Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Βρουλή για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί η Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών. Δράττοντας της ευκαιρίας αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύσκολους καιρούς οι εθνικοί μας ευεργέτες με την πολυσήμαντη προσφορά τους, ανταποκρίθηκαν και συνέβαλαν αποτελεσματικά στο προσκλητήριο του έθνους, καθώς προικοδότησαν με μεγάλα χρηματικά ποσά την υποδομή του νεότευκτου κράτους, δημιουργώντας μνημειακά έργα υψηλής αισθητικής δημοσίου χαρακτήρα και παράλληλα συνέβαλαν στη θετική έκβαση της Επανάστασης του ’21.

Ειδικότερα η Χίος μας, επέδειξε ένα πλούσιο κατάλογο εθνικών και τοπικών ευεργετών, μεταξύ αυτών ο Ι. Δρομοκαΐτης, ο Ιωάννης Βαρβάκης, ο Γεώργιος Βούρος, η Έλενα Βενιζέλου, οι Σκυλίτσηδες, ο Γ. Χατζηπατέρας, οι Ράλληδες, η οικογένεια Σκαραμαγκά, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Δ. Μάξιμος, οι Μπενάκηδες κ.ά. Ως Έλληνες ευπατρίδες και γνήσια τέκνα της Χιακής γης, με υψηλό αίσθημα γενναιοδωρίας, μεγαλοψυχίας, φιλοπατρίας, κοινωνικής αλληλεγγύης, ανιδιοτέλειας και με ευγενή κίνητρα, αλλά χωρίς σκοπιμότητες, ίδρυσαν μεταξύ άλλων σχολεία, το Λωβοκομείο, το Νοσοκομείο και τη Μητρόπολη. Με τις ευεργεσίες τους στήριξαν το νησί μας με όλες τους τις δυνάμεις, συνέβαλαν ουσιαστικά στην πνευματική, οικονομική και κοινωνική ανόρθωσή του και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των Χιωτών, παραδειγματίζοντας παράλληλα τις νεότερες γενιές για την πραγματική και ουσιαστική υπόσταση του ευεργέτη.

Οι αξιέπαινες πράξεις τους και η σημαντική συμβολή τους θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας και δικαιούνται την ευγνωμοσύνη όλων μας!

 

Παντελής Βρουλής – Αντιπεριφερειάρχης Χίου

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.