Ν.Δ: Δίπλα σε κάθε πολίτη στην πράξη – Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα & Ασφάλεια Συνόρων

 

Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα – Ασφάλεια Συνόρων

 

Μετά από τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, η χώρα μας έχει αποκτήσει αυξημένη διπλωματική, στρατιωτική και γεωπολιτική ισχύ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπουμε τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου. Η κυβέρνηση με συστηματικές προσπάθειες αναβαθμίζει την Εθνική Άμυνα κι ενισχύει τη θωράκιση των συνόρων. Συνοπτικά, οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι οι εξής:

 

Συμφωνίες Αμυντικής Συνεργασίας

· Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

· Συμφωνία «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

· Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και Κοινή Διακήρυξη για τη δημιουργία Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Η.Α.Ε.).

· Αμυντική Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

· Συμφωνία με το Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα.

· Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

· Σύναψη Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ για το έτος 2022, με το οποίο διευρύνεται περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών στο πλαίσιο του κοινού αμυντικού τους συντονισμού.

· Σύναψη κοινού σχεδίου δράσης των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου για το έτος 2022, στο πλαίσιο του κοινού αμυντικού συντονισμού.

· Σύναψη προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για το έτος 2022.

· Σύναψη του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος-Αρμενίας για το έτος 2022 καθώς και του κοινού σχεδίου δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2022.

· Μνημόνιο κατανόησης περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

· 43 συμφωνίες για διακρατικές συνεργασίες στον τομέα της Άμυνας, έναντι συνολικά 55 συμφωνιών κατά την 5ετία 2014-2019.

 

Συμφωνίες Αστυνομικής Συνεργασίας

· Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας.

· Μνημόνιο Κατανόησης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με τη Συνεργασία για την Ασφάλεια, την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας.

· Συνομολόγηση Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία.

· Μνημόνιο Κατανόησης με την Τσεχία για χρήση οικονομικής βοήθειας προς την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

· Επικύρωση και θέση σε ισχύ Συμφωνιών Αστυνομικής Συνεργασίας με Ισραήλ και Γεωργία.

· Τελικές διαδικασίες προς υπογραφή Συμφωνιών με Μαυροβούνιο και Σερβία.

· Σε επεξεργασία σχέδια Συμφωνιών Αστυνομικής Συνεργασίας με Βουλγαρία (αναθεώρηση), Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ιταλία και Μολδαβία.

 

Συμφωνίες Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών

· Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Ιταλίας.

· Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

 

Προγράμματα για την Ενίσχυση και Αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων

· Συνάφθηκαν συμβάσεις-συμφωνίες επί σημαντικού αριθμού προγραμμάτων αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, συνολικής αξίας πάνω από́ 10 δισ. €.

· Πραγματοποιείται η προμήθεια 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, με την παράδοση των έξι πρώτων να έχει ήδη υλοποιηθεί και τη διαδικασία για την παραλαβή των υπολοίπων να συνεχίζεται.

· Βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση 83 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην πολύ υψηλών δυνατοτήτων έκδοση Viper, με τα δύο πρώτα αεροσκάφη να έχουν ήδη παραληφθεί.

· Αποκτώνται τρεις νέες υπερσύγχρονες φρεγάτες FDI ΗΝ (Belharra).

· Προωθούνται οι διαδικασίες για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO-200HN.

· Υλοποιείται το πρόγραμμα απόκτησης ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου MH-60R για το ΠΝ.

· Με την παραλαβή της πυραυλακάτου (ΤΠΚ) «Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ» από τα ναυπηγεία Ελευσίνας, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ναυπήγησης επτά ΤΠΚ τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ.

· Υλοποιείται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τεσσάρων Α/Φ Ναυτικής Συνεργασίας τύπου P-3.

· Επιτεύχθηκε η χρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλαίσιο του EDIDP 2019-2020 δέκα αμυντικών προγραμμάτων ύψους 95 εκ.€ (Συμμετοχή ΥΠΕΘΑ 7 εκ.€) από τα οποία τα 23 εκ.€ διατίθενται σε εγχώριους φορείς (Εταιρείες, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Φορείς του Υπουργείου) και δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για συμμετοχή τους σε μελλοντικά προγράμματα στο πλαίσιο του EDF (European Defence Fund). Στο πρόγραμμα του EDF για το 2021, εκτιμάται ότι από τα 670 εκ.€ προτάσεων στις οποίες συμμετείχαν ελληνικοί φορείς, επιστρέφουν στη χώρα μας περί τα 50 εκ.€ (με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΘΑ 5.5 εκ.€ περίπου).

· Έχουν παραληφθεί άνω των 400 τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνωρίσεως τύπου Μ1117 και συνεχίζεται η διαδικασία για τα υπόλοιπα, από τα συνολικά 1.200 που παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ.

· Παραλήφθηκαν από το ΠΝ τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου τύπου Mark V.

· Συνάφθηκε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας με αντικείμενο την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ανατολικογερμανικής προέλευσης τύπου ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία και την ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό νεότερων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου MARDER.

· Συνάφθηκε συμφωνία με το Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει τη χρονομίσθωση Unmanned Aerial System (UAS) τύπου HERON.

· Δωρεά τριών Πλοίων Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΙΑΣ) στο ΠΝ, από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

· Δωρεά είκοσι σύγχρονων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και επιτήρησης παντός εδάφους προς το ΓΕΣ, από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” για τις δυνάμεις φύλαξης των συνόρων του Έβρου.

Ασφάλεια

· Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης και ανανέωση στόλου και επιχειρησιακών μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.).

· Προπαρασκευαστικές ενέργειες επέκτασης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής λειτουργίας του φράχτη στον Έβρο (ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης).

· Συνεχίζεται το πρόγραμμα ανάπτυξης του «Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης» (ΕΣΟΘΕ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

· Διαδικασίες σε εξέλιξη αναφορικά με την ανάπτυξη Κέντρου Κυβερνοασφάλειας στην Ε.Υ.Π. και θεσμοθέτηση Παρατηρητηρίου Υβριδικών Απειλών Κυβερνοχώρου στο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Ενεργειακή διπλωματία

Μετατρέπουμε την Ελλάδα σε κόμβο πράσινης ενέργειας της Μεσογείου.

· Διακρατική Συμφωνία για τον EastMed.

· Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector.

· Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

· Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

· Συμφωνία για ίδρυση κοινής επιχείρησης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας με 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το λεγόμενο East to Med data Corridor (έργο EMC).

 

Βαλκάνια

Η χώρα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια προωθώντας την επίλυση διαφορών στην περιοχή με την προοπτική της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.