Νέα «εισβολή» 300 αλλοδαπών στη Λέσβο – Αναπτύσσονται 17 πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για να «σφραγίσουν» τα θαλάσσια σύνορα

 

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσφυγές ροές στο νησί της Λέσβου, καθώς μόνο σε ένα 24ωρο έφτασαν στις ακτές της 300 πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των φιλοξενουμένων στη Μόρια στους 11.000 περίπου.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο προστασίας του Πολίτη προχωράει τη Δευτέρα στην απομάκρυνση 1.500 μεταναστών με δυο ναυλωμένα πλοία.

Ήδη οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας συγκεντρώνουν τους αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν σύμφωνα με λίστες που καταρτίσθηκαν στην Αθήνα.

Παράλληλα, άλλοι 300 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν σε ακτές της Λέσβου χθες και σήμερα, αυξάνοντας τον αριθμό όσων ζουν στη Μόρια στους 11.000 περίπου.

Συγκεκριμένα 88 άτομα έφθασαν το Σάββατο ενώ αυξημένες ιδιαίτερα είναι οι ροές σήμερα, με ήδη περισσότερους από 200 αιτούντες άσυλο να έχουν φτάσει από το πρωί της Κυριακής σε ακτές στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση αποτροπής των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε χτες το πρωί προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα, μετά την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Είχε προηγηθεί η έκφραση δυσαρέσκειας από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προς τον πρέσβη της Τουρκίας, για τη μη συμμόρφωση της γειτονικής χώρας με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία της με την ΕΕ το 2019.

Όπως μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός από το Μέγαρο Μαξίμου τα επόμενα 24ωρα 17 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (κάθε τύπου πλην φρεγατών) θα «σαρώσουν» όλη τη θαλάσσια περιοχή από τη Λέσβο μέχρι τα Δωδεκάνησα, με σκοπό να αποθαρρύνουν όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου και δεν θεωρούνται πρόσφυγες, όπως και τους σύγχρονους δουλέμπορους, από τυχόν προσπάθεια να φτάσουν στην Ελλάδα.

Την περισυλλογή των μεταναστών θα κάνουν σκάφη του Λιμενικού που θα τους μεταφέρουν στα κέντρα ταυτοποίησης.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει και την αύξηση των πλοίων του ΝΑΤΟ που περιπολούν για τον ίδιο λόγο στο Αιγαίο, από τέσσερα σήμερα σε διπλάσιο αριθμό τουλάχιστον.

Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε νησιά του Αιγαίου από την αύξηση των ροών.

πηγή:hellasvoice.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.