Νέα στοιχεία για τα προς έγκριση ολιγομελή τμήματα των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) της Χίου

Κρίνεται ως ένα ακόμη θετικό βήμα η νέα, έγκαιρη, ανακοίνωση που διαβιβάστηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και απεστάλη από την Γραμματεία Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και εκδόθηκε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:13 μμ. Η ανακοίνωση αναφέρει ονομαστικά εννέα (9) ολιγομελή τμήματα που εγκρίνονται στο Βόρειο Αιγαίο από τα οποία τέσσερα (4) είναι της Δ΄ τάξης του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Χίου. Ως εκ τούτου στα τρία (3) από τα (5) ΕΠΑΛ της Χίου τα προς έγκριση ολιγομελή περιορίστηκαν από (08) σε (04) ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι θα ακολουθήσει η σχετική Υπουργική απόφαση έγκρισης.

 

Με βάση επομένως τα νέα στοιχεία διαπιστώνεται ότι για το σχολικό έτος 2018-2019 δεν εγκρίνονται, ακόμη, στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της Χίου τα παρακάτω ολιγομελή τμήματα:

 

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου

  • Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Γ΄τάξη)

 

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου

  • Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας (Β΄τάξη)

 

Στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Χίου

  • Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας (Β΄τάξη)
  • Τεχνικός Οχημάτων (Γ΄τάξη)

 

Το φαινόμενο της μη έγκρισης τμημάτων τάξεων, τομέων και ειδικοτήτων στην Β΄ & Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικά στη Χίο,  θα οδηγήσει:

  • μαθητές/τριες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την Β΄ τάξη να μεταφέρονται σε άλλο σχολείο από αυτό που έχουν επιλέξει, με αποτέλεσμα ή την αναγκαστική αλλαγή τομέα ή την αναγκαστική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος με πιθανές ψυχολογικές επιπτώσεις καθώς και την επιβάρυνση του δημοσίου με το κόστος μεταφοράς των μαθητών και την αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας.
  • μαθητές/τριες της Β΄τάξης τομέα των ΕΠΑ.Λ. καθώς και ενήλικες εργαζόμενους που παρακολουθούν το μοναδικό Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Χίο σε στρεβλό επαναπροσανατολισμό με αποτέλεσμα την απώλεια ετών παρακολούθησης της ειδικότητας που δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν ή την εγκατάλειψη τελικά της συνέχειας των σπουδών τους
  • μαθητές/τριες που παρακολουθούν μοναδικές ειδικότητες στην Γ΄ τάξη σε ΕΠΑΛ της Χίου να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους στις ειδικότητες που έχουν επιλέξει.

 

Ως εκ τούτου και αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργίας των τμημάτων δεν προκύπτει επιπρόσθετη οικονομική δαπάνη για το δημόσιο παρακαλούμε αρχικά επειδή συντρέχουν λόγοι εκπαιδευτικοί, παιδαγωγικοί και κοινωνικοί να εγκριθεί η λειτουργία των προαναφερόμενων τμημάτων.

 

Να αναφερθούν επίσης ότι:

  • στην Υ.Α. 850/31-7-2018 σελ.18 θα πρέπει να διαγραφεί το 2ο ΕΠΑ.Λ. Χίου το οποίο δεν υπάρχει στη Χίο και η ειδικότητα των Γραφικών Τεχνών, η οποία εγκρίνεται, να προστεθεί στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου
  • Όπως μας πληροφορεί ο Σύλλογος διδασκόντων του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Χίου στην Β΄ Λυκείου του Τομέα Διοίκησης & Οικονομίας οι μαθητές/τριες ήταν έξι (6) με αποτέλεσμα να θεωρείται ολιγομελές τμήμα. Σήμερα όμως έχουν ενδιαφερθεί ακόμη πέντε (5) μαθητές/τριες, σύνολο ένδεκα (11), με αποτέλεσμα όμως να μην είναι σε θέση να εγγραφούν οι νέοι ενδιαφερόμενοι μαθητές/τριες επειδή δεν επιτρέπει το σύστημα λόγω του ότι το τμήμα δεν έχει εγκριθεί.

 

Τέλος, επειδή διακαής πόθος όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και κυβερνητική εξαγγελία αποτελεί, τα δημόσια σχολεία να ξεκινήσουν την νέα σχολική χρονιά 2018-2019 από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους πλήρως στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς, ζητούμε εγκαίρως την υλοποίηση όλων των παραπάνω.

 

Ως εκ τούτου και επειδή επιτείνεται σε 16 μαθητές/τριες και στις οικογένειές τους η ανασφάλεια μέχρι σήμερα ως προς την εγγραφή τους καθώς και στην υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Χίο, το Περιφερειακό Τμήμα της ΕΤΕ Β.Α. θα συνεχίσει τις επαφές του ώστε, εγκαίρως, να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα στη Χίο.

Με τιμή

Ο Υπεύθυνος του Περιφερειακού Τμήματος Β.Α. της Ε.Τ.Ε.

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός

ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ART DESIGN AND TECHNOLOGY IN THE UNIVERSITY OF MIDDLESEX

site: http://users.sch.gr/convichat

e-mail: convichat@sch.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.