Μηταράκης: Αυτά είναι τα βήματα για τη λειτουργία του Φράγματος Κόρης Γεφύρι

Ως προς το έργο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, και έπειτα από την δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Παντελή Βρουλή, ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχω ήδη ενημερώσει ότι για την πλήρη λειτουργία του Φράγματος Κόρης Γεφύρι, του οποίου το κατασκευαστικό σκέλος ολοκληρώθηκε πέρσι, απαιτούνται συμπληρωματικές εργασίες που σχετίζονται με έργα υδροληψίας και εκκενώσεως, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει και υλοποιούνται. Ακόμη, απαιτείται ανάθεση σε ανάδοχο που θα παρακολουθεί επί τόπου την πραγματική λειτουργία του φράγματος για τις πρώτες δύο υδροδοτικές περιόδους και θα παρεμβαίνει άμεσα σε τυχόν δυσλειτουργίες. Αυτά θα υλοποιηθούν με συμπληρωματικές συμβάσεις από τον υφιστάμενο ανάδοχο, ενώ ήδη έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες έγκρισης των σχετικών χρηματοδοτήσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, χρειάζεται ακόμη ο ορισμός τεχνικού συμβούλου που θα βεβαιώσει το κλείσιμο του φράγματος και που θα αναλάβει να παρακολουθεί τη λειτουργία του τις πρώτες υδροδοτικές περιόδους. Στόχος για όλα αυτά είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιτευχθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 το κλείσιμο του πώματος και η έναρξη λειτουργίας του Φράγματος ώστε να αρχίσει να συλλέγει νερό. Ο Οκτώβριος είναι ορόσημο, καθώς δια νόμου απαγορεύεται η πρώτη πλήρωση φραγμάτων την περίοδο Νοέμβριος – Απρίλιος. Ζήτησα από τον αρμόδιο Υφυπουργό Νίκο Ταχιάο να μας επισκεφτεί το συντομότερο στη Χίο, να δει το έργο και να συνομιλήσει με όλους τους φορείς.

Όμως, το ζήτημα της ύδρευσης της Χίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα. Δεν θα λυθεί προφανώς μόνο από το Κόρης Γεφύρι. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια συνολική αντιμετώπιση, για να έχουμε επάρκεια νερού, για οικιστική, αγροτική, τουριστική χρήση και πόσιμο νερό στις βρύσες. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις, δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτική. Οι Χιώτες απαιτούν συμπόρευση και λύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.