“ΜΠΡΑΒΟ” ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ – “ΜΠΡΑΒΟ” ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΑΦΑΛΙΟΥΣ – του Αριστείδη Ζαννίκου

 

Η “μουρμούρα” και τα παράπονα (δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα) κατά της Δημοτικής Αρχής του Σταμάτη Κάρμαντζη, (όπως και κατά των προηγούμενων), δεν είναι επαρκής λόγος ικανός να εμποδίσει κάθε αμερόληπτο και αντικειμενικό δημότη να απευθύνει το “ΜΠΡΑΒΟ” του, όταν αυτό χρειάζεται.
  Σήμερα λοιπόν, δημόσια, απευθύνω το “ΜΠΡΑΒΟ” στον Δήμαρχο μιάς και, επιτέλους στον Βροντάδο γίνεται κάτι που αναμέναμε (ζητώντας το) επί χρόνια.

Γίνεται εκτεταμένη ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα, καθ’ όλο το μήκος του δρόμου που ξεκινά από το γεφύρι Λειβαδίων (όρια Χίου-Βροντάδου) και, παράλληλα προς τον παραλιακό, φθάνει στο εικονοστάσι του Αγίου Νικολάου, αφού διέλθει έμπροσθεν των Ενοριακών Ι. Ναών Αγίου Ισιδώρου και Προφήτη Ηλιού. Μάλιστα, εξ όσων γνωρίζω, θα ακολουθήσει κάτι ανάλογο και στον δρόμο από Τρεις Μύλους Βροντάδου έως Πλατεία Ελευθερίας (Πούλου).

Λόγοι αντικειμενικότητας και δικαιοσύνης, επιβάλουν να αναφερθεί ότι, επί Δημαρχίας Μανώλη Βουρνού, με τοπικό Αντιδήμαρχο το φίλο Ματθαίο Φαφαλιό, είχε γίνει σχετικός σχεδιασμός, μικρότερου βέβαια μήκους, που όμως δεν υλοποιήθηκε. Η αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν, (από ιδρύσεως δηλαδή του ενιαίου Δήμου Χίου το 2011), δεν μπορεί παρά να υπενθυμίσει επίσης ότι, και επί Δημαρχίας Πολύδωρου Λαμπρινούδη (με τοπικούς Αντιδημάρχους τους φίλους Κώστα Μούνδρο και Νίκο Νύκτα), έγιναν κάποιες παρόμοιες παρεμβάσεις, όχι όμως τόσο εκτεταμένες όσο οι σημερινές.

  Τώρα μιλάμε για παρέμβαση συνολικού μήκους περίπου 3.400 μέτρων, επί δύο κύριων οδικών αρτηριών, με πολύ μεγάλη καθημερινή κυκλοφορία. Εν προκειμένω θυμίζω ότι, επί θητείας του Σταμάτη Κάρματζη ως τοπικού Αντιπερειάρχη Χίου, είχε γίνει ολοκληρωτική ανακατασκευή και του ασφαλτοτάπητα του παραλιακού μας δρόμου καθώς και του εσωτερικού δρόμου από Λειβάδια προς Αίπος (έως ανηφόρα Αγ. Γεωργίου), με διαγραμμίσεις,πρόσθετη σήμανση κ.λ.π.

Προφανώς κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει και στα τμήματα που ήδη ασφαλτοστρώνονται (σήμανση, διαγραμμίσεις κ.λ.π.) με βάσιμη την ελπίδα ότι, εντός της επόμενης διετίας, θα μπορέσει να γίνει ανακατασκευή ασφαλτοτάπητα τόσο σε δύο κύριες λεωφοριακές αρτηρίες (από Μπούκιου έως Παναγία Ερειθιανή και από Άγιο Μάρκο έως Μήτσικα), όσο και σε μικρούς (σε μήκος) αλλά σχεδόν αδιάβατους συνοικιακούς δρομίσκους μας.

Βέβαια, αν η αποκατάσταση της βατότητας στους εσωτερικούς δρόμους του Βροντάδου (που αποτελεί πέρασμα προς τη Βόρεια και τη Δυτική Χίο) είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, το δεύτερο, εξ ίσου σημαντικό και αναγκαίο, (αλλά σαφώς πιο δύσκολο), είναι η εφαρμογή του μέτρου των μονοδρομήσεων, που άρχισε δειλά-δειλά προ ετών, (με ουκ ολίγες βέβαια αντιδράσεις). Τώρα πρέπει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ, να γενικευθεί, βάσει σοβαρής μελέτης και λεπτομερούς ενημέρωσης των “θιγομένων”κατοίκων.

Η κατάσταση με τα, συνεχώς αυξανόμενα, Ι.Χ. που σταθμεύουν επί των στενών δρόμων μας καταλαμβάνοντας ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ τη μία λωρίδα κυκλοφορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Προκαλεί ατυχήματα, δυσφορία, διαπληκτισμούς και, εν τέλει, αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας ζωής τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών μας, μηδέ των διερχομένων εξαιρουμένων, που, καθημερινά, “βλαστημούν” την ώρα και τη στιγμή που χρειάστηκε να διασχίσουν τον Βροντάδο προς Αίπος, με προορισμό τη Δυτική και τη Βόρεια Χίο.

Μαζί λοιπόν με το σημερινό “ΜΠΡΑΒΟ” προς τον Δήμαρχο Χίου καθώς και τον Τοπικό Αντιδήμαρχο Σιδερή Ντομάτα, απευθύνω έκκληση για την ΑΜΕΣΗ παρέμβασή τους μήπως και δρομολογηθούν λύσεις ρεαλιστικές και εφικτές, οι οποίες θα ανακουφίσουν (τα επόμενα χρόνια) τον Βροντάδο που ήδη ασφικτυά κυκλοφοριακά. Εξυπακούεται ότι, αναγκαία και χρήσιμα έργα όπως ο δεύτερος Βρεφονηπιακός Σταθμός στο Βόρειο τμήμα του Βροντάδου (σε υπάρχον δημοτικό οικόπεδο), η ριζική επισκευή των Διδακτηρίων μας και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειδούς, η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του Βροντάδου (“αυλή” και για τους κατοίκους της Χώρας), καθώς και η αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη του περιαστικού δάσους Κλειδούς-Ρεστών-Τρυπατέ, (πνεύμονας των πόλεων Χίου και Βροντάδου καθώς και των Καρυών), πρέπει να τύχουν της προσοχής των αιρετών μας μήπως και, τα προσεχή έτη, βρουν τις πλέον σωστές λύσεις.

Θα κλείσω το σημερινό σημείωμα με μια επισήμανση-γνωστοποίηση πολύ σημαντική:

–  Η Εφοπλιστική οικογένεια των ΦΑΦΑΛΙΩΝ, στην οποία πολλά οφείλει ο Βροντάδος και η Χίος ολόκληρη, αυτές τις μέρες, με νέα, μεγάλη δωρεά της, αντικαθιστά τον τάπητα του Φαφαλίειου Σταδίου, με καινούργιο και αυτό χάρη της νεολαίας του νησιού μας. Μαζί λοιπόν με το “ΜΠΡΑΒΟ” στη Δημοτική Αρχή ας δεχτούν και οι Μεγάλοι Ευεργέτες του τόπου μας, οι Φαφαλιοί, ένα ακόμη ειλικρινές “ΜΠΡΑΒΟ”. Να είναι όλοι τους καλά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.