες ηύξαναν το «μπαξίς»:

Καλή του ώρα κι εκεινού κι όπου κι αν είναι γεια του

κι αν είναι και στο πέλαγος η Παναγιά κοντά του.

Στο «Ανδρεάδειο Γυμνάσιο Βροντάδου» (βλέπε και επιτοίχιο ημερολόγιο που εξέδωσε η ΕΒΑΤ) είχα και αρκετούς συμμαθητές με μικρασιατική καταγωγή που έμεναν στο συνοικισμό της Αγίας Παρασκευής, το λεγόμενο «Καστέλο» (καστέλο = κάστρο). Τους αναφέρω όλους ζητώντας συγνώμη αν ξέχασα κάποιον (διότι «το γήρας ουκ έρχεται μόνον του») και τους αφιερώνω τα… «Μικρασιατικά» κάλαντα: Στέφανος Γιαννίκας, Ελευθέριος Ρήγας, Γεώργιος Ψαραδάκης, Σπύρος Κοκιάς (ή Κουκιάς;), Ιωάννης Λαμπρινούδης (ή Λαμπρινίδης;), Νικόλαος Μπουρούς (κ.α.;). Τους αφιερώνω τα Μικρασιατικά κάλαντα, τα οποία τα έλεγαν με το δικό τους σκοπό, συνοδεύοντας το πλοίο τους που ήταν πάντα πολεμικό, κι έριχναν στο τέλος (μετά τις μπατινάδες) και μια κανονιά!

Εις αυτό το Νέο Έτος, Βασιλείου εορτή

ήλθα να σας χαιρετήσω με την πρέπουσαν ευχή!

Ο Βασίλειος ο Μέγας, ιεράρχης θαυμαστός

την ευχή να δίνει πάντα σε όλους σας φαμελικώς!

(ή Εις την οικογένειάν σας να’ναι πάντα, να’ναι πάντα βοηθός)

Και για τα ξενιτεμένα έχω να ειπώ πολλά

όπου εί- όπου είναι κι όπου στέκουν

να’χουν την να’χουν την καλή χρονιά.

Κι άλλα έτερα σας πρέπουν μα εγώ δεν ημπορώ

σας αφή- σας αφήνω καληνύχτα (ή καλό βράδυ)

και του χρόνου και του χρόνου με καλό!…

 

Οι… «Καστελούσοι» (οι έχοντες Μικρασιατική καταγωγή δηλαδή) τραγουδούσαν για το καράβι που τους συνόδευε:

Εμάς το βαποράκι μας νικά τα βαποράκια

γιατί το συνοδεύουνε πέντε (ή 6 ανάλογα) Καστελουσάκια.

 

Κλείνω με ευχές για Υγεία και Οικογενειακή Ευτυχία! Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος (με… λιγότερο Covid-19 και περισσότερη γαλήνη)! Χρόνια Πολλά και Καλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες. Συγχαρητήρια στην ΕΒΑΤ για το ωραίο επιτοίχιο ημερολόγιο.

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ,

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Ένας  «φανατικός» Βρονταδούσης

[1]     ΕΒΑΤ: Ένωση Βρονταδουσίων Αττικής.

[2]     Εγώ τον Δημήτρη τον Μαγγανά (τον αείμνηστο) τον θεωρώ ιδρυτή της ΕΒΑΤ.

[3]     σ.σ.: Πού τη βλέπετε τη γαλήνη;

[4]     Μπορείτε να πείτε «το ρόδον».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.