Νότης Μηταράκης: «Είναι καιρός για λύσεις, να διασφαλίσουμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 θα εφαρμοστεί»

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, για το έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε:

Μιλάμε πάρα πολύ καιρό για την ευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική κρίση. Είναι καιρός για λύσεις, ενέργειες και αποτελέσματα. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα είναι σαφώς στον σωστό δρόμο. Πρέπει να βρούμε λύσεις για τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, αλλά επίσης πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 θα εφαρμοστεί από όλα τα μέρη.

Τα τελευταία χρόνια, μιλάμε δυσανάλογα για τις ευθύνες των κρατών-μελών της πρώτης γραμμής. Χρειάζεται επίσης να μιλήσουμε για λύσεις για τη μείωση του επιπέδου των παράτυπων αφίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για την παροχή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης για να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη στην Ευρώπη υπηρετούν για καλύτερη μετανάστευση με ίσο τρόπο. Δεν είναι καιρός να πορεύεσαι μόνος. Είναι καιρός για μια ευρωπαϊκή λύση και είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια καλή συνάντηση σήμερα.”

Στη συνέχεια ο Υπουργός, σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους ξένους ανταποκριτές, απάντησε:

«Πριν από το Συμβούλιο ο Υπουργός συναντήθηκε με την Υπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας, Maria MalmerStenergard, ενόψει της Σουηδικής Προεδρίας που ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, καθώς και για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μεταναστευτικό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν, με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης  μετανάστευσης.

Ο  κ Μηταράκης πραγματοποίησε συνάντηση με τα υπόλοιπα μέλη των MED5, στο πλαίσιο του Έκτακτου Συμβουλίου Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια και της πρόσφατης Συνόδου στην Πάφο, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των θέσεών τους.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.