Να τεθεί άμεσα θέμα διαίρεσης της Χίου σε τρεις Δήμους

 

 

Δώδεκα χρόνια από την πολιτική απόφαση κάθε νησί να αποκτήσει δομή ενιαίου Δήμου είναι υπεραρκετά για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εύστοχο ή όχι της πρωτοβουλίας.

Στη Χίο η ανισότητα που χωρίζει το αστικό της κέντρο από την ύπαιθρο διευρύνθηκε. Τα χωριά της πληθυσμιακά μαραζώνουν, ο λιγοστός ενεργός πληθυσμός τους μετακινείται μεταξύ Βροντάδου και Θυμιανών, μετατρέπονται συν τω  χρόνω, σε οικισμούς ολιγάριθμων γερόντων. Αυτονόητη συνέπεια του παραπάνω φαινομένου να υποβαθμίζεται το οικιστικό τους περιβάλλον, να κλείνουν οι λιγοστές κοινωνικές δομές, να μη δημιουργείται σύγχρονο φυτώριο στελεχών για να αναλάβει τις αυτοδιοικητικές τους τύχες.

Οι προ δεκαετιών οραματισμοί για τη μελλοντική φυσιογνωμία των χωριών σφραγίστηκαν στα συρτάρια των γραφείων των πρώην δήμων, καμία αναπτυξιακή συζήτηση με ολιστικά χαρακτηριστικά δεν βρίσκεται σε εξέλιξη. Σπάνια το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολείται με ζητήματα των περιοχών αυτών, μόνο όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι κι η κατακραυγή μετατρέπει σε υποχρεωτική την επέμβαση.

Στα περισσότερα νησιά της εδαφικής έκτασης της Χίου τα συμπτώματα διαγνώστηκαν έγκαιρα και υπήρξαν διορθωτικές παρεμβάσεις. Χωρίστηκαν σε δύο ή και τρεις δήμους. Η δημοτική εξουσία επανήλθε εγγύτερα στις απομακρυσμένες περιοχές, πολλαπλάσιοι πόροι διατέθηκαν και οι νέες αυτοδιοικητικές δομές υποστηρίχθηκαν από τις αντίστοιχες αναγκαίες υπηρεσιακές θέσεις. Στη Χίο, κακώς κάκιστα, δεν αναλήφθηκε ποτέ αντίστοιχη πρωτοβουλία μολονότι τη δικαιολογούν και η εδαφική της επιφάνεια και το ανάγλυφο και οι πληθυσμιακές ανάγκες και ο ταχύς μαρασμός στο βόρειο και νότιο άκρο του νησιού.

Η εξ’ αρχής σωστή επιλογή το νησί να διαιρεθεί σε τρεις Δήμους (Χίου, βόρειας Χίου και νότιας Χίου) μετατράπηκε σε ταμπού. Υπονομεύτηκε άλλοτε από τους τοπικούς ανταγωνισμούς για τα όρια των νέων διαιρέσεων και της έδρας των νέων Δήμων κι άλλοτε από την επιθυμία των αιρετών να φέρουν τον τίτλο του «πασών των Χίων».

Η υπάρχουσα διοικητική δομή εξακολουθεί να το φωνάζει. Συντηρούμε ένα μοντέλο με σοβαρές παθογένειες. Ένα μοντέλο που οδηγεί την περιφέρεια του νησιού μας σε μόνιμη συρρίκνωση.

Ο χρόνος δε στέρεψε. Προτείνω δημόσια στο σύνολο των σημερινών δημοτικών παρατάξεων να αναλάβουν άμεση πρωτοβουλία και να αιτηθούν εδώ και τώρα από το Υπουργείο Εσωτερικών την κατάτμηση του σημερινού ενιαίου Δήμου Χίου σε τρεις δήμους. Το αίτημα να αποσταλεί το ταχύτερο δυνατό ώστε οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν σε τρεις ξεχωριστούς δήμους.

Εφόσον οι σημερινές δημοτικές παρατάξεις δεν αρθούν στο ύψος της περίστασης και υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της Χίου θα μου δώσει τη δύναμη της διοίκησης, δεσμεύομαι να διοικήσω τη Χίο σαν να είναι τρεις Δήμοι ξεχωριστά. Με αυτονόητες κοινές κεντρικές λειτουργίες αλλά και διακριτές δομές διοίκησης που θα εκπορεύονται πέρα από το κέντρο του νησιού και από το βόρειο και το νότιο τμήμα του. Το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης επεξεργάζονται ήδη στελέχη της υπό διαμόρφωση παράταξης μας και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αν μάλιστα στην πράξη δεν αποδειχθεί επαρκές, δεσμεύομαι να θέσω εγκαίρως προσωπικά, στο μέσο της δημοτικής θητείας μου, επίσημα το αίτημα διαμελισμού της Χίου σε τρεις δημοτικές οντότητες.

Το νησί έχει ανάγκη συνολικών στρατηγικών σε όλη την εδαφική του επιφάνεια. Ας μην κλείνουμε άλλο τα μάτια μας.

 

Γιάννης Μαλαφής

Υποψήφιος Δήμαρχος Χίου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.