Μόρφωση για όλα τα προσφυγόπουλα – Καμία ανοχή στη ξενοφοβία και το ρατσισμό

Ο Έλληνας άνεργος, ο νέος μαθητής και σπουδαστής, ο ανασφάλιστος εργάτης, ο κακοπληρωμένος υπάλληλος, ο καταχρεωμένος επαγγελματίας  δεν έχει εχθρό το μετανάστη βιοπαλαιστή, τον εργάτη με διαφορετικό χρώμα, γλώσσα ή θρησκεία. Δεν τους κλέβει αυτός το ψωμί από το τραπέζι. Το μεγάλο κεφάλαιο είναι που το κάνει, μαζί με τα κόμματα και τους πολιτικούς που το στηρίζουν. Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός και ο φασισμός είναι οι πραγματικοί εχθροί μας. Ο περισσότερος κόσμος στο νησί μας όλο το προηγούμενο διάστημα στάθηκε αλληλέγγυος στους πρόσφυγες και μετανάστες και το έδειξε έμπρακτα, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και ρουχισμό και παραδίδοντάς τα  στους καταυλισμούς προσφύγων.

Όσοι καταφέρουν να σωθούν από τις βόμβες, από τις κακουχίες, από τους δουλεμπόρους, από τα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, περνάνε στη χώρα μας, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς, αλλά κυρίως για τα παιδιά τους.

Στο νησί  μας σήμερα βρίσκονται εκατοντάδες ξεριζωμένοι  από τις πατρίδες τους, περιπλανώμενοι σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, προσπαθώντας εναγωνίως να σώσουν τη ζωή τους. Αυτοί δεν ήρθαν στην Ελλάδα για τουρισμό και αναψυχή! Είναι στοιβαγμένοι σε κέντρα κράτησης, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης οι οποίοι έχοντας περάσει πόλεμο και ένα μακρύ ταξίδι προσφυγιάς, χωρίς όμως να χάσουν την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή.  Στην Ευρώπη βλέπουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και εκεί προσπαθούν να φτάσουν.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα αυτό, το βιώνουμε δεκαετίες τώρα. Ποιος αλήθεια από εμάς δεν έχει συγγενείς μετανάστες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου; Πόσα από τα παιδιά μας σήμερα  ξενιτεύονται για να βρουν δουλεία;

Το δικαίωμα στην ζωή και στην  στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, για όλους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή, το χρώμα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος αποτελεί κριτήριο πολιτισμού, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης κάθε ανθρώπου, κάθε κοινωνίας και λαού. Ιδιαίτερα όταν αυτό το δικαίωμα αφορά ανθρώπους και μικρά παιδιά.

Ο λαός με τη δική του πάλη μπορεί να απομονώσει και να αχρηστεύσει την άθλια προσπάθεια των εγκληματιών νεοναζί της Χρυσής Αυγής και των άλλων φορέων του ρατσισμού  να εμφανίσουν ως «εχθρούς» τις οικογένειες των προσφύγων και των μεταναστών, επιδιώκοντας έτσι να βρωμίσουν με το φασιστικό, ρατσιστικό τους δηλητήριο εργατικές – λαϊκές συνειδήσεις και όχι το σύστημα που τους γεννά, τους θρέφει και τους αξιοποιεί για να βάλει στο στόχαστρο τη λαϊκή πάλη και να χτυπήσει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα. Αποφεύγουν, όπως « ο διάβολος το λιβάνι», να πουν μια ουσιαστική κουβέντα για τις αιτίες και τους υπεύθυνους των πολέμων και της προσφυγιάς.

Πολύ περισσότερο να καταδικάσουν τις εγκληματικές επεμβάσεις τους με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων στη Μέση Ανατολή. Δηλαδή να καταγγείλουν το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία κλπ που επεμβαίνουν στη

περιοχή και σκορπούν το θάνατο και τη καταστροφή. Δεν τολμούν, να απαιτήσουν να απομακρυνθεί το ΝΑΤΟ απ

ό το Αιγαίο, να σταματήσει η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος του λαού, να σταματήσει η λειτουργία των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, να μη δοθεί και νέα βάση στη Κάρπαθο ή αλλού.

Ο πραγματικός μας αντίπαλος είναι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, τα μονοπώλια και η εξουσία τους.

 Γιάννης Ν. Παληός
7-10-2018

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.