«Μέδουσα 2022» – Ημέρα Αξιολόγησης

 

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για την μεγάλη διεθνή Άσκηση «Μέδουσα 2022» παρουσιάστηκαν σήμερα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, παρουσία της ΥφΥΜΑ κας Σοφίας Βούλτεψη και του Ειδικού Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ηρακλή Μοσκώφ. Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι βάσει σεναρίου, επικεφαλής του διεθνούς κυκλώματος trafficking που δρούσε και στο κέντρο της Αθήνας ήταν γυναίκα και μεταξύ των θυμάτων ήταν και άντρες.

Τα αποτελέσματα της άσκησης παρουσίασε η Αρχιπύραρχος Δρ. Κάλλι Σαΐνη παρουσία εκπροσώπων του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου του Προέδρου της Βουλής κ.Κώστα Τασούλα, Υπουργείων, Διεθνών Οργανισμών (IOM, UNCHR,UNICEF,DG HOME, EUAA) της ΕΛ.ΑΣ, Europol, ΜΚΟ, του ΕΚΑΒ και Πρεσβειών.

Η «Μέδουσα 2022» που διήρκησε τρεις ημέρες (10-11-12 Μαίου) αποτέλεσε την πρώτη Διεθνή Άσκηση με τη συμμετοχή 15 Εθνικών Αρχών, διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, έξι διπλωματικών αντιπροσωπειών (Βέλγιο, Γαλλία, Κύπρος, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ), με το σενάριο να περιλαμβάνει  22 σημεία στην Ελλάδα, την Μάλτα, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Μετά το πέρας της παρουσίασης η ΥφΥΜΑ δήλωσε: «Ήταν μια συλλογική προσπάθεια χωρίς την οποία δε θα μπορούσε να εξιχνιαστεί ένα τόσο σημαντικό έγκλημα. Πρέπει να υπάρχει γενική συνεργασία και ενημέρωση όλων, από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή».

Από την πλευρά της η Διοικητής της Άσκησης Αρχιπύραρχος Κάλλι Σαΐνη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Άσκηση Μέδουσα 2022 ήταν μια τεράστια πρόκληση , καθώς μέσα από ένα πολυεπίπεδο σενάριο έπρεπε να συνεργαστούν οι φορείς της Πολιτείας με τους διεθνής οργανισμούς και την ΕΛ.ΑΣ σπάζοντας με τον τρόπο αυτό στερεότυπα ετών.

Η τελετή περιελάμβανε και τις βραβεύσεις των συμμετεχόντων με την δέσμευση όλων ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί επί του πεδίου, αλλά και με θεσμικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.