Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάριο Σαλμά, μίλησε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» στο Action24.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Κακούση αναφορικά με τη στάση των βουλευτών και την επικείμενη απόφαση για τη διαγραφή του κ. Σαλμά, ο κ. Μηταράκης σχολίασε πως «έγινε μία ερώτηση από έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας θέματα πολιτικής και αυτό είναι θετικό στη Δημοκρατία. Είναι θετικό οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να είναι ενεργοί στην άσκηση της εποικοδομητικής κριτικής στην Κυβέρνηση. Για αυτό ήταν και θετική η ερώτηση που έγινε, και πολύ καλή η απάντηση του κ. Χατζηδάκη που μας έδειξε τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει στο θέμα των κόκκινων δανείων. Αυτό είναι το Κοινοβουλευτικό κομμάτι. Υπάρχουν όμως και κάποια όρια. Υπάρχουν όρια στο πώς αναφέρεσαι σε συναδέλφους και πώς χαρακτηρίζεις συναδέλφους, οι οποίοι έχουν ιστορική διαδρομή στη Νέα Δημοκρατία. Ο σεβασμός είναι κρίσιμο στοιχείο στην ενότητα μίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και δεύτερον, αν υπάρχουν ζητήματα που θέλεις να καταγγείλεις, τα οποία τα έχεις αναφέρει, έχουν απαντηθεί και δεν έχεις προσκομίσει κάποια στοιχεία στις αρμόδιες αρχές – δεν είναι οι Κοινοβουλευτική Ομάδα δικαστικό σώμα – και από την στιγμή που έχει αυτήν την επιμονή για κάποιο λόγο, την οποία δεν μπορείς να στοιχειοθετήσεις σε ένα ποινικό επίπεδο προς την Εισαγγελία, δημιουργείται ένα ζήτημα για το ποιο είναι το κίνητρό σου».
Σχολιάζοντας τη συναδελφική συμπεριφορά τόνισε πως «υπήρχαν δηλώσεις του κ. Σαλμά που μπορεί να θεωρηθούν υποτιμητικές για άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία έχουν Κυβερνητική θέση, έχουν εκλεγεί πολλές φορές βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και έχουν και μία διαδρομή πολλή και σκληρή δουλειά και μεγάλες επιτυχίες. Αυτή η έλλειψη σεβασμού και εμμονής σε ένα θέμα, το οποίο δεν μπορείς να το στηρίξεις. Αν μπορούσε να το στηρίξει, προφανώς θα ήταν ένα θέμα και αντικείμενο για τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα θεσμικό κόμμα».
«Είναι φανερό ότι υπάρχει μία απόλυτη πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης, χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό πολιτικό ζητούμενο. Δηλαδή, όλος ο διάλογος που γίνεται αυτή τη στιγμή στην αντιπολίτευση, είναι διάλογος προσώπων και όχι διάλογος πολιτικών. Και αυτό καθιστά πολύ βαριά την ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, που παρά τα σχόλια του κ. Σκουρλέτη, παραμένει η μόνη ισχυρή, ενωμένη, σημαντική πολιτική δύναμη στη χώρα, και ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης η μόνη προσωπικότητα που μπορεί να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.
Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εθνικών εκλογών το 2027 θα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών αυτής της Κυβέρνησης, που στα μεγάλα μέτωπα, ακόμα και στην ακρίβεια που αναφέρθηκε, αν δούμε από το 2019 μέχρι σήμερα, ο συσσωρευμένος συνολικός πληθωρισμός είναι στο 13% και η αύξηση του μέσου μισθού στο 20%. Η ουσία είναι ότι στην περίοδο 2019 – 2023 αυξήθηκε το κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ 7,7%. Αυτή η πρόοδος της Ελλάδος είναι επιτυχία του Μητσοτάκη. Υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις στην οικονομία, όπως το Πρόγραμμα «Σπίτι μου 1», «Σπίτι μου 2», παρεμβαίνουμε όπου υπάρχουν προβλήματα στην αγορά».
Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση του μεταναστευτικού σήμερα στη Χίο, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «έχουμε καταφέρει από το 2020 έως σήμερα, τις αυξομειώσεις του μεταναστευτικού να μην επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει μία αύξηση ροών, όπως έχει φανεί και από τα στοιχεία της Frontex, όμως αυτό δεν δημιουργεί ζητήματα στις τοπικές κοινωνίες, όπως επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πλέον λειτουργούν οι νέες δομές, λειτουργούν με οργάνωση και ασφάλεια, η Υπηρεσία Ασύλου λειτουργεί ψηφιακά και μπορούμε να διαχειριστούμε πλέον πολύ καλύτερα το μεταναστευτικό, ώστε να μην ξαναδούμε τις φαβέλες στο Βαθύ, στη Μόρια και όλα αυτά που ζήσαμε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ».
Τέλος, αναφορικά με την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι «είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχουν διαρκείς ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι αυτονόητο, είμαστε γείτονες και πρέπει να συνομιλούμε. Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν καλύτερα στο μεταναστευτικό. Είμαι αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο μπορούμε να το ξαναπετύχουμε. Την περίοδο 2021-2022 είχαμε τις καλύτερες ροές της δεκαετίας. Ήταν περίοδοι που είχαμε σχεδόν μηδενικές ροές για κάποια διαστήματα».
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.