Μετά από έξι χρόνια ξαναχτύπησε το Big Ben…Μπήκε ο δείκτης στο ηλιακό ρολόι της Εμπορικής Σχολής Χίου

——————————————————————-
Κάλιο αργά παρά ποτέ όπως λέει η παροιμία… ή Λέγε Λέγε το κοπέλι κάνει την κυρά και θέλει!
Βέβαια ο Κώστας Βούκουνας επιφανής και εξέχων γαμπρός της Καλλιμασιάς και από τα πολλά χρόνια διαμονής του είναι περισσότερο Καλλιμασιώτης από μένα φυσικά και δεν είναι η “Κυρά ” αλλά ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Χίου δηλαδή της πρώην Εμπορικής Σχολής Χίου ,είναι μηχανολόγος και ασχολείται και με όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της Καλλιμασιάς και έχει γράψει βιβλία και ειδικότερα τις “Αστροθεσίες” !
Πριν έξι χρόνια το καλοκαίρι του 2015 και μάλιστα 12 ή 13 Ιουλίου στα 50 χρόνια που αποφοιτήσαμε από την Εμπορική Σχολή Χίου επισκεφτήκαμε τιμής Ένεκεν οι 32 συμμαθητές που μπορέσαμε να συγκεντρωθούμε στην Χίο για ένα νέο προσκύνημα τους χώρους πού περάσαμε για έξι χρόνια ίσως τα καλύτερα και ποιό ξέγνοιαστα της ζωής μας!
Ο αγαπημένος και συγχωριανός μου τότε Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Χίου δηλαδή της πρώην Εμπορικής Σχολής Χίου, μας καλοδέχθηκε, μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους και ειδικότερα της μετατροπής των εργαστηρίων που έχουν αναπτυχθεί με σύγχρονες ανέσεις και διευκολύνσεις με τόρνους και άλλα μηχανολογικά εκπαιδευτικά εξαρτήματα και μάλιστα εγώ πιεστικά λόγω γνωριμίας αλλά και όλοι μαζί του είπαμε και τον παρακαλέσαμε εάν υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξει νέο δείκτη στο ηλιακό ρολόι της Εμπορικής Σχολής Χίου που κάποιοι είχαν αφαιρέσει και μάλλον τους είχε γυαλίσει ο μπρούντζος!
Το ρολόι αυτό έχει φτιαχτεί από μαθητές του 1955 και με το μυαλό του τότε Διευθυντή της Εμπορικής μαθηματικού Μιχάλη Πιττίδη ή Πουττού με όλες τις μαθηματικές οδηγίες και παραμέτρους των τεσσάρων εποχών του χρόνου και ίσως αυτό ήταν και δυσκολία της κατασκευής νέου δείκτη!
Όλα αυτά τα χρόνια έχω γίνει κολλιτσίδα και πολύ πιεστικός στον Κώστα Βούκουνα για την κατασκευή του δείκτη!
Έχω γράψει πολλές φορές δημοσιεύσεις και ξαναγράψει για το ρολόι και την τοποθέτηση νέου δείκτη, που στο τέλος έλεγα ότι θα το πουλήσω το ρολόι και θα πάρω κομπολόι να περνούν οι καημοί και οι αναστεναγμοί γεμάτες αναμνήσεις!
Αλλά την μία απεργία ή αργία ή εξετάσεις των μαθητών, τα δύο τελευταία χρόνια μας πήρε και μας σήκωσε με τον Κορωνοϊό που ήταν κλειστά τα σχολεία, αλλά τώρα μόλις άνοιξαν του κτύπησα και πάλι την καμπάνα και επιτέλους το ηλιακό ρολόι του Big Ben λειτουργεί και πάλι με νέο δείκτη νέας μοντέρνας και εξειδικευμένης τεχνολογίας και με μεγάλη ακρίβεια όπως αναγράφονται τα στοιχεία που είναι χαραγμένα πάνω στο μάρμαρο!
Φυσικά ο χαρισματικός, σοβαρός και τελειομανής επιστήμονας Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Χίου Κώστας Βούκουνας καταξιωμένος εργασιομανής και συνεπής εκπαιδευτικός με μεγάλη γνώση της ειδικότητας του δεν θα ήταν δυνατόν να αγνοήσει την επιθυμία των προσκόπων μαθητριών και μαθητών της γενιάς από τα πέτρινα χρόνια που συναισθηματικά είναι φορτισμένοι με γλυκές αναμνήσεις!
Ευχαριστώ τον φίλτατο Κώστα και εκ μέρους και όλων των συμμαθητών της τάξεως μου που αποφοιτήσαμε το 1965 την Εμπορική Σχολή Χίου αλλά λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είμαστε οι μοναδικοί απόφοιτοι της Εμπορικής Σχολής Χίου που το απολυτήριο μας γράφει : “Οικονομικό Λύκειο Χίου ” !
Εύχομαι σε αυτό το φιλανθρωπικό Ίδρυμα να αντέξει την φθορά του χρόνου και να στέκει αγέρωχο και να εκπαιδεύει τα νιάτα της Χίου και την πολιτεία να στέκεται συμπαραστάτης και αγωγός για την εύρυθμη λειτουργία του!
Καλές εξετάσεις σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες και καλή πρόοδο στην ζωή τους!
Χίος 3 Ιουνίου 2021
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.