Ν. Μηταράκης: «Προτεραιότητες μας η θωράκιση των εθνικών συνόρων και η γενναία αποσυμφόρηση των νησιών»

 

Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ως απάντηση στην κρίση του μεταναστευτικού και στην κρίση δημόσιας υγείας χαρακτήρισε τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που συζητήθηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης, αναφορικά με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, υπογράμμισε ότι «είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η υποχρέωση της ελληνικής Δημοκρατίας να διαφυλάξει την ακεραιότητα και τα σύνορα της. Αυτή είναι η βάση για τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ από τις αρχές Μαρτίου, όταν σαν χώρα, βρεθήκαμε μπροστά σε μια ασύμμετρη απειλή με τη μορφή μεταναστευτικής κρίσης».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ορκιστήκαμε να προασπίζουμε το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί και η σχετική ΠΝΠ. Η αναστολή του ασύλου αποτελεί μια ξεκάθαρη θέση της χώρας μας ότι δεχόμαστε μια ασύμμετρη απειλή και αυτοί που προσπαθούν, όλο αυτό το διάστημα, να παραβιάσουν τα σύνορα μας δεν έρχονται ως μεμονωμένοι πρόσφυγες, προσπαθώντας να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά, υποστηρίζονται από τη γείτονα χώρα στην επίτευξη δικών της γεωπολιτικών στρατηγικών».

Ο κ. Μηταράκης απαρίθμησε τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που ελήφθησαν: «Διαχωρισμός αυτών που βρίσκονταν στις δομές πριν την 1η Μαρτίου από τις νέες αφίξεις, κράτηση των νέων αφίξεων και μεταφορά τους σε ειδικά κλειστά κέντρα σε Μαλακάσα και Σέρρες, διαρκείς ιατρικοί έλεγχοι των νέων αφίξεων, περιορισμός της πρόσβασης προς τις δομές, περιορισμός της κυκλοφορίας με αυστηρότερους όρους από αυτούς που έχουν επιβληθεί στην κοινωνία,  δημιουργία ειδικών υγειονομικών μονάδων σε κάθε ΚΥΤ και ενημέρωση -μέσω πολύγλωσσης σελίδας του Υπουργείου- των διαμενόντων στα ΚΥΤ. Αυτά τα μέτρα πήραμε, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουμε, μέχρι στιγμής, κανένα κρούσμα κορωνοϊού σε δομές φιλοξενίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης υπερθεμάτισε στις δύο βασικές επιδιώξεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που είναι η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες και προσέθεσε πως «για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε θέσει 4 βασικές γραμμές άμυνας. Πρώτον, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Δεύτερον, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, όπου και καταφέραμε να μειώσουμε το διάστημα που απαιτείται για την έκδοση αποφάσεων στα νησιά από 183 σε μόλις 27 ημέρες. Τρίτον, οι επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, οι οποίες στο πρώτο δίμηνο έχουν τριπλασιαστεί. Τέταρτον, η διεθνοποίηση του προβλήματος».

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως «η Τουρκία, δυστυχώς, με πρόφαση τον κορωνοϊό, αρνήθηκε πρόσφατα την επιστροφή μεγάλου αριθμού ατόμων. Επιδιώκουμε τις επιστροφές μεταναστών απευθείας μέσω διμερών συνεργασιών στις χώρες προέλευσης τους».

Επίσης, ο κ. Μηταράκης στάθηκε στην έντονη παραπληροφόρηση που υπήρχε στα νησιά για τα κλειστά κέντρα και την αποσυμφόρηση τους, λέγοντας πως «οι ίδιοι που αμφισβητούσαν τα κέντρα, σήμερα μας ρωτούν τι μέτρα παίρνουμε για να θωρακίσουμε υγειονομικά τα ΚΥΤ και κατ’ επέκταση τα νησιά μας».

«Από τις 10.000 μετακινήσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το πρώτο τρίμηνο του έτους, υλοποιήθηκε το 90 %, ενώ πρόκειται να υπάρξουν και περίπου 5.000 εθελοντικές -μέσω ΔΟΜ- το επόμενο τρίμηνο», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Δείτε την ομιλία εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Y2Y1bQtpOBE

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.