Μηταράκης: «Η χώρα μας δοκιμάστηκε στο Μεταναστευτικό και κατάφερε να ελέγξει τις ροές»

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, υποδέχτηκε στο κτήριο «Κεράνη» τους υποψήφιους ακόλουθους της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε στους υποψηφίους της Διπλωματικής Ακαδημίας πως το Μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συνεχίσει να απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επόμενες δεκαετίες, τονίζοντας πως η χώρα μας βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση αποτελώντας μία από τις κύριες, αν όχι την κυριότερη, πύλη εισόδου μεταναστών στην ΕΕ.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σημείωσε πως «η χώρα μας δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια ωστόσο κατάφερε να ελέγξει σε τέτοιο βαθμό τις μεταναστευτικές ροές ώστε να μην υφίσταται ως ζήτημα στην πολιτική επικαιρότητα και επιπλέον να αποτελούμε διεθνώς παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής στη διαχείριση του Μεταναστευτικού».

Παράλληλα, ο κύριος Μηταράκης αναφέρθηκε και στο θέμα των νόμιμων οδών μετανάστευσης στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι «είναι απαράδεκτο να επιτρέπουμε στα δίκτυα λαθροδιακινητών να καθορίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη. Πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε ευκαιρίες εργασίας και ευημερίας σε όσους τις αναζητούν.  Σε αυτή την κατεύθυνση η χώρα μας έχει προχωρήσει στην υπογραφή MOU με το Μπαγκλαντές και LOI με το Πακιστάν».

Τέλος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρθηκε προς τους υποψήφιους ακόλουθους της Διπλωματικής Ακαδημίας στον ρόλο της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό, σχολιάζοντας: «Πρόκειται για την πιο σημαντική χώρα ως προς τη διαχείριση των ροών προς την Ε.Ε. Με την εμπλοκή της στη Συρία και τη Λιβύη ασκεί με μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έλεγχο στις ροές που καταλήγουν σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Μάλτα. Η μη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης το 2016 αποτελεί ζήτημα αξιοπιστίας για την Ε.Ε.  Με ποιον τρόπο θα διασφαλίζεται η εφαρμογή μελλοντικών συμφωνιών με τρίτες χώρες όταν επιτρέπεται στην Τουρκία να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της ατιμωρητί;».

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.