Με ευθύνη Μηταράκη η επιλογή χώρου δομής – καραντίνας στη Χίο

Με ψήφους των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων «Σύμπραξη Δημιουργίας» του Σταμάτη Κάρμαντζη και της «Πρωτοβουλίας για τη Χίο» με επικεφαλής τον κ. Μανώλη Βουρνού, εγκρίθηκε η πρόταση για την δημιουργία δομής καραντίνας στη Χίο, για τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, σε χώρο που θα επιλεγεί με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά τα ψηφίσματα και οι ψήφοι:

Το Ψήφισμα της Σύμπραξης Δημιουργίας: Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των καταστάσεων η Σύμπραξη Δημιουργίας προτείνει ο χώρος του περιορισμού προσφύγων μεταναστών (καραντίνας) λόγω της πανδημίας να έχει αυστηρώς προσωρινά χαρακτηριστικά και να μην παρουσιάζει μορφή δεύτερης δομής αλλά να προσφέρει την αναγκαία φροντίδα. Η επιλογή του χώρου με διαφανείς διαδικασίες που θα συνάδουν με τις οδηγίες του αρμοδίου Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ καθώς και η λειτουργία του να είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Η ενέργεια αυτή να συνδεθεί με την ενίσχυση των υποδομών του Νοσοκομείου Χίου και με την αναγκαία στελέχωσή του καθώς και με την άμεση αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ που θα οδηγεί στο κλείσιμό της.

Με αιτιολόγηση ψήφου ο Μ.Βουρνούς πρόσθεσε «να συγκλίνουμε συμφωνούμε με την +πρόταση προτροπή της Ε.Ε να εκκενωθούν τα ΚΥΤ των νησιών γιατί δεν παραβαίνει την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας»

Υπερψήφισαν: Καλογεράκης , Μπουρνιάς , Ζαννίκος, Βεργίνας, Ζωάνος, Πατεριμός, Βεργίτσης, Μπελέγρης, Βουρνούς, Ντομάτας, Γιακούμας, Κλιαμενάκης, Ποταμούση, Καμπούρης, Ξενάκης, Καρασούλης και Μάντικας.

Το ψήφισμα της Συμμαχίας Αξιών: Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου εμμένει στην προηγούμενη απόφασή του για καμία νέα δομή στη Χίο. Καταδικάζει τη μέχρι σήμερα αδιαφανή διαδικασία, απαιτεί ενίσχυση του Νοσοκομείου Χίου, απαιτεί την υιοθέτηση των πρακτικών και των προτύπων που έχει επιλέξει η Εθνική Επιτροπή, ο ΕΟΔΥ, οι αρμόδιοι λοιμοξιολόγοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αθήνα και σε άλλους νομούς π.χ Ξάνθη κάνοντας χρήση συγκεκριμένων, κατάλληλων, καλά εξοπλισμένων χώρων και όχι στη δημιουργία νέας δομής. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και θα προκύψουν μέσα από δημόσιες και διαφανείς διαδικασίες κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Απαιτεί τέλος την ολοκληρωτική αποσυμφόρηση των νησιών και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ.

Υπερψήφισαν: Στεφάνου, Ποδιάς, Σαραντινούδης, Νύκτας, Φρεζούλης, Μυριαγκός, Τριαντάφυλλος, Σάτρα, Γεωργούλης.

Το ψήφισμα του Χίος Μπροστά: Θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης. Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχομένων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης, μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης, ΜΚΟ κλπ). Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση επαφών. Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών). Ήδη από χθες η Πολιτική Προστασία αυστηροποίησε στο μέγιστο τη δυνατότητα μετακίνησης προς τα νησιά. Προτείνουμε τη δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για τη συλλογή των νεοεισερχομένων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους εκτός των νησιών (μόνο μεταφορά όχι δημιουργία πλωτής δομής). Διαφωνούμε τη χρήση ξενοδοχείων ή κτηρίων γιατί η χρήση τους με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργού μετά την παρέλευση 14 ημερών ότι οι νεοεισερχόμενοι θα οδηγούνται στη ΒΙΑΛ γεγονός που εξυπηρετεί την περαιτέρω διόγκωσή της. Ο 2ος σημαντικότερος λόγος είναι η προστασία του Γενικού Νοσοκομείου Χίου. Εμμένουμε επίσης στις ήδη έως τώρα ψηφισθείσες θέσεις του Δ.Σ. για το μεταναστευτικό. Καταδικάζουμε την αδιαφάνεια και τις μεθοδεύσεις που έχουν μέχρι τώρα ακολουθηθεί από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Υπερψήφισαν: Καραβασίλης, Μπιλιράκης, Αγιωργούσης, Σαραντινός, Παμπάλου, Γλύκας

Το Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης: Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου θεωρεί ότι η ύπαρξη χώρου – καραντίνας λόγω της πανδημίας πρέπει να έχει αυστηρώς προσωρινά χαρακτηριστικά και να μην συνδέεται σε καμία περίπτωση με την ύπαρξη δεύτερης δομής στη Χίο. Να ισχύσει ό,τι ισχύει για όλους τους Έλληνες και ξένους πολίτες που έρχονται στη χώρα και να είναι απαραίτητη η καραντίνα δηλαδή διαμόρφωση με επιστημονικούς όρους χώρου καραντίνας σε ξενοδοχειακή μονάδα όπως έγινε σε Θράκη, Αθήνα κλπ. Να συνδέεται αυτή η ενέργεια με την ενίσχυση των υποδομών του Νοσοκομείου Χίου με την πλήρη λειτουργία των 7 ΜΕΘ, με άμεσες μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και ενίσχυση υλικών σε γάντια, μάσκες, αναπνευστήρες κλπ. Με την άμεση αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ από τον υπερπληθυσμό και την ενίσχυση του ΚΥΤ σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους πρόσφυγες/μετανάστες όσο και για το προσωπικό που δουλεύει εκεί συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού Αστυνομίας και Λιμενικού. Τέλος, να συνδέεται με την προοπτική κλεισίματος της ΒΙΑΛ.

Με αιτιολόγηση ψήφου ο Μ.Στάθης πρόσθεσε ότι «καταδικάζουμε όλες τις αδιαφανείς διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί έως τώρα εκ μέρους της κυβέρνησης».

Υπερψήφισαν: Σκούφαλος, Κωστάλα, Αντωνόγλου,  Στάθης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.