ΚΙΝΗΜΑ  FLUXUS- Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΟΗΣ

 

 

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος.

 

Η αισθητική εμπέδωση του φαινομένου των happenings-συμβάντων και των performance-ζωντανών εικαστικών έργων, ουσιαστικά γίνεται στη δεκαετία του 1960 με την ανάπτυξη του κινήματος «Fluxus» και της «Pop art». Επιταγή τους είναι η αμεσότητα της τέχνης. Έτσι, πολλοί εκφραστές τους, εκτός από την προσθήκη πραγματικών αντικειμένων στα έργα τους, κάτι που είχαν κάνει πρώτοι οι ντανταϊστές, όπως ο Kurt Schwitters, πρόσθεσαν στα έργα τους στοιχεία ζωντανής παράστασης.

Όπως γνωρίζουμε από την ιστορία της τέχνης υπάρχει μια διασύνδεση  στα καλλιτεχνικά κινήματα. Απλούστατα ανάλογα με ιδεολογικές, κοινωνικοπολιτικές, αισθητικές,  πολιτισμικές και άλλες καταστάσεις που διαμορφώνουν το πνεύμα κάθε εποχής, τα ζητούμενα εκφράζονται με άλλους τρόπους και σε συνθήκες. Όταν τα δρώμενα συσπειρώνουν πολλούς καλλιτέχνες, με καινούργιο τρόπο εικαστικής διατύπωσης, συντελούν στη δημιουργία ενός κινήματος.  Αυτό το κίνημα  που αναδύεται από ταυτόσημη αισθητική θέση  έχει στόχο τον επηρεασμό  του κοινού.

Όλα αυτά τα νέα εικαστικά δεδομένα εμφανίζονται  σε μια πολύπλοκη  ιστορική περίοδο ιδεολογικών, εθνικών, κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων στον δυτικό κόσμο. Ανάμεσα στα νέα δεδομένα για τους καλλιτέχνες-ερευνητές ήταν εκτός από τις μεθόδους της ψυχανάλυσης, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Όλα αυτά τα δεδομένα διαμόρφωσαν την ανατρεπτικότητα του «fluxus-κίνημα ροής» που αναμφίβολα ήταν η συνέχεια και εξέλιξη του προδρομικού κινήματος «dada».

Αρκετοί από τους κύριους εκφραστές του «fluxus» διαμόρφωσαν και επέκτειναν πολλαπλά τα έργα τους με τεχνολογικές μεθόδους, όπως η videoart, βασισμένοι στον Μαρσέλ Ντυσάν που θεωρητικοποίησε τις νέες απόψεις, στον Λάσλο Μοχόλυ-Νάγκυ και τον Ραούλ Χάουσμαν που έδωσαν τεράστιες δυνατότητες στο πεδίο των φωτογραφικών εφαρμογών, όπως τα φωτοκολλάζ, τα φωνητικά ποιήματα και οι εγκαταστάσεις στο περιβάλλον, με τυχαία εγκιβωτισμένα αντικείμενα, τα οποία έφεραν την επιγραφή «Δεν πωλείται».

Στην έξαρση των δεκαετιών που αναπτύχθηκε η πειραματική έκφραση  διατυπώθηκε με μανιφέστα η ιδεολογική και αισθητική άποψη  απόρριψης  των προτύπων του αστικού κατεστημένου. Η έμπρακτη κατάργηση των στεγανών μεταξύ των διαφορετικών μορφών τέχνης πραγματώθηκε εντυπωσιακά με την ριζική αλλαγή των προτύπων και με την συνεχή εκφραστική ροή των οπτικά νέων ανατρεπτικών αποκρυσταλλώσεων.

Εικόνες: Κ. Ευαγγελάτος/ Αρχείο : Fototanism.

Κώστας Ευαγγελάτος

Εικαστικός, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.