Μία συζήτηση με τον ακαδημαϊκό κ. Σταμάτη Κριμιζή του Παύλου Καλογεράκη επίτιμου Διευθυντή Εκπαίδευσης

 

Κάθε συζήτηση με τον αγαπητό συμπατριώτη μας ακαδημαϊκό κύριο Σταμάτη Κριμιζή, είναι μία εμπειρία γνώσης, είτε επιστημονικής, είτε κοινωνιολογικής που χαρακτηρίζεται από  την ακρίβεια έκφρασης και την σαφέστατη διατύπωση πολυσύνθετων νοημάτων. Μία συζήτηση με έναν  επιστήμονα αστροφυσικής, όπου εκεί δεν χωρά λάθος ή παρανόηση.

Ο κ. Κριμιζής με την πολυετή τεράστια εμπειρία του για τον τρόπο λειτουργίας σημαντικότατων αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, επιστημονικών ερευνητικών κέντρων, κρατικών δομών αλλά και κοινωνιών διαφόρων εθνοτήτων, έχει ξεκάθαρες, τεκμηριωμένες θέσεις για πολλούς σημαντικούς τομείς της δημόσιας ζωής τους, τις οποίες πάντα με παρρησία καταθέτει  σε κάθε συζήτηση ως μέτρο σύγκρισης με τα ελληνικά δεδομένα.

Μού είχε δώσει και προ ετών ο κ. Κριμιζής μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για μια τηλεοπτική εκπομπή μου. Το θέμα συζήτησης εκείνη την φορά αφορούσε την ελληνική εκπαίδευση και τις πανεπιστημιακές σπουδές. Στην προ ημερών συνάντησή μας, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα προβλήματα οργάνωσης και ανέλιξης της κοινωνίας μας, αλλά  και του Κράτους γενικότερα. Και τούτο συνέβη διότι με πολύ καημό εξέφρασε την πεποίθησή του ότι έχουμε μείνει τραγικά πίσω ως προς την ωρίμανση της κοινωνίας μας, στον τρόπο λειτουργίας της,  σε δεκάδες τομείς.

Αφορμή έδωσε και το πρόσφατα εκδοθέν πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του, με αρκετά βιογραφικά στοιχεία, με τίτλο «Όλα σε μια ζωή»,  στο οποίο καταγράφονται, πέραν από τα θαυμάσια επιστημονικά επιτεύγματά του, πολλές κοινωνιολογικές προσεγγίσεις και προτάσεις ως προς την οργάνωση της δημόσιας ζωής μας. Μία από αυτές τις προτροπές το αναφέρει, ως σλόγκαν επιτυχίας, με την ονομασία «τα τρία Α» . Πρόκειται για το τρίπτυχο: Αριστεία, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία.

Ως Αριστεία θεωρεί την στάση ζωής σε καθετί που το άτομο πράττει, στην συνεχή δηλαδή αναζήτηση του βέλτιστου και όχι απλώς στο αποτέλεσμα μιας δράσης. Συνδέεται με την αξιοπρέπεια της επαγγελματικής καταξίωσης μέσα από διαχρονική προσπάθεια. Θεωρεί ότι τούτο πρέπει να αποτελεί και αξιακό πρόταγμα και επιδίωξη σε κάθε επαγγελματικό χώρο.

Η αξιολόγηση, προσώπων και έργου, για την οποία εδώ και πολλές δεκαετίες οι προηγμένες χώρες έχουν βρει πληθώρα αξιόπιστων μηχανισμών και διαδικασιών, αποτελεί για τον κ. Καθηγητή την αναγκαία προϋπόθεση για την βελτίωση κάθε ενέργειας και αποτελέσματος.  Δηλώνει ότι η Χώρα μας έχει μείνει τραγικά πίσω, αμφιταλαντευόμενη μεταξύ εκσυγχρονισμού και λαϊκισμού και με την πολιτική ηγεσία να είναι δέσμια των πολιτικών σκοπιμοτήτων της. Θεωρεί δε, ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της αξιοκρατίας (το τρίτο Α),  σε κάθε τομέα της επιστημονικής, επιχειρηματικής και δημόσιας ζωής.

Η αξιοκρατία είναι το αναγκαίο στοιχείο και ο μηχανισμός για την ανέλιξη της κοινωνίας, αφού οι αξιότεροι, σε κάθε τομέα, είναι εκείνοι οι οποίοι θα ωθήσουν το σύνολο των πολιτών σε επίπεδα βελτιωμένης δράσης και σε επιτυχίες καινοτομίας. Διαφορετικά, θα περιστρεφόμαστε και θα επανερχόμαστε στην ίδια βαλτωμένη, αρκετές φορές, κατάσταση.

Κορυφαίο στοιχείο κοινωνικής κουλτούρας θεωρεί, επίσης, ο κ. Κριμιζής το να κατανοήσουμε την σημασία και την ανάγκη ομαδικής συνεργασίας και συν-απόφασης. Το άτομο, μόνο του, πολύ λίγα πράγματα μπορεί  να επιτύχει, Ενώ,  η ομαδική εργασία, πέραν της ασφαλιστικής δικλείδας της αποφυγής λάθους, αποτελεί εχέγγυο καλύτερου και τεκμηριωμένου αποτελέσματος.

Συζητήσαμε και πολλά άλλα για τα οποία ο κ. Κριμιζής κατέθεσε με σαφήνεια, απλότητα αλλά και με παρρησία τις θέσεις του. Θα μείνω μόνο σε τούτο: Ανέφερε μία ρήση του Αϊνστάιν, ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα κατά 10% έμπνευσης και 90% ιδρώτα!. Επίσης, σημείωσε ότι, στον κόσμο μας κυκλοφορούν πολλοί πανέξυπνοι άνθρωποι, όμως επιτυγχάνουν μόνο εκείνοι οι οποίοι με σαφήνεια καθορίζουν τον στόχο τους και προσπαθούν συνεχώς με επιμονή και πολλή εργασία να  τον επιτύχουν.

Κατά την διάρκεια της υπέροχης κουβέντας μας, μία μόνο φορά ανέβασε τον τόνο της φωνής του. Ήταν όταν ανέφερε ότι τον εξοργίζει η φράση που στις πολιτικές ομιλίες ακούγεται: «Όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Θεωρεί ότι τούτο, όταν λέγεται, είναι προάγγελος συγκαλύψεων, ατασθαλιών και κυρίως ένδειξη ανικανότητας  στο να καταδειχθούν οι υπεύθυνοι ή  οι υπαίτιοι. Πιστεύει ότι εκεί έγκειται και η  επικράτηση της μετριοκρατίας με αποτέλεσμα την καθυστέρηση υλοποίησης έργων και εφαρμογής καινοτομιών που  θα βελτιώσουν την κοινωνία μας.

Ζήτησα από τον κ. Κριμιζή, στο τέλος της κουβέντας μας, ένα αισιόδοξο μήνυμα. Μου είπε ότι αισιοδοξεί και εύχεται η νέα γενιά με την καλύτερη επιστημονική της κατάρτιση αλλά κυρίως με την ευρύτητα πνεύματος, λόγω της κουλτούρας που έχει των ανοιχτών οριζόντων, θα αντιληφθεί, θα αποδεχθεί και θα ακολουθήσει αυτούς τους δρόμους.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί την προσεχή εβδομάδα από τηλεοπτικό σταθμό στα πλαίσια των εκπομπών μου «Με αφορμή το 21».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.