Καμπανάκι ΟΗΕ: Κίνδυνος έλλειψης τροφίμων λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού

 

Μπροστά στον κίνδυνο έλλειψης τροφίμων μπορεί να βρεθεί ο πλανήτης, σύμφωνα με το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως επισημαίνει το Επισιτιστικό Σώμα αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων προστασίας που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η έλλειψη ωστόσο εργατών λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας, και των απαγορεύσεων εξαγωγών, σημαίνει πως τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν ενδεχομένως και τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνει στην Guardian ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων», επισημαίνει ο Τορέρο και προσθέτει: «Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή εμπόδια στο εμπόριο. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο».

 

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στην προστασία της δικής τους παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές, όπως ήδη κάποιες κάνουν, σύμφωνα με τον Τορέρο.

Το Καζακστάν, για παράδειγμα, σύμφωνα με το Bloomberg, απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτάλευρου και επέβαλε περιορισμούς σε λαχανικά, κρεμμύδια, καρότα, πατάτες.

Το Βιετνάμ επίσης, ο τρίτος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, προσωρινά ανέστειλε τα συμβόλαια εξαγωγών ρυζιού, ενώ η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλευριού στον κόσμο, εξετάζει να περιορίσει τις εξαγωγές – κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν.

«Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν ακραία αστάθεια. Θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Αυτό συμβαίνει στις επισιτιστικές κρίσεις» τονίζει ο Τορέρο.

Μέχρι στιγμής οι προμήθειες τροφίμων λειτουργούν κανονικά, παρόλα αυτά τα προβλήματα ίσως ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα ωριμάσουν φρούτα και λαχανικά. Καθώς τα προϊόντα αυτά είναι ευπαθή και αναλώσιμα, έμπειροι εργάτες πρέπει να αναλάβουν την έγκαιρη συγκομιδή.

Σύμφωνα με τον Τορέρο, το εργατικό δυναμικό πρέπει να συνεχίσει τη δουλειά του: «Πρέπει να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, αλλά και το εργατικό δυναμικό», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητες οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν τον εφοδιασμό σε τρόφιμα.

πηγή:economico.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.