Η απόφαση να μετακομίσει κανείς από την πρωτεύουσα, από την Αθήνα, σε μια επαρχιακή μικρή πόλη, μόνο εύκολη δεν είναι. Η ζωή σε μια μικρή πόλη διαφέρει άρδην από τη ζωή στην μεγαλούπολη, από τη ζωή στην Αθήνα. Τα πάντα είναι διαφορετικά. Για όσους για πρώτη φορά αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα της μετάβασης από την πρωτεύουσα στην επαρχία τότε σίγουρα το σοκ θα είναι μεγάλο. Θα είναι σαν να γνωρίζουν έναν άλλο κόσμο. Χωρίς, όμως, αυτό, απαραίτητα να είναι κακό. Ισα-ίσα.
Πώς είναι η ζωή στην επαρχία;
Η ζωή στην επαρχία κρύβει εξίσου μεγάλες απολαύσεις αλλά και μεγάλες δυσκολίες και σίγουρα μεγάλες εκπλήξεις. Με τι λοιπόν, μπορεί, να βρεθεί αντιμέτωπος κάποιος που μετακομίζει από μια μεγαλούπολη στην επαρχία; Πάρτε μια γεύση παρακάτω.
Ηρεμία και γαλήνη
Είναι προφανές ότι οι μικρές επαρχιακές πόλεις δεν έχουν τη βαβούρα των μεγαλουπόλεων. Ο,τι, όμως, και να έχετε ακούσει για την ησυχία στην επαρχία, δεν περιγράφει επακριβώς το πώς πραγματικά είναι να ζεις σε μια μικρή πόλη. Ηρεμία, γαλήνη και πολλές διεξόδους στη φύση.
Σχολεία και φροντιστήρια
Ιδιωτικά σχολεία, στην πλειοψηφία των επαρχιακών πόλεων δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως Δημόσια, τα οποία είναι εξαιρετικά. Δεδομένου ότι οι κοινωνίες είναι μικρές, μάλιστα, στην πλειοψηφία των Δημόσιων Σχολείων γίνεται πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Σαφέστατα πιο περιορισμένες και οι επιλογές σε φροντιστήρια, αλλά και εδώ το καλό της κλειστής κοινωνίας είναι ότι τα νέα για τους καλούς μαθαίνονται εύκολα.
Η δουλειά και τα προσωπικά συχνά… μπλέκονται
Στις μικρές επαρχιακές πόλεις όλοι λίγο-πολύ γνωρίζονται με όλους. Είναι δηλαδή φυσιολογικό να πηγαίνεις στο γιατρό και να τον αισθάνεσαι… φίλο σου, είναι φυσιολογικό να συναντάς στο δρόμο τον δικηγόρο σου και να τον συναντάς και είναι επίσης φυσιολογικό να βγαίνεις το βράδυ για φαγητό και να γνωρίζεις όλους τους πελάτες που τρώνε στο μαγαζί. Και τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.
Όλα κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς
Στις επαρχιακές πόλεις τα πάντα κινούνται σε πιο αργούς ρυθμούς. Οι αποστάσεις είναι μικρές, όλοι είναι γνωστοί μεταξύ τους και κανονίζουν τις δουλειές τους όπως τους βολεύει. Και καθώς όλα κινούνται σε πιο αργούς ρυθμούς, αδιαμφισβήτητα η ποιότητα ζωής είναι καλύτερη. Μπορεί κάποιος να περάσει πραγματικό χρόνο με τους φίλους του, δεν υπάρχει βιασύνη και δυνατότητα να απολαύσει κανείς τη στιγμή.
Το πάρκινγκ δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα
Το πάρκινγκ είναι παντού πρόβλημα. Αλλά στις επαρχιακές πόλεις είναι σαφέστατα μικρότερο πρόβλημα από ότι είναι στην Αθήνα. Εκτός του ότι τα περισσότερα σπίτια είναι μονοκατοικίες και άρα έχουν το δικό τους χώρο πάρκινγκ, γενικά, υπάρχουν ελεύθεροι χώροι που μπορεί άνετα όποιος θέλει να παρκάρει το αυτοκίνητό του.
Θα κάνεις χιλιόμετρα για… διασκέδαση και φαγητό
Δεδομένου ότι μιλάμε για κάποια μικρή επαρχιακή πόλη, είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχουν όλες οι επιλογές που υπάρχουν εδώ στην Αθήνα. Δύσκολα θα βρεις σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και γιαπωνέζικο, και ταϊλανδέζικο και ινδικό και μεξικάνικο και ό,τι άλλο. Δύσκολα επίσης θα βρεις μεγάλα εμπορικά κέντρα, ή πολλές αίθουσες κινηματογράφου. Και για αυτό είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο κάτοικοι της επαρχίας να αποφασίζουν να κάνουν κάποια… χιλιόμετρα για να διασκεδάσουν. Είτε επιλέγοντας να περάσουν το βράδυ τους σε μια κοντινή πόλη γιατί μόλις άνοιξε ένα cozy εστιατόριο, είτε επιλέγοντας να έρθουν δυο ημέρες στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να πάρουν λίγο τον αέρα τους, να πάνε για ψώνια, φαγητό, σινεμά, θέατρο κλπ.
Η αγορά εργασίας είναι πιο περιορισμένη
Τα πράγματα είναι ήδη δύσκολα στην αγορά εργασίας. Και σε σχέση με την Αθήνα, ναι, τα πράγματα στην επαρχία είναι πιο δύσκολα. Οι επιλογές είναι μικρότερες, γιατί η αγορά είναι μικρότερη.
Υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση της κοινότητας
Μόλις κάποιος καταφέρει να γίνει μέλος της κοινότητας, να βρει έναν τρόπο να εισχωρήσει στις παρέες και στις ομάδες των ντόπιων, το μόνο σίγουρο είναι ότι μόνο καλά θα έχει να κερδίσει. Και κυρίως άπλετη υποστήριξη.
Όλοι ξέρουν ποιος είσαι
Σε αντίθεση με τις μεγαλουπόλεις που οι περισσότεροι δεν ξέρουν ούτε ποιος μένει δίπλα τους, και όλοι είναι άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, στις επαρχιακές πόλεις, είναι όλοι γνωστοί μεταξύ τους. Πολλοί, δε, είναι συγγενείς, κουμπάροι, κολλητοί και για αυτό αν μια συμβουλή χρειάζεται σε κάποιον που θα μετακομίσει στην επαρχεία, είναι αυτή: Ποτέ μην αρχίσετε να κριτικάρετε κάποιον αν δεν γνωρίζετε πολύ καλά την παρέα σας, τους ανθρώπους που έχετε απέναντί σας και σας ακούνε.
Δεν είναι απαραίτητα ασφαλέστερα
Οι ίδιοι κίνδυνοι που υπάρχουν σε μια μεγαλούπολη υπάρχουν και σε μια επαρχιακή πόλη. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια ακούσαμε πολλές φορές για περιπτώσεις ληστειών στην επαρχία, είτε ως μεμονωμένα περιστατικά, είτε συνολικά κατά την εξάρθρωση σπειρών και της αποκάλυψης της δράσης τους.
Τα μέσα μεταφοράς είναι λιγοστά
Σε αντίθεση με τις μεγαλουπόλεις όπου υπάρχει πληθώρα μέσων μαζικής μεταφοράς, στην επαρχεία, τα ΜΜΜ είναι ελάχιστα και κυρίως για να καλύπτουν ανάγκες σύνδεσης με διπλανά χωριά. Την ίδια ώρα, όμως, οι αποστάσεις είναι σαφέστατα μικρότερες και όποιος έχει όρεξη για περπάτημα σίγουρα θα μπορούσε να τις καλύψει με τα πόδια.
Θα προκύψουν ευκαιρίες που δεν περιμένατε
Ανεξάρτητα με το πόσο μικρή είναι η πόλη στην οποία θα μετακομίσετε, σίγουρα θα υπάρξουν ευκαιρίες να κάνετε πράγματα που δεν είχατε φανταστεί. Να παίξετε ένα άθλημα που δεν γνωρίζατε, να συμμετέχετε στην τοπική λέσχη φωτογραφίας ή καλλιτεχνικών, να απολαύσετε τη φύση ή να παρακολουθήσετε το τοπικό φεστιβάλ. Και να γνωρίσετε και την αγροτική ζωή, γιατί όχι.