Ανακοίνωση για την καταγγελία του Π.Σ.ΑμεΑΝ.Μένεγας Ο ΙΚΑΡΟΣ

 

  Αγαπητοί Συνάδελφοι

Το Πανσαμιακό Σωματείο ΑμεΑ και φίλων ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΓΑΣ « Ο ΙΚΑΡΟΣ» μας κοινοποίησε την καταγγελία την οποία κατέθεσε στην Εισαγγελέα Σάμου και αφορά στην Τραγική κατάσταση που παρουσιάζει το νησί της Σάμου, σχετικά με την προσβασιμότητα στα Δημόσια κτίρια και στους δρόμους, στα ξενοδοχεία κλπ που καθιστά αδύνατη την πρόσβαση  στα άτομα με κινητικά προβλήματα και όχι μόνο! ( Επισυνάπτεται)

  • Η περιγραφή της κατάστασης για τα ΑμεΑ στη Σάμο προς την εισαγγελέα από το “ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΓΑΣ <Ο ΙΚΑΡΟΣ >” είναι η τυπική εικόνα που δυστυχώς ανταποκρίνεται στα νησιά του Β. Αιγαίου και όχι μόνο.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στους αρμόδιους, το κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Λύσεις και τεχνολογίες υπάρχουν για όλα τα προβλήματα. Γιατί δεν λύνονται;

Στο επίπεδο της προσβασιμότητας υπάρχει δε και αντίστοιχο νομικό πλαίσιο για να είναι προσβάσιμα δημόσια κτίρια, κτίρια δημοσιονομικού ενδιαφέροντος κλπ.

Παρά τις σχετικές διαβουλεύσεις, όπως αναφέρει το σωματείο από το 2019 στην Σάμο, αλλά και τη μεγάλη δημόσια συζήτηση συμπληρώνουμε εμείς, που είχαμε προκαλέσει από το 2018 σε επίπεδο περιφέρειας με αιχμή τα ζητήματα της προσβασιμότητας, της υγείας, της ειδικής αγωγής, της δουλειάς, τι προχώρησε ουσιαστικά; Τίποτα.

Αποδεικνύεται  ότι τα ΑμεΑ αποτελούν κόστος για το κράτος, κόστος για τις “αντοχές της οικονομίας” όπως συχνά πυκνά ακούμε. Οι όποιες παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας περνούν μέσα από τις συμπληγάδες των διαφόρων χρηματοδοτικών πακέτων, της λογικής “κόστος οφέλους”, της αγοράς.

Τέτοιο επενδυτικό πακέτο αποτελεί και το “Σύστημα Βιώσιμης Αστικής Κυκλοφορίας” (ΣΒΑΚ), που καταλήγει σε χέρια μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών. Αλήθεια, τι απέγινε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Σάμο όπου ξεκίνησε το 2019 και έληξε στις 5/8/2020, χωρίς να υλοποιείται τίποτα από τα αναγγελθέντα έργα προσβασιμότητας;

Στηρίζουμε το “ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΓΑΣ <Ο ΙΚΑΡΟΣ >” και καλούμε τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους να κάνουν υπόθεση του αγώνα τους τις δίκαιες αυτές απαιτήσεις. Μόνο οι ίδιοι μπορούν να επιβάλουν τη ζωή που τους αξίζει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΑμεΑΒΑ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΑ                                                                         ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΞΥΛΑΣ

 

 

 

 

ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΓΑΣ                  <Ο ΙΚΑΡΟΣ >

Σάμος    14-07-2022

Αρ.Πρωτ:    18 /2022

ΠΡΟΣ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ  

 

ΘΕΜΑ:   Ενημέρωση κ. Εισαγγελέως Ν. Σάμου  για θέματα προσβασιμότητας.

Κυρία Εισαγγελέα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για προβλήματα που επί σειρά ετών  ταλαιπωρούν γενικά τα εμποδιζόμενα άτομα στην καθημερινότητά τους .                                Σχετικά με το έγγραφό μας προς εσάς αρ.πρωτ. 17/8-7-2022  αναφέρουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων συμπολιτών μας απέναντι στα άτομα με αναπηρία που χρησιμοποιούν το μηχανισμό Seatrac  στην πόλη του Καρλοβασίου.

Προβλήματα προσβασιμότητας τα οποία ταλαιπωρούν γενικά τα εμποδιζόμενα άτομα στον τόπο μας είναι

1.)  Tα ανύπαρκτα ή ακατάλληλα  πεζοδρόμια για το σύνολο των ανθρώπων σε όλο το     νησί, και στη μη θετική ανταπόκριση των Δήμων στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

2.) Σε Δημόσια κτίρια ( Γραφεία Περιφέρειας , Δήμων, Τράπεζες, Ιατρεία κ.α)  ή σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ( δεν υπάρχουν  προσβάσημες  τουαλέτες ΑμεΑ στα περισσότερα καταστήματα).  Βάση του νέου οικοδομικού κανονισμού (Ν. 4067 /2012), όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4782 /2012 και ισχύει μέχρι σήμερα θα έπρεπε στα περισσότερα κτίρια να  υπάρχει πρόσβαση για  ΑμεΑ  αυτό όμως δεν  ισχύει.

3.) Παρά τις τρείς (3) δημόσιες διαβουλεύσεις όλων τον φορέων του νησιού μας για το       ( ΣΒΑΚ) , Σύστημα Βιώσιμης Αστικής Κυκλοφορίας που το χειρίζεται ο Δήμος Ανατολικής Σάμου και για τους δύο Δήμους από της  19-11-2019 και λήξη  5 Αυγούστου του 2020 μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει, αν και είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλα τα έργα των Δήμων και κυρίως σε έργα και μελέτες που αφορούν την προσβασιμότητα στο νησί μας.

Θα σας παρακαλούσαμε για την θετική αντιμετώπιση  σας στα παραπάνω θέματα και θα περιμένουμε την σταδιακή επίλυσή τους.

Μ ε εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μιχάλης  Αναγνώστου                                                                  Μάριος  Θράβαλος

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.