Με θάρρος και Ντομπροσύνη!

—————————————————-
Λέξεις ακριβοθώρητες ίσως και σπάνιες για την σημερινή εποχή του ψεύδους και του μίσους.
Ίσως είμαι επηρεασμένος από προσωπικές μου σχέσεις και συμπεριφορές φίλων, συγγενών, γνωστών και αγνώστων πού βλέπω ή δεν βλέπω ή συναντώ σε δρόμους και πλατείες ή στις παραλίες και γιαυτό ακριβώς τον λόγο γράφω τις σημερινές μου απόψεις:
Η αλήθεια και η ειλικρίνεια είναι δύο αρετές που συναντάμε στους ανθρώπους. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να είσαι ειλικρινής και να έρχεσαι αντιμέτωπος με τους συνομιλητές σου και να λες τα πράγματα με το πραγματικό τους όνομα.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που για να επιπλεύσουν και να επιβιώσουν πρέπει να καμουφλάρονται πίσω από ωραιοποιημένες αλήθειες δηλαδή τα ” κατά συνθήκη ψεύδη ” αλλά όχι πάντοτε αθώα ψέματα, αφού πολλές φορές κάνουν ζημιά και βλάπτουν ορισμένους όσα ψέματα και αναλήθειες λέγονται.
Υπάρχει και η πονηριά πού ίσως κυνηγούν κάποια καλύτερη επαγγελματική ανέλιξη ή και σε ότι αφορά τις σχέσεις γενικότερα δεσμού ή κληρονομιάς ή και ανεξάρτητα από το είδος της σχέσης θέλοντας την αποδοχή απ όλους για να τρέφεται το εγώ τους και ο εγωισμός τους.
Οι καιροί έχουν αλλάξει η οικονομική κρίση και η πανδημία έχει κτυπήσει και τις ηθικές αξίες και τις φιλικές αρετές, το ψέμα είναι πιο εύκολο ανάμεσα στις δυσκολίες της καθημερινότητας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο ίσως υπάρχει η αίσθηση κάποιας αυτοπροστασίας είτε για να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας με τον φίλο ή τον σύντροφο ή το αφεντικό ή τους συγγενείς και γενικώς τους γύρω μας γιατί λέγοντας αλήθειες πολλές φορές έρχεσαι και ο ίδιος αντιμέτωπος με το υποσυνείδητο σου και παραδόξως κτίζουμε την ζωή μας μέσα στο ψέμα, κάνοντας το ασπίδα προστασίας για την αυτοπροβολή!
Βέβαια οι άνθρωποι με θάρρος και Ντομπροσύνη ξεχωρίζουν για την ειλικρίνεια τους και σαν φωτεινά αστέρια λάμπουν στους ουρανούς!
Δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ γοητεύει το να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και να εκφράζεσαι μπροστά στους άλλους χωρίς φόβο και πάθος.
Είναι πολύ δύσκολο να έχεις εμπεριστατωμένη άποψη και να εκφράζεσαι με ευθύτητα αλλά και με σεβασμό παράλληλα με τους συνομιλητές σου και φυσικά οφείλεις να καταλαβαίνεις ότι αυτή η άποψη είναι μόνο για τον άμεσα συνομιλητή και όχι για τρίτους και απόντες!
Οι καθαρές κουβέντες η γνήσια Ντομπροσύνη που σεβότανε οι παλιοί είναι η γνήσια αρετή που όσο σκληρή και αν φαίνεται μπορεί να σε οδηγήσει μπροστά και να γίνεις ξεχωριστός!
Το να μπορείς να κοιτάζεις τους συνομιλητές σου κατάματα και να τους αντιμετωπίζεις στα ίσια μπορείς με αυτόν τον τρόπο να συνάψεις γνήσιες και ουσιαστικές σχέσεις που έχουν χρόνο και βάθος και διάρκεια και σε τοποθετεί αυτόματα στις καρδιές και το μυαλό των ανθρώπων που θέλουν να σε κάνουν παρέα!
Όλοι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούνε την αλήθεια και δεν είναι εύκολο να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα γιατί είναι δύσκολο σε όσους έχουν μάθει να στέκονται και να επιπλέουν στην επιφάνεια να εισχωρήσουν στο βάθος και να αναλύσουν τις πράξεις τους και όταν τους τα βγάζεις στο φως έρχονται σε δύσκολη θέση και αντιδρούν και θυμώνουν γιατί ίσως τους πονάει και τους ελέγχει η συνείδηση τους εάν πράγματι υπάρχει!
Πολλές φορές μπορεί να χάσεις κάποιους ανθρώπους από την ζωή σου παροδικά ή και μόνιμα γιατί φεύγουν μακριά σου επειδή δεν μπόρεσαν νά αντέξουν τη γνώμη σου για τις πράξεις τους ή δεν αντέχουν την αλήθεια γιατί δεν είναι ειλικρινείς ούτε στον εαυτό τους.
Δεν έχουν το θάρρος της γνώμης τους ούτε δέχονται την κριτική της άλλης άποψης.
Ίσως όσοι φεύγουν και απομακρύνονται τους δίδεται ο χρόνος της αυτοκριτικής και μπορεί να μάθουν από τα λάθη τους και ξαναβρούν τον πραγματικό εαυτό τους στο διάβα του χρόνου.
Εάν ανήκει κάποιος σε αυτούς τους πραγματικά γοητευτικούς και τυχερούς ανθρώπους που έχουν το θάρρος της γνώμης τους και μιλούν με Ντομπροσύνη να μην διστάσει ποτέ να μιλάει και να εκφράζετε ανοιχτά καθαρά και ξάστερα και να καθιστά την άποψη του με σαφήνεια στους ανθρώπους που συναναστρέφεται είναι ξεχωριστός!
Είναι μεγάλο προτέρημα να υποστηρίζεις την γνώμη σου, αλλά να αναγνωρίζεις το δίκιο και το άδικο και πάντοτε να εκφράζεσαι ελεύθερα και σύμφωνα με την αλήθεια το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά σου, με ήθος και Ηθική πού είναι το δείγμα της αυτοεκτίμησης και διατηρώντας όλα τα συναισθήματα και αισθήματα και το βασικότερο την αξιοπρέπεια σου.
Δεν χρειάζεται ούτε να φοβάσαι μην χάσεις την φιλία κάποιων πού θα ήθελαν να πάρεις την έγκριση τους αν είσαι ποιος είσαι ή και αν είσαι ακέραιος χαρακτήρας με εντιμότητα και υψηλά ιδανικά και με το κεφάλι ψηλά και με υπερηφάνεια μέσα στην κοινωνία!
Πάντοτε η αλήθεια και η Ντομπροσύνη κτίζει γερούς και Υγιείς δεσμούς και φιλίες που κρατούν στην Αιωνιότητα και παραμένουν δίπλα σου οι υγιώς σκεπτόμενοι χωρίς ζηλοφθονία και δίχως φόβο και πάθος αλλά με ειλικρίνεια και να βγαίνουν όλα στο φως!
Καλημέρα Έλληνες απανταχού γης από την ακριτική Χίο με πολύ αγάπη και Αισιοδοξία!
Χίος 6 Ιουλίου 2021
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.