…Και ξαφνικά μέσα στα χαρτιά μου, βρίσκω ένα αδημοσίευτο(;) άρθρο μου που έχει σχέση με τους βασιλικούς στάβλους των ανακτόρων του Τατοΐου.
Σήμερα βρισκόμαστε στα μισά του Ιουλίου του 2022, αγαπητοί μου Αναγνώστες, με υποφερτή ζέστη, και γράφοντας κάτι επίκαιρο… ανακαλύπτω ξεχασμένο ένα αδημοσίευτο(;)[1] άρθρο μου, που αναφέρεται κατ’αρχάς στα ανάκτορα του Τατοΐου και καταλήγει στο… καταρρέον σπίτι του Δρομοκαΐτη!…
Επειδή λοιπόν τελευταία έπεσε στη Χίο ένα παλιό σπίτι με – παρά τρίχα – χωρίς ευτυχώς θύματα[2], κι επειδή ως «Δρομοκαΐτειο» ενδιαφερόμαστε για το σπίτι ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ Ο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΗΣ (Κα Κονταράκη, Διοικήτρια του «Σκυλιτσείου» Νοσοκομείου, μας ακούτε;) σας παρακαλούμε, όσοι εμπλέκεστε στο θέμα, βοηθήστε μας να σώσομε από την κατάρρευση την οικία του Δρομοκαΐτη!… Έτσι σαν μνημόσυνο στον Μεγάλο Ευεργέτη της πατρίδας μας της Ελλάδας.
Ακολουθεί το… ξεχασμένο άρθρο!…
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ… ΟΙ ΣΤΑΒΛΟΙ
ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ΤΟΥ ΤΑΤΟΪΟΥ
Γράφει ο κ. Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης, Ιατρός και λάτρης της Ιστορίας
Ιστορία: το σύνολο των σημαντικών γεγονότων του παρελθόντος. (Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο Γ. Μπαμπινιώτη, σελ. 450). Ο καθένας από εμάς λοιπόν, αγαπητοί Αναγνώστες μου, έχει… τις μικρές του αδυναμίες. Εγώ έχω την αδυναμία να υπερασπίζομαι την Ιστορία της Πατρίδος μου. Κι όταν λέγω Πατρίδα, εννοώ την Ελλάδα μας, η οποία, ως γνωστόν έχει Ιστορία πολλών… δεκάδων αιώνων.
Από τις σελίδες της Ιστορίας μας λοιπόν, πέρασαν πρόσωπα που άφησαν τα ίχνη τους με τις ευεργεσίες τους σε διάφορους τομείς, πέρασαν και… ζώα[3], τα οποία άφησαν τις ακαθαρσίες τους σε κάποιους χώρους που ονομάζονται στάβλοι και ευρίσκονται συνήθως δίπλα στα αμαξοστάσια, δίπλα στις άμαξες που σέρνουν (έσερναν).
Κάποιοι τέτοιοι χώροι ευρίσκονται εγκαταλελειμμένοι στα ανάκτορα του Τατοΐου, επειδή απλά δεν χρειάζονται, επειδή δεν υπάρχουν… βασιλείς να τους περιφέρουν με άμαξες και άλογα. «Και γιατί μας τα γράφεις όλα αυτά γιατρέ μας;» θα διερωτώνται οι αναγνώστες μου! Επειδή – τους απαντώ – σε σοβαρή πρωινή εφημερίδα (ΕΣΤΙΑ, 13-14 Μαρτίου 2021), σε πελώριο πρωτοσέλιδο με φωτογραφία του Γεωργίου του Α΄ και των ανακτόρων του Τατοΐου, υπάρχει ο τίτλος: «Μαθήματα βασιλικής ιστορίας στα υπόγεια των ανακτόρων του Τατοΐου!» και ακολουθεί ανάλυση για «αρχιτεκτονική μελέτη για το κτίριο που ανηγέρθη το 1884».
«Έχομε και λέμε»[4] λοιπόν! Σήμερα Καθαρή Δευτέρα, ήμουν στο «Δρομοκαΐτειο», διότι… «πλάκωσε» ο κορωνοϊός. Από 3 κρούσματα προ τριημέρου, φθάσαμε… αισίως(!) τα… 24 κρούσματα. Χθες Κυριακή (ήμουν και χθες εκεί για λίγες ώρες) 13 κρούσματα, σήμερα 24 κρούσματα! Να εξηγήσω όμως, 24 κρούσματα μεταξύ των (ψυχ)ασθενών μας δεν σημαίνει ότι πάσχουν και οι 24 φέροντες τον κορωνοϊό. Για να επανέλθω στο θέμα μας, αυτομάτως φάνηκαν στελέχη του Υπουργείου Υγείας, που τα μισά από αυτά τα στελέχη μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν πού… κείται το «Δρομοκαΐτειο»!
Και για να σας βάλω στο κλίμα που υπάρχει στο «Δρομοκαΐτειο»[5], όλες οι κυβερνήσεις, μα όλες οι κυβερνήσεις, μας αγνοούν, διότι είμαστε ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ και δεν τους είναι πολύ εύκολο να κάνουν τα… ρουσφέτια τους[6]. Έτσι οι εργαζόμενοι εργάζονται υπεράνθρωπα, με αποτέλεσμα να έχομε πολύ τακτικά εργαζόμενους που παρουσιάζουν το σύνδρομο “burn out” (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης), που η ύπαρξή του χειροτερεύει περαιτέρω την ήδη άσχημη κατάσταση του νοσοκομείου!…
Για να επανέλθω στην επισκευή των κτιριακών υποδομών των ανακτόρων του Τατοΐου. Έκανε έλεγχο ποτέ κάποιος ειδικός του Υπουργείου Υγείας, στις υποδομές του «Δρομοκαϊτείου»; Πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια (πάνω από 40) σε μια έκταση 400(!) περίπου στρεμμάτων, που μερικά είναι ετοιμόρροπα και τα έχομε κλείσει για προληπτικούς λόγους! Δεν κουβεντιάζω για ψύξη-θέρμανση (κλιματισμό) και μοντέρνα τεχνολογία, κουβεντιάζω για να κλείνουν τα παντζούρια και να μην έλθει κανένα παράθυρο στο κεφάλι κάποιου περαστικού.
Για να επανέλθω στην Ιστορία, όταν το 1822, με την καταστροφή της Χίου και τις σφαγές που ακολούθησαν, ο Ζωρζής Δρομοκαΐτης βρέθηκε σκλαβάκι να πωλείται στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης σε ηλικία 12-15 ετών και να τον αγοράζει τυχαίως(!) ο θείος του Μιχαήλ Αγέλαστος[7]. Η διαδρομή του (η ζωή του) είναι γνωστή στους περισσότερους από τους αναγνώστες μου. Αυτό που θέλω να τονίσω στο σημερινό μου κείμενο είναι η αχαριστία μας. Το σπίτι όπου έκλεισε τα μάτια του ο Ζωρζής Δρομοκαΐτης στην Πατρίδα μας τη Χίο, βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως της Χίου. Είναι ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΟ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για τους γείτονες και τους περαστικούς (φωτ.). Αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου και είχαμε κατορθώσει (επί Υφυπουργίας Ελπίδας Τσουρή) να εγκριθούν 9.000.000 δρχ. (τότε) για κάποιες επισκευές. Έφυγε τότε το ΠΑΣΟΚ και το θέμα έμεινε εκκρεμές!…
Για να επανέλθω στους… στάβλους των ανακτόρων του Τατοΐου, στάβλους, βουστάσια και… χοιροστάσια έχομε και στο «Δρομοκαΐτειο», όπως και θέατρα (θερινό και χειμερινό), αμφιθέατρα και μουσείο[8]! Επίσης, ελαιώνες, δάσος, κήπο με οπωροφόρα και «μπαξέ», και τέλος (τη μία από τις δύο) τη σπηλιά του γνωστού ληστού, του Νταβέλη (άλλο… αξιοθέατο)! Σύνολο, 400 στρέμματα! Γιατί δεν τα προβάλλει το Κράτος[9]; Επειδή δεν είμαστε… «τσιράκια» του;
Αγαπητοί Αναγνώστες, σήμερα που τελειώνω το κείμενο αυτό έχομε 16/3/2021 και… 24 (ναι, είκοσι τέσσερα) κρούσματα κορωνοϊού στο «Δρομοκαΐτειο». Οι γιατροί μας, και το σύνολο των εργαζομένων γενικώς (όχι μόνο οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες) έχουν εξουθενωθεί. Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που πηγαίνω στο Ίδρυμα (Κυριακή, Καθαρή Δευτέρα και σήμερα), με… απειλές από τους οικείους μου ότι… θα μου απαγορεύσουν να μένω στο σπίτι μας, με τον κίνδυνο να τους μεταφέρω τον κορωνοϊό!… Έχω 3 μήνες να πλησιάσω τις εγγονούλες μου, οι οποίες (είναι πολύ μικρές) με βλέπουν με ένα ερωτηματικό στα ματάκια τους («Τι έχει ο παππούς και δεν μας πλησιάζει;»).
Θεέ μου, νόμιζα ότι τα έχω δει όλα στη ζωή μου, τι άλλο μένει ακόμα να δω;
Το κείμενο έμεινε αδημοσίευτο λόγω κορωνοϊού (για τεχνικούς λόγους). Ζητώ τη συγνώμη σας, αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ»!
Ευχόμενος Καλή Σαρακοστή και Καλό Πάσχα, σας χαιρετώ με Χριστιανική ΑΓΑΠΗ (δεν έχω τίποτε, ούτε με τα ανάκτορα, ούτε με τους βασιλιάδες, αλλά ο κόσμος πεθαίνει αβοήθητος).
Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης
Ιατρός και λάτρης της Ιστορίας
[1] Πιθανώς υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή (στο διαδίκτυο).
[2] «Κατάρρευση οικίας στο Κάστρο της Χίου» (ΑΛΗΘΕΙΑ, 24/1/2022, σελ. 5).
[3] Όταν γράφω ζώα εννοώ άλογα, μουλάρια και βοοειδή, που κι αυτά ο Θεός τα έπλασε!
[4] Έτσι ξεκινάμε στην ιδιαιτέρα Πατρίδα μου τη Χίο!
[5] Και “για το «Δρομοκαΐτειο»” από τους εκάστοτε κυβερνώντες!
[6] Εργαζόμεθα με το 1/3 των νοσηλευτών/τριών και με το 50% των ιατρών που γράφει ο κανονισμός του νοσοκομείου μας. Παθολογική Κλινική δε, δεν έχομε (διαθέτομε 3 Παθολόγους μόνο).
[7] Έχω κουραστεί να λέω και να γράφω την ιστορία του Ζωρζή Δρομοκαΐτη. Για κάθε ενδιαφερόμενο, την διαθέτω ΔΩΡΕΑΝ.
[8] Το Μουσείο μας (ιατρικό κυρίως) είναι το πληρέστερο στο είδος του μουσείο πανελληνίως! Στα αντικείμενα που εκτίθενται είναι και το… τυπογραφείο του.. Όθωνος!…
[9] Έχομε διωχθεί από ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις, δεξιές, αριστερές και… ουδέτερες!…