Μεγάλα νησιά με μόνο ένα ασθενοφόρο

Με μόλις ένα εν λειτουργία ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση, ξεκίνησε το καλοκαίρι σε μεγάλα νησιά της χώρας. Η άκρως επικίνδυνη αυτή συνθήκη έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές ή ακόμα και διακομιδές με ιδία μέσα γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών. Την περασμένη Κυριακή μία 63χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Κω. Για την διακομιδή της στο νοσοκομείο Κω «επιστρατεύθηκε» καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, καθώς το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού εξυπηρετούσε άλλο περιστατικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλη Γιαννάκο, «το ΕΚΑΒ επιχειρεί με ένα μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο. Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες, ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά οκτάωρα.»

Οπως διευκρίνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Αττικής Γιώργος Μαθιόπουλος, ακόμα και αυτή η ελάχιστη λειτουργία του ενός ασθενοφόρου ανά βάρδια σε νησιά όπως Πάρο Νάξος, Μύκονο και Σαντορίνη, γίνεται με την βοήθεια διασωστών της ηπειρωτικής χώρας που μετακινούνται για ένα-δύο μήνες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των νησιών. Παλαιότερα η μετακίνηση διασωστών από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα γινόταν μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες «Τώρα αυτό γίνεται όλον τον χρόνο», σημειώνει ο κ. Μαθιόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο γίνονται προσκλήσεις για επικουρικούς διασώστες για τα νησιά, όμως δεν υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς τα έξοδα είναι πολλά και οι απολαβές μικρές. «Εχουμε πει ότι πρέπει να γίνει προκήρυξη για μόνιμους διασώστες προκειμένου τουλάχιστον να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών της χώρας. Αν και οι ελλείψεις αφορούν στο σύνολο της χώρας. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποχωρήσει από το ΕΚΑΒ 450-500 διασώστες, και οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν καλύπτουν ούτε τις μισές αποχωρήσεις», καταλήγει ο κ. Μαθιόπουλος.

Ο πρώτος θα εξυπηρετηθεί, ο δεύτερος θα περιμένει

«Κάθε καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές! Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου», σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος. Και προσθέτει «τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων. Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή».

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.