Κλείνει η δομή φιλοξενίας του Λαυρίου που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2016 και ξαναλειτουργεί η παιδική κατασκήνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

 

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της πρώην δομής προσωρινής φιλοξενίας Λαυρίου από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνου Λογοθέτη, του Ειδικού Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων κ. Ευ. Κωνσταντίνου και του δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

‘’H χώρα μας τη περίοδο 2015-2019 βίωσε μία πρωτόγνωρη μεταναστευτική κρίση. Το γεγονός ότι το 2016 μία κατασκήνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που αφορούσε τα παιδιά των υπαλλήλων, με τη βοήθεια -τότε και σήμερα- του Πολεμικού Ναυτικού, μετατράπηκε σε δομή προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που βιώσαμε.

Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει από το 2019, μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Βάλαμε δύο ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών. Και έχουμε ήδη επιτύχει τη μείωση των ροών κατά 80% το 2020 και κατά 66% το πρώτο 6μηνο του 2021.  Και αυτό επετεύχθη, καθώς η Ελλάδα έχει θαλάσσια και χερσαία σύνορα, τα οποία φυλάττει με απόλυτο σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Ο δεύτερος στόχος μας ήταν ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Πέρυσι, βρεθήκαμε να έχουμε 127 δομές σε όλη τη χώρα. Σήμερα, έχουμε 37 και αυτό δείχνει πως μπορέσαμε να μειώσουμε την επίπτωση του μεταναστευτικού στις κοινωνίες της χώρας μας.

Καταφέραμε από 92.000 διαμένοντες τον Ιανουάριο του 2020, να τους μειώσουμε σε 48.000 και αυτό αναμένεται να πέσει κάτω από τις 40.000, τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Ως αποτέλεσμα ξεκινήσαμε το 2021 να κλείνουμε δομές. Κλείσαμε τη Δομή των Γρεβενών, τη Δομή της Βόλβης, ενώ σήμερα κλείνουμε τη Δομή του Λαυρίου.

Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, παραδίδω τη Δομή του Λαυρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και στο φίλο Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό. Πρέπει να αναφερθώ επίσης στην επιμονή και συνδρομή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, που από την πρώτη στιγμή επέμενε ότι αυτή η Δομή πρέπει να επιστραφεί στο δικαιούχο της, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Υλοποιούμε αυτή τη δέσμευση και με μεγάλη χαρά καλώ στο βήμα τον παραλαμβάνοντα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.”

Την ιδιαίτερη χαρά του για την δρομολόγηση της επιστροφής του χώρου των παιδικών κατασκηνώσεων, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, στο Λαύριο στους Συλλόγους Εργαζομένων του ΥΠΑΑΤ  εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

«Η σημερινή μέρα  είναι ξεχωριστή για όλους εμάς στο ΥΠΑΑΤ αλλά και για τους αγρότες όλης της επικράτειας. Οι κατασκηνώσεις του Λαυρίου θα επιστρέψουν στα παιδιά μας», τόνισε ο κ. Λιβανός. Ο ΥΠΑΑΤ υπενθύμισε ότι το 2016, διεκόπη η λειτουργία των κατασκηνώσεων με την κατεπείγουσα μεταφορά προσφύγων στις εγκαταστάσεις, με ευθύνη, τότε, επί ΣΥΡΙΖΑ, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όπως είπε, κατά την παραλαβή του ΥΠΑΑΤ, ο νυν υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, τον ενημέρωσε για το ζήτημα των παιδικών κατασκηνώσεων, για τις οποίες τρέφει μεγάλη ευαισθησία, ενώ ο ίδιος ο κ. Λιβανός, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εξέφρασε ρητά τη βούλησή του στους εκπροσώπους των εργαζομένων να λειτουργήσει και πάλι ο χώρος ως κατασκήνωση, όπως συνέβαινε επί περίπου 40 έτη, πριν από το 2016.  Ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στη δικαιοδοσία του οποίου – ως αρμόδιου Υπουργού – είχαν πλέον περιέλθει οι εγκαταστάσεις, για την ειλικρινή διάθεσή του να επιλυθεί το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Η Κυβέρνησή μας είχε δεσμευτεί και προεκλογικά για μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μηταράκης προχωράει στην υλοποίησή της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα θετικά αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά», σημείωσε ο κ. Λιβανός, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος χώρος με το πανέμορφο φυσικό τοπίο και την πλούσια βλάστησή του αποτελεί ιδανικό περιβάλλον  φιλοξενίας παιδιών. Ο κ. Λιβανός διευκρίνισε, ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία των κατασκηνώσεων το φετινό καλοκαίρι και για τον λόγο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας των παιδιών  των υπαλλήλων του Υπουργείου μας  και των υπαλλήλων των εποπτευομένων  φορέων σε ιδιωτικές παιδικές κατασκηνώσεις με κάλυψη της σχετικής δαπάνης από το ΥΠΑΑΤ. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι σε αυτήν την – περίπου 200 στρεμμάτων – πευκόφυτη έκταση,  στο Λαύριο «θα ακουστούν και πάλι  οι ανέμελες παιδικές φωνούλες». «Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί  για την εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων και θα εργαστούμε για να λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις την επόμενη χρονιά, δηλ. το καλοκαίρι του 2022» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης επεσήμανε ότι με την απόδοση των παιδικών κατασκηνώσεων του Λαύριου από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διορθώνεται ένας ανορθολογισμός στον οποίο είχε προχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κλείνει μία ακόμη «πληγή». Επιπροσθέτως, ευχαρίστησε τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για να επέλθει αυτό το αίσιο αποτέλεσμα και διατύπωσε την πρόταση ο κατασκηνωτικός χώρος να φιλοξενεί, εκτός από παιδιά των υπαλλήλων του ΥπΑΑΤ και παιδιά Ελλήνων αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων. Τέλος, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα σταθεί αρωγός στην αποκατάσταση, το ταχύτερο δυνατό, της λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.