Με μειωμένο αριθμό ρουκετών και φέτος ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο Βροντάδο ξεκινά το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Τόσο παλιό όσο και η ναυτοσύνη στο Βροντάδο.

Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του εθίμου, με τα συνεργεία στο Βροντάδο να ολοκληρώνουν μέσα στις επόμενες μέρες τις περιφράξεις σε σπίτια και στις δυο ενορίες, Παναγία Ερειθιανή και Άγιος Μάρκος.

Ο ρουκετοπόλεμος και φέτος θα πραγματοποιηθεί με μειωμένο αριθμό ρουκετών λόγω των κατά καιρούς αντιρρήσεων ορισμένων κατοίκων της περιοχής.

Οι δύο “αντίπαλες” ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Ο ρουκετοπόλεμος συνεχίζεται κάθε Πάσχα χωρίς διακοπή (εκτός το Πάσχα του 2016) αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Οι δυο αντίπαλες ομάδες θα ξεκινήσουν τις ρίψεις από τις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το έθιμο να κορυφώνεται στις 12 τα μεσάνυχτα με την Ανάσταση του Κυρίου.

Την επόμενη ημέρα, την Κυριακή του Πάσχα καταμετρούνται τα ρουκετόξυλα που έχουν πέσει σε κάθε εκκλησία για να ανακηρυχθεί ο νικητής της αναμέτρησης.

 

Φώτο από Explore Chios

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.