Καλό Ταξίδι στην Αιωνιότητα στον πατριάρχη των Εθνικών Μεταφορών της Χίου (ΕΡΜΗΣ) Νικόλαο Μανωλάκη (ΚΑΖΑΝΟΒΑ)

 

 

Το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας στο σπίτι του στο Καζανόβικο στον Κάμπο αποχαιρέτησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο μεγάλος Δημιουργός ο Πατριάρχης των Μεταφορικών Εταιρειών της Χίου και της Ελλάδας ο καλοκάγαθος, ο αγνός και ντόμπρος φίλος μου Νικόλας Μανωλάκης ο λεγόμενος ( ΚΑΖΑΝΟΒΑΣ).
Με μεγάλη μου λύπη άκουσα σήμερα το πρωί από το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 Αιγαίου και τον Γιάννη Μανωλάκη στην εκπομπή Καλημέρα με τον ΑΝΤ1 ΑΙΓΑΙΟΥ του Κώστα Κυδώνη ότι έφυγε από την ζωή ο αγαπημένος μου φίλος από το 1978 που ξεκίνησα αγαστή Συνεργασία για το δεύτερο μου επάγγελμα του εμπορίου και Αντιπροσωπειών.
Πήγα αμέσως στην έδρα της εταιρίας ΕΡΜΗΣ όπου έμαθα από τους διαδόχους του την κόρη του Αλεξάνδρα και τον γαμπρό του Βασίλη Βαβάκα το τι συνέβη στο τελευταίο ταξίδι του φίλου μου Νικόλα Μανωλάκη (ΚΑΖΑΝΟΒΑ).
Έφυγε από την ζωή ίσως με την γεύση από τα ντολμαδάκια που έφτιαχνε στην κουζίνα η λεβεντογυναίκα του Χρυσούλα το γένος Καραμανή γιατί ενώ έλεγε στην κοπέλα που τον βοηθούσε να του τρίψει λίγο την πλάτη του και την ρώτησε τι μαγειρεύει η γυναίκα του και μοσχοβολά και του είπε τα ντολμαδάκια, έγειρε το κεφάλι του έκλεισε τα μάτια του και έφυγε για την αιωνιότητα!
Ποιός ήταν ο Νικόλαος Μανωλάκης και γιατί είχε το παρατσούκλι (ΚΑΖΑΝΟΒΑΣ).
Ο πατέρας του Γεώργιος Μανωλάκης δούλεψε πολύ σκληρά στην Αμερική σε ορυχαλκουργεία πολλές φορές σε τρείς συνεχόμενες βάρδιες και εξοικονόμησε ένα καλό κομπόδεμα και ήρθε στην Χίο και αγόρασε το μεγαλύτερο περιβόλι του ΚΑΖΑΝΟΒΑ στην περιοχή του Γκιάζου και Καρδαμάδας του Κάμπου και έτσι κληρονόμησε μαζί με το περιβόλι και το Καζανόβικο.
Ο Νικόλας Μανωλάκης μέλος πολύτεκνης οικογένειας γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1936 και μεγάλωσε με τις αρχές και τα ήθη και έθιμα της εποχής του σεβασμού και αυτοσεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας της ζωής και υπήρξε πρότυπο εργατικότητας και δημιουργίας!
Περίπου το 1962 ή 1963 παντρεύεται με την λεβεντοκοπέλα  Χρυσούλα Καραμανή που μόλις είχε τελειώσει την Εμπορική Σχολή Χίου γιατί την θυμάμαι από το 1959 που πήγα και εγώ και μάλιστα ήταν πρωταθλήτρια στην ρίψη, του αγωνίσματος της εποχής το “Μπαλάκι”, που νομίζω ότι πλέον έχει καταργηθεί .
Επίσης από πολύτεκνη οικογένεια και η γυναίκα του η Χρυσούλα και μάλιστα από πολύ μικρή, ορφανή από μητέρα αλλά εξίσου πρότυπο ηθικής και αξιοπρέπειας, με σεβασμό και αυτοσεβασμό με όλες τις παλιές καλές συνήθειες που επικρατούσαν στους θεσμούς της οικογένειας!
Εργατικότατος ο Νικόλας αλλά και πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς της δραστηριότητας του γιατί εκτός του καλού Περιβολάρη με όλα τα μοσχοβόλα εσπεριδοειδή του Κάμπου της Χίου όπως λέει το τραγούδι ” Χίος πανέμορφο νησί το λέει και τ όνομα σου μοσχοβολούν τα Ανθόνερα και τα ροδόσταμα σου με τα λεμονοπορτόκαλά σου κλπ ” ήταν άριστος πατατοπαραγωγός και μάλιστα αρκετές δεκαετίες είχε οργανώσει ψυκτικούς θαλάμους για την συντήρηση τόσο της πατάτας όσο και των εσπεριδοειδών για να υπάρχει επάρκεια σε δύσκολους μήνες ελλείψεων!
Πρωτεργάτης και στον τομέα των μεταφορών από την αρχή της δεκαετίας του 1970 με το πρώτο του μικρό φορτηγό σε συνεργασία με τον Πέτρο Σταμούλη στον Πειραιά και άλλους συνεργάτες ξεκίνησε σιγά σιγά με αυτοκίνητα φορτηγά, τριαξονικά και εν συνεχεία με επικαθήμενα και δημιούργησε σε λίγο διάστημα τον ΕΡΜΗ και στην αρχή της δεκαετίας του 1980 έκανε συνέταιρο τον μέλλοντα γαμπρό του Βασίλη Βαβάκα που γνωρίστηκαν με την κόρη του Αλεξάνδρα στο γραφείο τους στην προκυμαία της Χίου!
Θυμάμαι από την αρχή της συνεργασίας μας το 1978 έρχεται μία μέρα στο μαγαζί μου στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 59 και μου λέει:  “σε καλώ μαζί με την Ιουλία στον αρραβώνα της Κόρης μου με τον Βικιανό Βασίλη Βαβάκα. Αφού τα έφτιαξαν και αγαπιούνται δεν μπορώ να το αρνηθώ!”
Βρεθήκαμε και στον αρραβώνα των παιδιών και στο γάμο τους που έγινε στην Παναγία της Κοκκοροβυλιάς και φυσικά όλα τα χρόνια της επαγγελματικής μας καριέρας είχαμε αγαστή Συνεργασία γιατί υπήρξε και συνεχίζει και σήμερα να είναι το πλέον συνεπέστατο και εγγυημένο μεταφορικό γραφείο διεθνών Μεταφορών με μεγάλο στόλο φορτηγών και ψυγείων και πάνω από εκατό και πλέον εργαζομένων υπαλλήλων.
Δυστυχώς πριν τριάμισι χρόνια λόγω της νόσου της μυασθένειας που έπαθε πριν λίγα χρόνια γλίστρησε και έπεσε και έσπασε την λεκάνη του και ασχέτως τα χειρουργεία, επειδή ήταν ψηλός και σωματώδης, καθηλώθηκε και δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει!
Πάντοτε ήταν με το χαμόγελο στα χείλη, με τα αστεία του και πρότυπο οικογενειάρχου, με έξι εγγόνια και δισέγγονα!
Αγαπητός με μεγάλη εκτίμηση σε όλη την Χιώτικη κοινωνία, παράδειγμα προς μίμηση, τόσο για την δημιουργία και την εργατικότητα του όσο και για την ηθική συμπεριφορά του προς σ’ όλους τους συνανθρώπους μας.
Ας είναι ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη του στον Παράδεισο γιατί σίγουρα εκεί είναι η θέση του γιατί ποτέ του δεν αδίκησε ούτε πείραξε κανέναν από τους συνανθρώπους μας!
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αξιαγάπητη γυναίκα του Χρυσούλα, στην θυγατέρα του Αλεξάνδρα, στον γιό του Γιώργο, στον γαμπρό του και φίλο μου Βασίλη Βαβάκα και σ’ όλα τα μέλη της οικογένειάς του, συγγενείς και εγγόνια και δισέγγονα του και τους εύχομαι να τον έχουν σε όλη την ζωή τους παράδειγμα προς μίμηση!
Καλό Ταξίδι φίλε Νικόλα!
Χίος 21 Απριλίου 2022
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.