Μούσα Ελληνική: Για 5ο χρόνο στη Χίο με σειρά εκδηλώσεων

Ξεκινά το προσεχές Σάββατο, 24 Ιουλίου, και μέχρι την 1η Αυγούστου, το 5ο Φεστιβάλ “ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ” που συνδιοργανώνεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ.

Με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις, μας προσκαλούν σε αυτή τη γιορτή του πολιτισμού, που ψυχαγωγεί, εμπνέει και θέλει να φωτίσει το παρόν διδάσκοντας την ιστορία μας, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ελευθερία Λυκοπάντη και ο Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Αλέξανδρος Καλογεράς.

Το Φεστιβάλ αρχίζει με το «Ρόδο της Μοναξιάς», μία πολυδιάστατη εκδήλωση για το κοινωνικό φαινόμενο της Μοναξιάς, όπου συμμετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες, συγγραφείς, εικαστικοί, ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί.
Μάλιστα η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στην κεντρική πλατεία του χωριού Αρμόλια, στη νότια Χίο, το Σάββατο 24 Ιουλίου στις 9.00 μ.μ..

Αφιέρωμα στο 1821

Το φεστιβάλ θα συνεχίσει με ένα τριήμερο (25,26,29 Ιουλίου) τεσσάρων παραγωγών αφιερωμένων στην επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Οι εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνουν Ημερίδα με θέμα Γάλλους Φιλέλληνες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, του 18ου και 19ου αιώνα. Ενα ρεσιτάλ πιάνου, μία συναυλία με έργα Ελλήνων και Γάλλων συνθετών και μία βραδιά αφιερωμένη σε Βυζαντινούς ύμνους γραμμένους για τα Ολοκαυτώματα επί Τουρκοκρατίας.
Το τριήμερο τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Ακολουθεί μία βραδιά με το AerisTrio χάλκινων πνευστών, το οποίο πλαισιώνεται από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου στο Αρχοντικό Στεφάνου στον Κάμπο. Στη συνέχεια η συναυλία «MusicaPoetica», ένα ταξίδι στην ελληνική ποίηση και μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα στο Ανοικτό Θέατρο των Καρδαμύλων και μία βραδιά με «Μουσική που τη βλέπεις σα Θέατρο και Θέατρο που το ακούς σα Μουσική» στο Μουσείο Μαστίχας. Ολοκληρώνεται με εκδήλωση αφιερωμένη στα νέα ταλέντα και στους μικρούς φίλους της μουσικής, με μουσικό παραμύθι και άλλες δραστηριότητες στο όμορφο πάρκο της Κλειδούς.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Επίσης θα πραγματοποιηθούν:
δύο εργαστήρια για παιδιά, ένα μουσικής και ένα γλυπτικής με άμμο (SandArt),
δύο εκδηλώσεις στα Γηροκομεία Χίου και Καρδαμύλων,
μουσικό σχολείο για όσα παιδιά σπουδάζουν μουσική και επιθυμούν να πάρουν σεμιναριακά μαθήματα με τους καλεσμένους καλλιτέχνες,
τρεις διαλέξεις για το έργο του Ούγγρου συνθέτη GyörgyLigeti (μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα),
αναλύσεις από τους σολίστ μερικών από τα προχωρημένα έργα που ερμηνεύουν, εργαστήρι SandArt για ενήλικες και έκθεση εικαστικών με έργα από το εργαστήρι SandArt και από τη συνεργασία με τους συγγραφείς της εκδήλωσης «Το Ρόδο της Μοναξιάς».

Κρατήσεις θέσεων

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Είναι όμως απαραίτητα τα Δελτία Προτεραιότητας, τα οποία θα διατίθενται στο χώρο των εκδηλώσεων 30 λεπτά πριν την έναρξη.

Ειδικά για τη συναυλία της Παρασκευής 30/7 στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, απαιτείται κράτηση θέσης εκ των προτέρων.
(22710-72212, 10:00-18:00 καθημερινά εκτός Τρίτης).

Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία,
όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.