Νίνα Κασιμάτη: Η διεθνής ατιμωρησία της Τουρκίας ναρκοθετεί την Ανατολική Μεσόγειο

Η βουλευτής κ. Νίνα Κασιμάτη, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στο συνέδριο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, με θέμα «Οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία 4-6 Νοεμβρίου 2022.

Η κ. Κασιμάτη τόνισε ότι η Λευκωσία είναι η μόνη διαιρεμένη και ημικατεχόμενη πρωτεύουσα της Ευρώπης και επισήμανε πως «η εισβολή και κατοχή του 38% της Κύπρου από την Τουρκία, που διαρκεί 48 χρόνια, με το δράμα του Ελληνισμού να μένει οδυνηρά αδικαίωτο ενώπιον της άπραγης, ως προς την αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου κοινότητας, δεν είναι μικρότερης σημασίας από την εισβολή στην Ουκρανία, για να αντιμετωπίζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά και με τη λογική της παγίωσης». «Η Τουρκία δεν έχει αντιμετωπίσει κυρώσεις ως διεθνής παραβάτης» τόνισε.

Η βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων χαρακτήρισε το θέμα «εξόχως πολιτικό» και σημείωσε ότι «δεν χωρούν ευχολόγια από τους τρίτους, αλλά ούτε μειοδοτικές αφετηρίες σκέψης». «Χωρεί κατ’ εξοχήν πολιτική επι-θεώρηση του ζητήματος» υπογράμμισε, «με άξονα το εθνικό συμφέρον και γνώση του ‘‘άλλου’’ και των πρακτικών του διαπραγμάτευσης, οι οποίες –δυστυχώς και ως επί το πλείστον– υστερούν σε νομικές συντεταγμένες και υπηρετούν πρώτιστα πολιτικές μεθοδεύσεις βασισμένες σε μακροπρόθεσμες, στρατηγικές, αναθεωρητικές στοχεύσεις για κατίσχυση στην περιοχή».

Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό οι πρώην Πρωθυπουργοί της Ελλάδας κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και τρεις υποψήφιοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου κ. Στέφη Δράκου και οι πρόεδροι της Ο.Π.Δ.Σ.Ε. και του Π.Δ.Σ. κ. Δημήτρης Βερβεσός και Δρ Χρίστος Κληρίδης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.